用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑IFY課程
樓主: kaygoodmama
go

培僑IFY課程   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-11-19 18:27
呢位名單,大部分都係收生要求並非太高~~~

都算咁啦,起碼唔係冷門科。
想請教UK依d學校好唔好,因為唔了解

310r 發表於 21-11-19 19:21

唔識喎,資料又唔詳盡,只係有大學名和一條長名單,入邊科又唔知,一個學生可以報5間,所以問返學校最直接~~~

mcl203 發表於 21-11-19 19:34
唔識喎,資料又唔詳盡,只係有大學名和一條長名單,入邊科又唔知,一個學生可以報5間,所以問返學校最直接 ...

明白,唔知是否一線大學

310r 發表於 21-11-19 19:41
明白,唔知是否一線大學

當中係有一線大學嘅。不過,又正如,HKUST名單,有要求高嘅學科,亦有要求一般嘅學科,單憑一個名可知嘅料係唔多,HKUST都係Global 100內~~~

310r 發表於 21-11-19 19:21

請問是否 DSE 英國大學取錄名單

Poyau 發表於 21-11-19 20:17
請問是否 DSE 英國大學取錄名單

我參考WKF今年成績,因為見到某d英國大學重疊:
https://www.hkbuas.edu.hk/en/ss/examination-results-hkdse-and-gce-al-2021

不過冇寫DSE定GCE

310r 發表於 21-11-19 20:22
我參考WKF今年成績,因為見到某d英國大學重疊:
https://www.hkbuas.edu.hk/en/ss/examination-results-hk ...

王錦輝2021年名單應包括DSE及AL
如樓上所言 UCAS 可1人獲5個取錄
名單上43間院校 QS 世界排名如下

QS World University Ranking 2022

Imperial College London 7
Kings College London 35
University College London 8
University of Edinburgh 16
University of Manchester =27

University of St Andrews 91
University of Bath =166
University of Birmingham 90
University of Bristol 62
Cardiff University =151

Durham University =82
University of he Arts London NR
Goldsmiths University of London =461
Newcastle University 134
Queen Mary University of London 117

University of Buckingham NR
University of East Anglia 307
University of Glasgow 73
University of Sheffield 95
University of York =151

University of Leeds 92
University of Liverpool =189
University of Nottingham 103
Manchester Metropolitan University 801-1000
University of Reading 202

University of Salford 801-1000
University of Plymouth 601-650
University of South Wales NR
Loughborough University 231
University of Southampton 77

University of Exeter =149
University of Sussex =226
Royal Holloway =334
AECC University College NR
University of the West of England 801-1000

City University of London =330
Coventry University 601-650
Falmouth University NR
Middlesex University 701-750
Ravensbourne University London NR

Staffordshire University NR
University of Central Lancashire 801-1000
University of Strathclyde 302

入左三大?都唔是咩熱門科!
入英國世界排名前100大學?都唔知讀咩科!
入左牛津劍橋?都唔是最熱門既科!
入左哈佛麻省熱門科?車,屋企有錢啫!
世事都已經俾你看透,系元宇宙真是想點都得.

啲葡萄酸到係mon都見到~~~

hkpapa852 發表於 21-11-19 14:55
培僑有冇舉過例, 有幾多學生用 IFY 成績入到 本地既大學呢?
如果只係話"睇成績去假設佢可以入到", 咁係毫無 ...

伊幾兩三年都有人用ify 入香港三大
有人話DSE,A-LEVEL認受性更高,但由以上各位家長既資料,似乎總體上ify 入既英國大學排名仲要好啲.

310r 發表於 21-11-19 16:39

這個表我看過,上面其實還有標題説明是DSE學生經JUPAS入的(你沒顯示出來),應該不包IFY學生,他們把DSE和IFY完全分開的。

回覆樓主:

無疑A-level在英國認受性較高,但英國既大學同樣存在foundation課程,可以以較低分數入讀心儀學科.
可以話ify 課程選擇大學范圍較少,但另一方面是目標明確.中學及NCUK提供更多支援.學生留學唔是單打獨鬥,更清楚學校收生要求,學校狀況, 亦提早幾年做好准備.
而NCUK唔俾著數伊班學生,學生又點解要讀你既課程.
至於ify 課程是否拉高或拉低學校DSE成績,我認為以前來講是影響不大,以前都是幾人至十幾人讀ify, 而超過一百人考DSE.
而家ify就要開兩個班,DSE成績會有咩影響難以預測,如果能夠保持DSE四成幾入三大已經唔錯.
有人話學校取巧避左DSE中文科,咁如果叫國際學校個班學生去考,都是瓜多過菜. 點解香港大學要提供non jupas收生入學途徑. 考高考唔是只能用DSE衡量,最終目的是入讀心儀大學.
學校目的都是開多條路俾學生.聽講深圳培僑會開埋美國升學課程,可能到時又多條路.

Poyau 發表於 21-11-17 21:27
IFY 認受性
從成績及大學取錄名單可見端倪

原來睇返報告,呢啲數字 可能 同事實會有少少出入,報告話係經UCAS系統申情,事實有冇存在無經UCAS系統去申情foundation嘅學生呢?~~~

Sing13 發表於 21-11-20 08:54
無疑A-level在英國認受性較高,但英國既大學同樣存在foundation課程,可以以較低分數入讀心儀學科.
可以話 ...

記得最初直資加入ib係因剛改dse,太多唔清楚地方,有家長提早送子女出國,加入ib可吸引部分家長選擇留下。個人覺得ib係比成績較平均孩子多一個選擇,而AL對擔心中文或偏理科孩子較合適。IFY就唔熟悉,多一個選擇比孩子始終係好事。問題係學校是否提供全面而正確資訊比家長作考慮,例如樓上有家長話PK 的 IFY 係全球第一,又無講清楚代表什麼?這個資料從何而來?

回覆樓主:

的起心肝睇睇 PK IFY, 感覺適合理科生多D,讀英文數學+2科: Sci/Engineering stream - chem + bio/phy, business stream - eco (又要數好) + business studies, arts stream - arts + business studies, 中四開始分班,如果孩子已清楚自己大學目標可以考慮。30% course work, both course work and exam marked by PK and checked by NCUK, 這個 check 同 ib moderation是否相同就唔知

poonseelai 發表於 21-11-20 10:05
記得最初直資加入ib係因剛改dse,太多唔清楚地方,有家長提早送子女出國,加入ib可吸引部分家長選擇留下。 ...

IFY 為 1年制 Foundation 課程
原本非為代替高中課程而設
UMan 唔再收當高中讀學生(見#36)

Poyau 發表於 21-11-20 11:15
IFY 為 1年制 Foundation 課程
原本非為代替高中課程而設
UMan 唔再收當高中讀學生(見#36)

咪就係,Foundation 讀完中五已經走得,仲要一早安排比人讀多一年,DSE失左手又話啫,自己早早揀定條路去讀多一年。若果仲係去全球幾百大讀foundation ,真係要自己想清楚諗清楚,唔好睇住張包裝紙認為靚就得~~~

mcl203 發表於 21-11-20 09:42
原來睇返報告,呢啲數字 可能 同事實會有少少出入,報告話係經UCAS系統申情,事實有冇存在無經UCAS系統去 ...
讀IFY達標應可直上NCUK聯盟大學,唔需要經JUPAS?
否則咪又係同全世界既人爭?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 21-11-20 12:24

咪就係,Foundation 讀完中五已經走得,仲要一早安排比人讀 ...

PK 似乎中四已分dse and IFY streams, IFY 中四中五讀 dse 4 cores and 2 個 IFY electives, 中六讀 foundation programme, 所以無多一年,但咁是否計完成高中課程?樓上家長講咗 Manchester U 要完成高中課程才收。

回覆樓主:

為何樓主被 blocked?
‹ 上一主題|下一主題