用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 接受直資offer, 七月再扣門?
樓主: mypineapple
go

接受直資offer, 七月再扣門?   [複製鏈接]

教育局公佈是3月31日通知正取生,最簡單是電話,SMS, email通知。

回覆 SLHongkonger 的帖子

31日正取通知之後計算5個工作天抽飛,但是在4月2號開始,應該學校開始放復活節假期,仲唔止放5日,這種情況,留給家長抉擇的時間很短,幾乎要一觸即發

VianSiu 發表於 21-3-16 17:06

31日正取通知之後計算5個工作天抽飛,但是在4月2號開始,應該學校開始放復活節 ...
學生放復活節假,但有老師或書記也會回校吧

4月12日或之前抽飛

VianSiu 發表於 21-3-16 17:06

31日正取通知之後計算5個工作天抽飛,但是在4月2號開始,應該學校開始放復活節 ...

官津3月31日通知自行正取後
有5個工作天 4月1, 7, 8, 9, 12日
即係有1個星期到嘅時間決定

Poyau 發表於 21-3-16 17:29
官津3月31日通知自行正取後
有5個工作天 4月1, 7, 8, 9, 12日
即係有1個星期到嘅時間決定
多謝詳細解釋!
有的直資學校復活節假放至11號,而且仲要提前打電話通知先過去取回學生資料,
時間有一點趕。

不肯定放假期間是否校務處有書記值班⋯⋯

VianSiu 發表於 21-3-16 17:51
多謝詳細解釋!
有的直資學校復活節假放至11號,而且仲要提前打電話通知先過去取回學生資料,
時間有一點 ...

紅日應該無人
之後應該有
教育局定左公佈後 家長有五日時間去處理抽飛的程序
所以中學應該會有職員返工處理

考慮有12天仲未夠?~~~

明白曬,感激不盡

請問津校同直資學校如無in過,是否叩門機會好低?

回覆樓主:

想問,直資現在要求我注册簽form 同交低張admission slip, 感我之後如想扣門點攞番張admission slip?

cowebi 發表於 21-3-9 18:23
我仔而家有一間直資係手,但唔心儀,我反而諗係咪應該搏一搏大抽獎,但佢係邊緣人,我怕派仲衰,真係愁⋯⋯ ...

邊間直資

唔好大安旨意人地即刻比得返張資料表你,
抽飛盡快抽

ganggang 發表於 21-3-18 16:39
想問,直資現在要求我注册簽form 同交低張admission slip, 感我之後如想扣門點攞番張admission slip? :ques ...

7月扣門成功的話,點解攞唔返Admission slip?

ganggang 發表於 21-3-18 16:39
想問,直資現在要求我注册簽form 同交低張admission slip, 感我之後如想扣門點攞番張admission slip? :ques ...

叩門成功後咪去抽飛囉,7月派彩後,如已註冊全港任何一間中學,無論直資或官津,之後都可以抽飛去另一間註冊。

大前提係叩門成功有offer→去原本中學抽飛→註冊另一間叩門成功的中學
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

咁私校如SSC有冇得抽飛?謝謝。

okeydokey2 發表於 21-3-27 11:52

SSC? 係咪呢間 https://www.ssc.edu.hk/ ? 如是,不是私校,係(非參加派位直資)中學https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/NDSS_List_SSPA1820.pdf
Footnote
非參加派位直資中學可自訂申請日期,家長須直接向有關中學查詢。由於學生申請非參加派位直資中學的數目並無限制,故此,學生可能會獲多所非參加派位直資中學錄取,但只要家長將簽妥的《家長承諾書》及《小 六學生資料表》正本呈繳予其中一所錄取其子女的學校,即表示確認接受有關非參加派位直資中學的中一學位,並願意放棄其他政府資助中一學位(包括自行分配學位及統一派位),學校會於 2020 年 4 月下旬或以前通知教育局家長的決定。教育局在收到非參加派位直資中學遞交的 錄取的參加派位學生名單及學生家長的承諾書副本後,將不會透過中學學位分配辦法把有關學生分配到其他中學。

非參加派位直資中學, 4月頭至中之前可以抽飛 (可以抽飛前題: 該直資未呈交"學生名單"及"學生家長的承諾書副本"俾教育局)

如私校/國際學校,可以唔洗抽飛

okeydokey2 發表於 21-3-27 11:52

SSC 中學係直資,非私校~~~

謝謝您們。

cowebi 發表於 21-3-9 18:23
我仔而家有一間直資係手,但唔心儀,我反而諗係咪應該搏一搏大抽獎,但佢係邊緣人,我怕派仲衰,真係愁⋯⋯ ...

我都係有一間直資係手,基本都覺得適合呀仔, 但係爸爸就覺得遠咗少少。 我諗住到31/3 知道自行結果後再問吓用家真實意願。
‹ 上一主題|下一主題