用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 約翰遜:接種兩劑疫苗旅客 從黃色地區入境將不用隔離 ...
樓主: squeaky
go

[英國] 約翰遜:接種兩劑疫苗旅客 從黃色地區入境將不用隔離   [複製鏈接]

squeaky 發表於 21-7-9 13:34
可以改機票啦

唔改住。會唔會八月狂爆之後又….唔郁算

TTEE1819 發表於 21-7-9 13:35
唔好嫌我蠢,我想問多少少:
我孩子昨日比bbc news我,我睇到佢地用的字眼是「fully vaccinated UK reside ...

用得NHS接種疫苗都係UK resident,可能佢咁講,遊客吾可以用NHS接種,你仔英國打咗疫苗?

cfs 發表於 21-7-9 14:53
唔改住。會唔會八月狂爆之後又….唔郁算
唔會掛 我女冇得學校隔離,佢如果改,我都唔知點算好啦

cfs 發表於 21-7-9 14:56
用得NHS接種疫苗都係UK resident,可能佢咁講,遊客吾可以用NHS接種,你仔英國打咗疫苗?
...

我孩子沒有在英國打疫苗,在香港打。在英國打疫苗,有持UK student visa的人,例如在大學讀醫護科的。

哎呀,我越諗越亂,如果孩子在港打齊兩支疫苗,「不用隔離」這新措施,是否受惠?

TTEE1819 發表於 21-7-9 15:13
我孩子沒有在英國打疫苗,在香港打。在英國打疫苗,有持UK student visa的人,例如在大學讀醫護科的。

哎 ...
似乎係英國打嘅先計
Passengers will need to prove their vaccination status and they will do that either through the NHS COVID Pass available on the main NHS App – not the COVID app – or via the accessible letter, which can be obtained by calling 119 for those without access to smartphones.

https://www.gov.uk/government/speeches/international-travel-from-amber-list-countries-and-territories

squeaky 發表於 21-7-9 15:28
似乎係英國打嘅先計
Passengers will need to prove their vaccination status and they will do that eith ...

唔該哂呀,謝謝資料。

//So I can confirm today that, from 19 July, UK residents who are fully vaccinated through the UK vaccine rollout will no longer have to self-isolate when they return to England.//

TTEE1819 發表於 21-7-9 15:13

哎 ...

如果香港打疫苗未受惠,除非十八歲以下。我仔會香港打,不過佢未夠十八歲,所以受惠不用隔離。其實我仔隔離都冇所謂,反正在學校

我理解暫時都限于英國人

回覆 whoo99 的帖子

现在英国留学生有BRP, 就算是居民

spiderlily 發表於 21-7-10 11:15
回覆 whoo99 的帖子

现在英国留学生有BRP, 就算是居民
這樣好好

醒目開學勳章

https://www.ribao.co.uk/index.ph ... D%E9%9A%94%E9%9B%A2

留學生年度住夠183天就當是英國居民
但只限NHS疫苗

好混亂,咁我個女16歲打咗兩針去英國開學,係咪即係唔需要隔離?定係只限於NHS打嘅針呢?

mirimiri 發表於 21-7-10 23:20
好混亂,咁我個女16歲打咗兩針去英國開學,係咪即係唔需要隔離?定係只限於NHS打嘅針呢? ...
Only NHS will count.香港打要隔離,應該係害怕有D國家做假。

好混亂,咁我個女16歲打咗兩針去英國開學,係咪即係唔需要隔離?定係只限於NHS打嘅針呢? ...

如果你係計畫梗8月尾9 月頭開學, 我覺得依家唔使太擔心, 英國呢個係第一步解封。

佢地講左8 月中會再有一次( 之前有報導過係呢次先開放其他人係其他地方打左個幾隻疫苗可以免隔離) 。 到時再睇。 而且學校都一定會有通知。

cfs 發表於 21-7-7 15:41
哦,因為我哋學校開一個house全部人隔離,要喺開學前全部完成隔離返去自己床位不過加上機位已經好 ...
This is true.  美國冇批國內簽證 , 所以好多國內同學都嚟咗英國讀書

GIPW 發表於 21-7-11 09:03
This is true.  美國冇批國內簽證 , 所以好多國內同學都嚟咗英國讀書

咁就唔知,因為我哋學校好少中國同學

十八歲以下免隔離

是英國居民,經NHS接種疫苗,先不用隔離

是否 UK resident, 相信跟呢嗰Statutory Residence Test (SRT):

https://www.gov.uk/government/pu ... dence-test-srt-rdr3

“If you’ve been in the UK for 183 or more days you’ll be a UK resident. There is no need to consider any other tests.”   

但係英國18歲以下仲未打得針,所以只限NHS針同佢地無關係,所以真係有啲confused
‹ 上一主題|下一主題