用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Cheating
樓主: 亜斯蘭
go

Cheating   [複製鏈接]

李大人 發表於 18-3-13 09:25
講比小朋友聽,爸爸媽媽細個果陣,亦試過比老師扣分,今次你的努力爸爸媽媽比你一佰分,送一份你喜愛的東西 ...
我有時見人叫個十歲八歲的仔BB.. BB. 我會打冷震.  
我自己都有個小一的, 都明白年級細犯錯是不可免, 但我對一些因年紀小而只讚唔彈的教養方式唔係好接受. 我唔覺得在哩個年紀, 唔明事理是應該, 大人不可以一味由讚賞包容而希望小朋友成長得心靈強大.  

"絕對正面"的教養我是不苛同的.   我識人真是如此, 下下讚, 九唔搭八又讚, 那小朋友做錯事傷害左其它人都唔知, 總以為自己好好是role model, 下下去教其它小朋友點做, 人地唔跟佢做就說人地唔對.  其實外人已覺得小朋友的行為好唔妥但無人出聲提佢, 通常遠離算了. 個小朋友點知原委呢?     

亜斯蘭 發表於 18-3-13 09:15
謝謝各位提醒!
當初知道時,心酸係因為佢只想完成最後一題,反而犯錯⋯⋯好想讚佢好努力,但又講唔出口! ...

當然可以讚,讚佢努力,爭取好成績既態度,但唔係個行為,態度正確but用錯方法,教佢做人做事乜嘢先係正確方法。可以話「媽咪明白你想考好啲,好欣賞你既態度,但今次用錯方法,唔緊要既,錯咗咪改,只要下次唔犯同樣既錯就可以了」

回覆樓主:

你哋啲想法令我放鬆了不少!

我初頭係覺得20分對佢嚟講好重要,
因影響今次考試成績,但好似你哋咁講,之後睇返其實唔係d咩大事⋯⋯
而教導佢對自己行為負責任,這次是好好的機會。

今次點都應該唔合格㗎啦!
家人想到學校想佢轉校~
各位也推斷可能會留班~

但只要佢明白你努力、勇敢做都要咁規則,守規管,就好了!
我已唔執著⋯⋯見步行步

b3410    發表於 18-3-13 12:43

HaYi 發表於 18-3-13 10:05
我自己都有個小一的, 都明白年級細犯錯是不可免, 但我 ...

李大人 發表於 18-3-13 10:41
去書局買陳X齡教導小朋友書,一日睇一頁應該有時間

我相信你buy 吾得於我buy .心理学学位我亦有,吾係人人是你心目中井底蛙.  我引用的case 是我好怕見的由大人自以為事學舌的最差结果,老實說,上綱先發表下,現實生活中我吾会理人點教仔女,自有前因,大家有自己應份可做的事,需行的路同預受的果.

亜斯蘭 發表於 18-3-13 09:15
謝謝各位提醒!
當初知道時,心酸係因為佢只想完成最後一題,反而犯錯⋯⋯好想讚佢好努力,但又講唔出口! ...
理解,我都覺得好心酸。之前我仔都試過在學校犯錯被罰,雖然完全明白應該罰,不過作為家長見到都係忍唔住心酸,難過程度絕對超過我自己犯錯被罰。

你已經做的好好!

不過,小朋友有些不服氣,話因為第一日都有人咁,點解只係罰佢。好似之前我仔,都係唔服氣點解其他小朋友冇事,只係自己唔好彩。呢樣要小心處理。因為佢個重點唔係放在自己錯,如何改正方面,而係放在點解罰我,唔罰其他人。 如果繼續帶著呢種情緒,自己委屈,家人委屈之餘,還失去了已經被罰,本應好好檢討自己,避免再犯的機會。

回覆樓主:

呢道太多意見啦~吾好聽咁多,都吾好問學校啦,我身邊好多人做老師,有時處理手法係咪公正公平? 可以參考下“聖人都有錯”  
相信小朋友你都好有心教,以自己行事啦,20分,是小事一則,自己都吾識處理? 自己吾使方寸大亂啊~

ar_mak 發表於 18-3-13 09:54
而家我唔同你討論,直接由你決定,呢單野到底點罰先係最合理,你答唔答先?
PS:抄牌而家罰幾錢一張?如 ...

我咪講左我意見。如果因為一張卷扣20分引致留班,我認為代價太大,和孩子所犯的事(做多了一秒卷)不合比例。如果不引致留班,則看成教訓, get over it。

李大人 發表於 18-3-13 10:13
樓主小朋友是六歲小朋友,英美澳加歐州,教導幼童主要(鼓勵)方式,多D去外國睇下,別人成功之處 ...
picture tells a k words, 介紹bbc documentary: are we tough enough

HaYi 發表於 18-3-13 10:05
我自己都有個小一的, 都明白年級細犯錯是不可免, 但我 ...

empty praise 網上有不少資料,其他有興趣家長google下

好灰⋯⋯佢鐘聲響起後還寫了一個字,
為咗一題兩分的題目而沒了二十分,真是沒言!
但對一個6歲的小朋友嚟說會不會罰得太重呢⋯⋯

有幾大件事?我仲以為俾罸咗20手700!

測驗嘅目的係為咗睇吓小朋友識唔識,要分數來做咩?放鬆啲啦,小朋友唔會因你不緊張而不勤力。

b3410 發表於 18-3-13 12:41
理解,我都覺得好心酸。之前我仔都試過在學校犯錯被罰,雖然完全明白應該罰,不過作為家長見到都係忍唔住心 ...
同意,唔通見到有人隨街掉垃圾冇比人捉,自己掉比人捉到可以唔被罰?
不過我唔會求其讚佢做得好(若有當然應該讚),只會做parrot 認同佢唔開心委屈的感受

MrBeast 發表於 18-3-13 13:26
empty praise 網上有不少資料,其他有興趣家長google下

Thx 会参考下
‹ 上一主題|下一主題