用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區排位問題,請指教
樓主: 快樂一世
go

東區排位問題,請指教   [複製鏈接]

回覆 chanti 的帖子

直資私校通常都很緊張公開試成績,因做唔到成績,收生就會有問題。
直資是按收生人數拎政府資源的,所以通常都會拼命咁做成績,以免錢銀盤數會出問題。

SJA係東區而家真係無咩人會提.... 已由出名無人知。

zanezane 發表於 19-12-17 07:50

直資私校通常都很緊張公開試成績,因做唔到成績,收生就會有問題。

林大輝無成績有特色都過千人報、上fb 見到有家長話上年收生質素達band 1 程度。咁我唸、只要係英中及有特色就有大把學生揀了、好過只等政府繼續派band 3 生比佢地啊。

即係學校發展是市場主導,要捉用家心理,諗市場想要咩就俾咩。

其實讀落,用家就會很多要求,成了boss. 學校要好識四兩撥千斤,同時又要冧家長

zanezane 發表於 19-12-17 08:03

即係學校發展是市場主導,要捉用家心理,諗市場想要咩就俾咩。

作為家長, 我喜歡有選擇,不是只在自行揀兩間,唔收等抽獎,我個區band 1 及2 位都不夠,好易派落band 3 。如果玫是直資,就算只是部份科用英文,我都可以多個選擇。

chanti 發表於 19-12-17 07:05
所以、學校校長領導能力好重要。
玫瑰崗曾經想轉直資不過不成功、而家直資下下都收過千份表、我覺得轉得成 ...
正如你所講,轉直資其實係玫中一個翻身嘅好機會。 因為可以同玫小銜接結龍。 况且聽講玫小辦得唔錯,頗受區內家長歡迎。

UTB 發表於 19-12-17 15:03
正如你所講,轉直資其實係玫中一個翻身嘅好機會。 因為可以同玫小銜接結龍。 况且聽講玫小辦得唔錯,頗受區 ...

玫小2019年約三分ㄧ升讀玫中

2019 SSPA Results
http://www.rhs.edu.hk/_uploads/academic/PRI/SSPA%202018-2019%20(15-7-19).pdf

B1 17 (28.81%)
B2A-1C 1 (1.69%)
玫中 21 (35.59%)
B2/NR/其他 20 (33.90%)
本地: 59 (100.0%)
國際: 5
海外: 1
總數: 65

B1* 17
QC 1 / 聖鄧 3 / RC 1
MPS 3 / SPSS 2 / SSGC 1
SPCS 1 / 港同 1 / SSC 4

B1A-1C* 1
培基 1

B2* 11
鄧鏡波 7 / 何東 3 / 慈幼 1

NR/其他 9
鴨真 1 / 其他 8

國際 5
KCIS 4 / 耀中 1

* Banding據hkpapa名單

正如你所講,轉直資其實係玫中一個翻身嘅好機會。 因為可以同玫小銜接結龍。 况且聽講玫小辦得唔錯,頗受區 ...
升中派位表現只係同李賜豪差唔多,唔可以叫好吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-17 15:47
升中派位表現只係同李賜豪差唔多,唔可以叫好吧!

一間學校辧得好唔好唔係淨係睇某年升中派位結果。 况且我只係話玫小受家長歡迎, 因為近年學校有擴班嘅現象。 學校今年小六只有兩班, 但小一有五班,小二有七班。

我都覺得玫小辦得唔錯,受區內家長歡迎之餘、區外1都唔少、有校巴去九龍區。

回覆 Jessy 的帖子

我朋友個女Band 2尾 or Band3頭,佢衛理和劉永生都沒有得in
[img] [/img]
‹ 上一主題|下一主題