用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大圍聖心幼稚園家長∼請進
樓主: IanIan
go

大圍聖心幼稚園家長∼請進 [複製鏈接]

Re: 大圍聖心幼稚園家長∼請進

conoki
我今日下午致電給班主任,問啊仔係學來情況,老師話啊仔係學來無喊,好乖.可能都係因我奶奶送他上車,所以才嗲下喊下囉.我今晚已買定糖仔比佢帶返學,佢應承我唔會再喊,希望上車唔好喊就好啦!   

wing1206

如果我地一家四口入息已超額,但如果加了供養我奶奶,老爺&我媽媽都可以減半額,但我地打去問有關部門,佢地話只得由我兩公婆全程供養父母先得,事實我地真係有供養他們,但我姑仔&我細老都有供養他們,佢地話到時會有家訪調查先決定批唔批,我老公怕痳煩,諗住唔申請.    

IanIan
今日你個仔無喊到我個仔喊啦,我都有填埋我老爺奶奶,但係佢地無做家訪喎,佢都有批,不過我唔填埋我老爺奶奶,都可以減半,你奶奶其他的仔女有無其他小朋友要填供養佢地先,如果無到時家訪咪話其他仔女間唔中先比,你地比好多囉,你地事實係有比錢,怕咩比人家訪呀,填咗唔批先算啦,你又無呃佢地.

早晨呀, 各位媽咪.

你們知不知道昨天吃什麼茶點呀, 我問阿女, 她說"唔知呀" :evil: 激死我..

我問佢老師昨天教你什麼? 她又說"唔知呀" :evil:    

不過她對我說"老師罰我執波波呀?" 我問佢為什麼會比老師罰?, 她說"老師話我不乖law" (一點悔意也沒有)   即時好似卡通片中的角色一樣"滴汗".....

shannamama

HI ShannaMaMa,

據我呀囝所講, 佢話食餅乾喎, 仲話食哂, 應該唔係光蘇餅. 不過問佢野, 佢又係好鍾意答 "唔知呀",  

昨天老師打電話比我, 我仲以為咁快有投訴, 原來係老師發現我沒有買波鞋, 問我係咪有人比, 我話係著佢家姐以前果對, 老師提我改番個名, 又幾細心喎!   

今朝呀囝都叻左, 記得回頭同我講 "媽咪 bye bye"

Wing

你講得到有道理, 申請左先, 話知批唔批.
係呀, 我奶奶同我講左xx今日無喊, 但西瓜仔有喊喎, 唔通輪流每人喊一日, 我禽晚學你咁買左D糖, 同啊仔講如果唔喊就比糖仔帶返學,佢應承我唔會再喊,結果今日真係無喊啦! 但小朋友話唔埋, 都係唔好咁開心住.

ShannaMaMa & kena

係呀啊仔都係話茶點食餅乾, 佢話食左六塊, 我問佢點解食咁多, 佢就話D餅好細粒喎.

Ian Ian,

係呀, 我大女返幼兒院時, 開頭2個星期都無喊, 第3個星期先黎喊, 老師話呢d case 都正常, 不過佢足足喊左一個月, 所以我都驚細佬又係咁.  希望唔會啦!

唔知係咪返學好用精力呢, 姐姐話佢食緊飯已想訓, 中下中下咁.  今晚要早d比佢上床先得, 佢而家都要10點幾先肯訓, 你們會要小朋友幾點訓架?

Kena

我個仔仲衰要睇埋妙手仁心先瞓, 我奶奶有得佢, 咁我禽晚9:30咪攞支藤條叫佢入房, 點知佢同我講"你唔好理我". 而家D細老真係......唔知點講.

大家好       

HI, 我囡囡報到是荔枝組 am.住大圍    

marykayu2002

恭喜你! kena仔仔係同你囡囡一班.

IanIan/am/菠蘿組/boy
prettymiki/pm/雪梨組/boy
bozical/pm/雪梨組
conoki/pm/蘋果組/girl
wing1206/am/西瓜組/boy
shannamama/am/檸檬組girl
kena/am/荔枝組/boy
marykayu2002/am/荔枝組/girl

各位家長:
我慵人今日接女女放學時,見到她膝頭哥黑黑蚊蚊.問佢點樣整成咁,開頭話爬地,一畤又話唔知,問佢有無跳彈床或滑梯,又話有,嘟唔知邊樣先真.
問佢隔離同學叫咩名,隨口話兩個名,嘟唔知係唔係.真激死.
請問各位你地小朋友有無提過上堂玩什么遊戲.

Hi Marykayu2002,

歡迎呀, 唔知倍返學果幾日有沒見過你呢?  不過頭兩日係爸爸倍, 我係倍 31/8 & 1/9日.  我都係住大圍, 家長接送.  

Conoki,

係啦! 問親佢地都話唔知呀, 不過有時唔問佢自己又會講, 今日唱歌, 玩火車, 玩玩具...... 可能我地成日問住佢, 覺得我地煩都未定.  嫲嫲話家長接送果d, 因要等校車的走先, 所以可以玩一陣波波池, 你囡囡係唔係家長接送架, 係就有玩囉. 不過問佢唱咩歌呀, 都係個句 - "唔知呀".  睇黎要等佢自己亨歌仔的時候, 先會知架啦.

今日我個仔又勁喊la,但係ee話佢上車之後就無喊.

HI kena

你好,我倍 4日,我想見過你,我囡囡是坐校車.昨天囡囡說吃蛋榚仔,好好味.

请问家庭收入多少才可申请,或是有其他限制吗? 还有大圍聖心幼稚園可否直升聖心小学呢?谢谢回复

marykayu2002 寫道:
HI kena

你好,我倍 4日,我想見過你,我囡囡是坐校車.昨天囡囡說吃蛋榚仔,好好味.

但我每日問啊仔佢就話係食餅乾, 願來佢係求其答我.

Wing

我星期五會接送返學, 到時又可以見到你啦!

kena:

今日你有沒有問你仔仔吃什麼?

IanIan
嫲嫲唔係話佢星期五唔返學咩,今日嫲嫲見到我個仔喊,佢幾驚你個仔見到喊埋一份呀.    .
‹ 上一主題|下一主題