用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學
樓主: bonha
go

德萃小學   [複製鏈接]

chanti 發表於 19-11-25 14:36
記得教會個邊話佢地上年嘗試同另一國際學校(Generations Christian Education, 即NIS , ICA 個間)傾過想 ...

明白 謝謝告知

miriam 發表於 19-11-25 14:31
原校名已經改左, 睇返舊帖都唔知有無呈分

直資私校-- 有呈分 vs 無呈分 (及名單)

我覺得神召萃小會同現在神召馬理信完全不一樣、馬理信bible based , 萃小不是、更加唔知到時有無宗教科呢。似只是借殼辦學多過合作。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-11-24 09:31

馬理信小學係主收SEN同對學術無乜要求既家庭,應該未有畢業生(好似得一班)。如果要用佢地Pre-S1成績計Ban ...

假如有呈分既, 轉名後第一屆 P.6 係會用到轉名前最後一屆既 PS-1 成績.............

學年

神召會馬理信

神召會德萃

17/18

P.4

18/19

P.5

19/20

呈分年

P.6

20/21

P.4

21/22

呈分年

P.5

22/23

P.6

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

chanti 發表於 19-11-25 14:42
我覺得神召萃小會同現在神召馬理信完全不一樣、馬理信bible based , 萃小不是、更加唔知到時有無宗教科呢 ...
根本係借殼辦學

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

想請問一下 大埔德萃小學嘅校長係唔係陳志超校長? 馮校長係旺角漢師德萃嘅校長?謝謝解答

yannam69 發表於 19-11-26 18:30
想請問一下 大埔德萃小學嘅校長係唔係陳志超校長? 馮校長係旺角漢師德萃嘅校長?謝謝解答  ...

據教育局註冊紀錄
大埔校長: 朱子穎
旺角校長: 從缺

https://www.edb.gov.hk/en/student-parents/sch-info/sch-search/schlist-by-district/school-list-tp.html

https://www.edb.gov.hk/en/student-parents/sch-info/sch-search/schlist-by-district/school-list-ytm.html

miriam 發表於 19-11-25 14:45
根本係借殼辦學

據教育局註冊紀錄
神召會德萃校監校長同馬理信相同
校監: 張德明牧師
校長: 郭志雄

https://www.edb.gov.hk/en/student-parents/sch-info/sch-search/schlist-by-district/school-list-wts.html

校長簡介
http://www.aogmms.edu.hk/index1.php?ext1=A&link=principal

郭志雄校長MBA MDiv BSc(Hons) Cert Ed
(神召會馬理信書院總校長)

基督教道學碩士及工商管理學碩士;資深教育工作者,1994年出任神召會康樂中學校長,並為多所中小學校校董、學校的創辦人及校長,教學及行政經驗豐富, 創新意念紛陳,特別在推動基督教輔導、公民教育及國情教育有出色表現。郭校長為熱心基督徒,現為竹園區神召會竹園堂執事會主席,教會及社區關係網絡廣闊, 更善於引入外界資源協助教育事工,曾先後出任不少公職,團結教育界,為學界屢創新猶(中六聯招、大埔區學校匯展、大埔區校園驗毒計劃、新高中課程聯網、 中學自願優化班級計劃…..)。1998年獲行政長官頒發社區服務獎狀嘉許,2006年起獲國家委任為深圳市鹽田區政協委員,現仍擔任新界校長會主席、 香港教育界文化交流協進會主席等職務,為香港及國內教育事工作出貢獻。

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 19-11-26 18:52
據教育局註冊紀錄
大埔校長: 朱子穎
旺角校長: 從缺
旺角新開時講係為馮校長..........咁快唔見左

德萃教育機構(St. Hilary)目前在港擁有兩間小學及兩間幼稚園,是廣受家長歡迎的幼小一條龍學府,今次介紹位於九龍旺角的漢師德萃學校(VNSAA St. Hilary’s School),朱子穎總校長及馮鑑邦校長指今年學校的學習主題為盼望學生「成為謙卑的先鋒」(Be a pioneer, serve humbly),一起聽聽兩位校長怎麼說。

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 19-11-26 19:01
據教育局註冊紀錄
出年正式開學就知會唔會轉

miriam 發表於 19-11-26 19:19
旺角新開時講係為馮校長..........咁快唔見左

德萃教育機構(St. Hilary)目前在港擁有兩間小學及兩間幼稚 ...

朱總校長fb上星期二有馮校長貼文
走得咁突然? 定正式校長位一直從缺?
馮校長由真道過嚟三級跳出任校長

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 19-11-26 20:35
朱總校長fb上星期二有馮校長貼文
走得咁突然? 定正式校長位一直從缺?
馮校長由真道過嚟三級跳出任校長
謎一樣的學校

Soundervolt 發表於 19-11-23 11:11
淨係收唔讀嘅人留位費已經夠和味~

有邊間唔係咁

Poyau 發表於 19-11-26 19:01
據教育局註冊紀錄

如果keep 住係呢個校長都好、我親戚見過佢、話佢好有心辦學的

aayy 發表於 19-11-26 21:13
有邊間唔係咁
大部份學校大訂係6/7月先俾
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

有d留位費已經要俾一個月既學費

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。
再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

aayy 發表於 19-11-26 21:13
有邊間唔係咁

SPC剛出offer 留位費只係$300
‹ 上一主題|下一主題