用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門心情
樓主: YY1314
go

叩門心情   [複製鏈接]

我其實一直唔係好明,點解呢度部分家長,似乎假定其他家庭都一定有錢讀私小/直資咁.......
我家庭月入5萬,但其實計埋供樓等等一切開支,都有壓力,如果加埋讀直私,真係清袋。
想讀官津校,有錯嗎?派左寶校+叩門唔得,等於無為孩子準備過嗎? 
當然,原來直私面試係要嚟warm up,咁我明左,即係搵學校=自己搵工咁,漁翁撒網式,有啲工作面試去之前已經知道係要嚟warm up咁,重點其實係喺隨後才去的那份工作面試。我從來無認為過天生天養,只係覺得培養孩子都要量力而為。
不過算了吧,經過派位,我明左個遊戲點玩。

其實係成件事去到好盡先得,仲盡過去搵工。

twlo 發表於 17-6-30 11:21
我就是那個認為天生天養的家長,沒有報考直私,讀happy 幼稚園,沒有參加面試班,相信小孩讀中小學有十二年 ...
你小朋友資質好高呀~ 叩門應該好難, 比考直私更難~

我仔都係讀HAPPY幼稚園, 無參加面試班, 但我清楚佢性格同資質, 所以都要考直私來俾佢經驗下... 如果唔係, 將來真係要叩門, 我估佢唔會有你小朋友咁叻可以叩到...

又... 如果我有信心我仔可以應付任何一間官津學校嘅教學法兼功課量, 我都真係疊埋心水俾佢12年免費就算...

唔想為左讀書同功課破壞親子關係, 我唯有勤力做資料搜集同預備, 希望佢下年入到一間適合佢嘅學校~~

醒目開學勳章 王國長老

twlo 發表於 17-6-30 11:21
我就是那個認為天生天養的家長,沒有報考直私,讀happy 幼稚園,沒有參加面試班,相信小孩讀中小學有十二年 ...

唔好用知谷字咁負面
我仔女讀間學校主張愉快、自主學習。年年考試係咁二又過關。
早幾年學校小6開始採用坊間pre s1練習,家長話谷呀傳統呀!校長對住下一年家長聲音都有點無奈。本練習用足一年到暑期做埋暑期作業,點算得上谷?況且現實就係要上戰場,如果完全無裝備過個學生就推佢出去,其實對學生又公平嗎?為孩子作適當準備,係一種責任。

chrischo2002 發表於 17-6-30 11:32
你小朋友無喊係唔明點解會有返左k1,k2同返緊k3都仲會喊,而我小朋友就是這種,我都唔明,只能說我仔有問題 ...
你可以試下俾多D心理準備佢, 早D同佢講定果日去邊, 會做咩, 有咩玩, 然後媽媽會係邊度接返佢... 同埋提返佢以前嘅"成功經驗", i.e. 媽媽每次都接返你無丟低過你etc...

我半年前同阿仔去參觀小學, 佢死都唔肯離開我去參加模擬課堂... 之後我就同佢間唔時滲下升小學要獨立D嘅訊息, 去面試前又提早話定俾佢聽要做咩... 佢最後都可以笑住咁自己去面試... 我覺得佢已經表現好好嘞, 有無offer都真係其次~~

醒目開學勳章 王國長老

dayedaye 發表於 17-6-30 11:34
我其實一直唔係好明,點解呢度部分家長,似乎假定其他家庭都一定有錢讀私小/直資咁.......
我家 ...

仲盡過去搵工--事實係
份工唔鐘意捱住先又得,裸辭再搵又得。學校係統一時間表。唔係隨時有機會
裝備左幾多,自己知就得,勁裝備得好又唔代表109%成功,反之亦言。面試好比賽好表演好,經驗靠累積呢個係事實呀

我家 ...
我真係報兩間近近地當warmup及比自己見識下其他家長,學生既情況...

Charlotte_mom 發表於 17-6-30 11:49
仲盡過去搵工--事實係
份工唔鐘意捱住先又得,裸辭再搵又得。學校係統一時間表。唔係隨時有機會
裝備左幾 ...
其實........ 我諗搵工點都重要過搵學校.......
而學習任何嘢的目的,變成去考學校,以及與別人比拼,實屬悲哀。我並不同意呢個做法,但被咁去玩呢個遊戲,令人無奈。

taxibird    發表於 17-6-30 12:41
Binlojai    發表於 17-6-30 12:00

HK-MAN 發表於 17-6-30 11:52
我真係報兩間近近地當warmup及比自己見識下其他家長,學生既情況...
當時係無諗住讀直私,而我就近直私亦好少,所以無諗過報。但我依家明直私作用係要嚟warm up。

醒目開學勳章 王國長老

chrischo2002 發表於 17-6-30 11:32
你小朋友無喊係唔明點解會有返左k1,k2同返緊k3都仲會喊,而我小朋友就是這種,我都唔明,只能說我仔有問題 ...

又唔好咁講,性格就係性格。正如我女可以一企上台朗誦表演就黎料,我仔一定唔得(亦唔肯)
奈何制度就係咁,套用一張好出名嘅漫畫,一個制度試晒咁多人,一定有人蝕底。明知如此唯有盡量盡早裝備,唔得都無辦法。唯有希望下次有d條件對自己有利。
尋日至同家長食飯講,我仔畫畫天份係零,但視藝要呈分。無話公唔公平wor呢個世界從來無公平。都要畫架啦。討厭地學畫畫學叻左,都比人弱,接受現實囉

Binlojai    發表於 17-6-30 12:00

dayedaye 發表於 17-6-30 11:55
其實........ 我諗搵工點都重要過搵學校.......
而學習任何嘢的目的,變成去考學校,以及與別人比拼,實屬 ...
係,可以唔認同,但事實係悲哀..

我家 ...
其實都真係盡過去搵工...

想當年搵第一份工都唔會早兩三年開始預備定... 但為左小朋友, 我會~

至於讀唔讀直私, 個個家庭要考慮嘅野唔同, 量力而為就好, 畢竟小朋友資質性格家長培育可能比讀邊間學校嘅影響力更大~

如果要打幾份工先供到小朋友讀書(學前排某BK紅人咁), 就真係無謂... 再者, 官津都有好多好學校, 只係睇適唔適合自己小朋友啫~~

dayedaye 發表於 17-6-30 11:56
當時係無諗住讀直私,而我就近直私亦好少,所以無諗過報。但我依家明直私作用係要嚟warm up。

...
咁你遲咗明了...

但上面幅圖,原意好似係想表達,單一的標準,否定左每個人的不同才能喎........

但我明白左成件事係做緊乜,亦明白點解咁多人唔想生小朋友了。

但已經生左,又走唔甩要留喺香港,唯有繼續玩呢個遊戲.......

醒目開學勳章 王國長老

dayedaye 發表於 17-6-30 11:55
而學習任何嘢的目的,變成去考學校,以及與別人比拼,實屬 ...

「而學習任何嘢的目的,變成去考學校,以及與別人比拼,實屬悲哀。」
唔同意亦無咁講過。學野幾時都係為自己。

只係老土講句制度就係制度,鐘意又好唔鐘意又好,如果無力逃避,就只能自己去配合。唔止考小一,人生本來就如此。

HK-MAN 發表於 17-6-30 11:59
咁你遲咗明了...
係遲左,亦不情願地明,對個制度呢刻係怨氣幾大。我自己都係津校大,一直競爭到大學畢業,然後出社會繼續同人競爭到60歲........

實在唔明由細爭到老所為何事............

另外有樣嘢唔明,寶校係點出現?我派嗰間係因為重點數跨境學童,所以不受歡迎。如果政府真係想比跨境學童嚟讀書,而又真係有學校需要佢地先生存到,何不喺不同區整幾間專門收跨境囉..........

Charlotte_mom 發表於 17-6-30 12:04
「而學習任何嘢的目的,變成去考學校,以及與別人比拼,實屬悲哀。」
唔同意亦無咁講過。學野幾時都係為自 ...
大概係因為呢排成日睇呢版,而呢版係講緊考學校,所以會有學嘢似乎係為考學校的感覺。
無話逃避,只係覺得咁樣的社會有問題啫,覺得有問題亦唔代表唔做。

回覆樓主

玩完個小一遊戲,真係唔敢生第二個。

醒目開學勳章 王國長老

dayedaye 發表於 17-6-30 12:09
係遲左,亦不情願地明,對個制度呢刻係怨氣幾大。我自己都係津校大,一直競爭到大學畢業,然後出社會繼續同 ...

呢個問題....真係唔得掂!唸唔通

我家 ...

找學校一定盡过揾工,你仲未接受即仲未入局。
家家環境不同,但食得咸魚抵得喝;
冇去考直、私,一心抽獎,No problem, 这些人必佔大多數。
但政府最後比乜學校你,有幾宝,里面有幾多非香港人士,你也要樂意接受,咁就可以了

醒目開學勳章 王國長老

dayedaye 發表於 17-6-30 12:11
大概係因為呢排成日睇呢版,而呢版係講緊考學校,所以會有學嘢似乎係為考學校的感覺。
無話逃避,只係覺得 ...

該避意思係離得開個困局,別無他意
活在香港壓力係大,我都話下世做條海邊蜥蜴,游下水晒下太陽算了
‹ 上一主題|下一主題