用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 細B讀小學
樓主: uns
go

細B讀小學   [複製鏈接]

HK-MAN 發表於 17-11-30 15:53
有時會諗,留班再打好基礎還是打擊自信心呢??
轉校可能可以解決到呢個問題~
黎緊我女都會轉校, 由小二轉返Grade1, 原因係想轉國際學校, G2冇位, 因為佢係12月細女, 轉G1都係大人地少少, 問過佢本人, 佢自己覺得冇問題就得了~ 同埋轉埋成個學制, 都係由頭開始好D~

至於大細B問題, 我女其實起初K1上學期時都被老師勸我比個女留一年, 但到左K1下學期已追上, 之後越來越好, 升小一都冇問題, Keep住級頭40名以內, 係中文要花D時間幫下佢, 但我接受到佢中文50-6X分呢個成績, 因為佢幼稚園係幾乎冇學過中文, 有呢個成績好叻女架啦~ (所以我認同要同一個B自己比較)

當初想個女做細B原因其實好簡單, 因為自己湊, 想有3小時休息下而已~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

wongtw 發表於 17-11-30 17:20
是細仔,但追得都幾辛苦,要經常返興趣班,再請人上門補習,上了四級班,發展又慢下來了。我話都好呀,總好 ...

所以做細大部分預咗要追,有d追得好輕鬆enjoy(多數女,因為男女大腦結構不同,男孩子睾丸量多過女孩子15倍,所以多數男孩子在動手動腳中學習會事半功倍,可惜現今世代學校都要坐定定),有d追得幾辛苦,如果我仔做大的話,起碼比做細來的輕鬆吧(個人感概下,小兒現學卷k2外補英文跆拳道鋼琴,打算下年repeat k2讀私幼就可以每星期只是一小時跆拳道半小時鋼琴了)

孺子牛 發表於 17-12-17 22:42
大細B只在幼稚園及初小有些微分別.  上到二年班幾乎無分別, 有分別只是學習方法及家教的不同, 造成成績上的 ...
你女果個同學,如果佢唔係幼稚園留一年,就變成在小學、中學分別留一年。現在佢幼稚園大一年到小學都依然要大一年咁係呢位同學資質問題,不過可能呢位同學體育、藝術、人緣特別好呢,上帝關了一道門必為你打開另一扇窗,每件事都有正反兩面,睇你取捨而已。

孺子牛 發表於 17-12-17 22:42
大細B只在幼稚園及初小有些微分別.  上到二年班幾乎無分別, 有分別只是學習方法及家教的不同, 造成成績上的 ...
大細B不是問題,equally 學習方法也不是問題,小朋友資質先是關鍵所在

醒目開學勳章

小兒是9 月細仔讀屋村幼稚園, 所以揀小學我揀區中中上愛心小學.
上小學前一買完書就開始預習, 上咗小學就正常的預習温習.
除咗數學, 中英文都好OK喎.
當然相對D 大女, 阿仔D "行為"都係算低能.
不過, 我自己相信 要"睇餸食飯", 用有限的資源maximize your return, 不要自怨自艾.

回覆 happyapple 的帖子

係家長都追得好辛苦,幾乎個個星期六, 日都要溫習,默書,有D concept教極都唔明,溫左書都係50-60分,大人小朋友都好氣餒!

回覆樓主

我仔都係超細B,一年級時都係追住人地,成為績時好時差。到今年上了二年級,已經好熟習學校的各方面要求,各方面越來越進步,部分科目更超前好多同學。

我估大細B的年齡差距到了二年級已開始慢慢收窄,如果你小朋友仍是未跟上進度,可能與年齡無關,反正而在再深究大B細B已沒有意義,眼前要做的是了解小朋友的弱項,幫他們改善,加強他們的自信心。

加油啊(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主:

我女都係超細B, 出年小一了。暫時幼稚園學習進度還好,因幼稚園無考試,係有啲習作紙,老師話她不似細B, 各方面都跟到,我都希望出年小一順利過度

uns 發表於 17-11-27 16:39
亞女係細B, 12月出世,今年二年級. 上年一年級已追不上,成績在50-60左右.勉強上了二年級,課程和功課都深左, ...
我個細既都係細仔,都係十二月,當年都係有類似情況,成績都係中游(當年無理佢,初小成績一直都係50-60之間,同你個一樣)。但係到咗四年級我開始幫佢跟功課,排名升返上去,成為最後一個入精英班。跟住我又再放手俾佢自己來...

‹ 上一主題|下一主題