用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人諗過派位唔理想,會轉去國際學校讀? ...
樓主: amazinggrace23
go

有無人諗過派位唔理想,會轉去國際學校讀?   [複製鏈接]

amazinggrace23 發表於 17-12-15 18:07
我個仔自行階段分配唔得,萬一一月大抽獎又唔OK ,都有諗過轉去讀國際學校,大家有無類似諗法/經驗?
...

有咩心水;漢基?法國?

ChocoMilk33 發表於 17-12-18 18:53
怎樣才不膚淺?????

國際學校並不是避難所!

回覆 susumi123 的帖子

新嘅國際學校好易入。較有名氣就好難入

elbar 發表於 17-12-18 20:39
有咩心水;漢基?法國?

想入漢基嘅難度係向後翻騰三周半加轉體。

如果係小一統一派位後仲會有位既國際學校, 相信可能會係國際寶校

subb    發表於 17-12-27 16:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

amazinggrace23 發表於 17-12-15 18:07
我個仔自行階段分配唔得,萬一一月大抽獎又唔OK ,都有諗過轉去讀國際學校,大家有無類似諗法/經驗?
...

較好的及有經驗的國際或私立學校不容易考入。如果沒有要求,可以考慮新開的或中資背景,搏一搏。當然新校行政及教學經驗欠奉,或者中央思想濃醇,你就要接受。始終無法與香港傳統學校相比。

回覆樓主:

見到大家咁認真討論,不期然想起……認真便輸了這句話。我看新國民s 想帶給我另一些信息……

woyj 發表於 17-12-19 09:14
見到大家咁認真討論,不期然想起……認真便輸了這句話。我看新國民s 想帶給我另一些信息……
...

mytambb 發表於 17-12-19 09:12
較好的及有經驗的國際或私立學校不容易考入。如果沒有要求,可以考慮新開的或中資背景,搏一搏。當然新校 ...

新的也不易入,除左近期狂賣廣告果間St...d學校
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

brrbaby2007 發表於 17-12-19 09:51
新的也不易入,除左近期狂賣廣告果間St...d學校
Which one?? Stamford?

woyj 發表於 17-12-19 09:14
...

精明眼喎!新校太多位淨...

Saboc 發表於 17-12-18 21:24
回覆 susumi123 的帖子

新嘅國際學校好易入。較有名氣就好難入
其實又唔一定, 如果你夠疊水, 可以隨時捐一幢教學大樓俾人, 我諗就算係漢基/哈羅應該都唔會太難入到.

仲要到時可能排住隊求番你轉頭
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-19 10:10
其實又唔一定, 如果你夠疊水, 可以隨時捐一幢教學大樓俾人, 我諗就算係漢基/哈羅應該都唔會太難入到.

仲要 ...

如果係咁local school 都大把位比你入....

ChocoMilk33 發表於 17-12-19 10:01
Which one?? Stamford?

仲有新界果間美國校
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆 hkpapa852 的帖子

又未必,我真係識超級富豪入唔到! 不過是國內人仕!

Choochootrain 發表於 17-12-19 10:24
如果係咁local school 都大把位比你入....
咁又唔得, 官津同直資學校, 都受EDB監管, 收錢收學生一俾人告會出事

私校就唔同講法

hkpapa852 發表於 17-12-19 10:10

仲要 ...

咁你又太睇小漢基,有不少唔介意捐一棟的富豪的子孫都入唔到。

hkpapa852 發表於 17-12-15 18:09
你以為國際學校好易入?

冇錯,依家好多IS,尤其係ESF家族,面試條隊都排長龍,都唔係咁易入。就算有幸被取錄,以ESF家族為例,都未必俾你入佢旗下熱門的IS。

當然,除非你老竇係李嘉誠… 不過,如果你有個有機老竇,不如用啲錢去炒樓好過。

RunningPig 發表於 17-12-19 12:34
咁你又太睇小漢基,有不少唔介意捐一棟的富豪的子孫都入唔到。

咁又冇咁誇張,漢基係難入,Harvard都應該唔使捐一棟。如果唔係您親身經歴,只有當事人先至知到入唔到漢基嘅真正原因。中外名牌學校收捐款交換offer唔係新鮮事,學校要錢去營運,收一個帶錢返學但可以俾大部分同學受惠都未嘗不可取,但如果商業化或甚至私相授受就認真十分不當。

brrbaby2007 發表於 17-12-19 10:28
仲有新界果間美國校

即係邊間?
‹ 上一主題|下一主題