用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培英中學39周年校慶 DSE成績拍得住傳統神校? ...
樓主: elbar
go

沙田培英中學39周年校慶 DSE成績拍得住傳統神校?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-5-2 15:21
會用統計偽術,又豈止沙培?
就算DGS,坑真,以及不少一/二線直資,官津名校都有用啦!
...

講得啱
學校都避重就輕

LinusYip 發表於 17-5-2 15:29

DGS同坑真點樣作呢?願聞其詳

大家對"統計偽術"有興趣, 我又舉D舉子比大家睇吓:

第一類: 最易識破, 只要自己將資料再新計一次, 就知道問題係邊

以 DGS 2014-2015年校務報告(PDF P.20,21)為例:

PDF P.20中既"Public exam results"
Percentage of students meeting the entrance requirements for local Bachelor degree programmes 137/153 = 89.5%

PDF P.21中既"JUPAS results"
Percentage of students given an offer 133/147=90.5%

3322率得89.5%, 但JUPAS offer有90.5%?! 見唔見到有D咩問題?

第二類: 以非一般方式發佈的"偽術"

有部份學校, 喜歡以"非一般"的統計方式, 去顯示自己既成績, TKO既GT係其中一間, 可以參考吓佢 2014-2015年既DSE成績:http://www.gtcollege.edu.hk/assets/2015_GT_4th_HKDSE_result.pdf

眼落好好喎, 整體4+有72.2%, 不過......

認真去分析, 發現GT既整體4+係將各科目以同一權重Average去計, 呢點係有問題.

4大主科, 以同一權重去計, 當然無乜問題, 但其它選修科, 如當作和主科一樣同一權重, 就不太恰當. 好似音樂和地理, 報考既人會較主科少好多, 如以同一權重, 根本反映唔到真正既成績.

所以一般正常既計法, 應該係:
1. 先計算每一科目既成績: 該科目應考人數 x 該科目取得4+人數
2. 將各科目以步驟 1 計算的結果相加
3. 將 2 的結果, 除 (各科目應考人數的總和)

舉例:

中文: 50人考, 30人取得4+
音樂: 5人考, 4人取得4+
地理: 10人考, 7人取得4+

如以GT方式計: 3科4+平均係: average (30/50, 4/5, 7/10) = 70%
以一般正常既統計方式去計, 3科4+平均: (30+4+7)/(50+5+10)=63.1%

第三類: 需要對各類資料有基本認識才能明白"偽術"何在

培英係呢類術其中一個例子, 類似既仲有高主敎, 聖士提反女子. 又以高主教為例:

高主教2014-2015年既DSE成績: http://www.raimondi.edu.hk/new/document/DSE2015.pdf
呢份PDF P.3, 有升讀Local degree分佈. 驟眼睇落, 有47%入3大喎! 但事實呢? 如果你唔知佢有幾多學生升讀local degree, 你根本唔知佢呢47%實際係畢業生既幾多%

不過高主教都好, 仲有另一樣資料俾大家, 係佢同年份校務報告PDF P.4, 有顯示當年有50%學生升讀local degree, 所以實際入3大比例, 只有: 50%x47%=28.5%

第四類: 除非有齊資料, 否則沒有辦法分辨的

呢一種都係因為前年有會員幫忙收集和分享資料, 才發現出的問題, 可參考呢個帖:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3092735&pid=42300273&fromuid=1389083

主要問題, 原來部份中學既3大統計, 係連附屬院校開辦既副學位都計埋入去.

好似銀禧呢個例子, 校務報告雖然好似已將各院校breakdown咗出嚟, 但原來, 當中仍然有"統計偽術" (港大附屬院校開辦既副學位都計埋入去港大個%)

Mat_Dad  很好,很有用, 長知識, 謝謝!  發表於 17-5-4 19:30
Ktfk  非常有用。謝謝。  發表於 17-5-4 10:57
Yanamami  果6个学生会唔会係NJ 入U?  發表於 17-5-4 10:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-5-4 10:26

第一類: 最易識破, 只要自己將資料再新計一次, 就知道 ...

似乎DGS果部份未必係問題喎,3322 同 JUPAS 基數可以未必係一樣, 考DSE唔一定要報JUPAS 喎~~~

mcl203 發表於 17-5-4 11:28
似乎DGS果部份未必係問題喎,3322 同 JUPAS 基數可以未必係一樣, 考DSE唔一定要報JUPAS 喎~~~
...

DGS個D的確唔算係咩問題, 因為JUPAS offer的確可以高過3322率 (JUPAS offer有副學位,只要22222就可以申請)
不過如果以全級人數去計, 實際取得JUPAS offer, 只有: 133/153=83.93%

或者又講吓坑真類似既統計偽術:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3433257&pid=44356167&fromuid=1389083

坑真入3大既比例, 實際係幾多呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-5-4 11:37
DGS個D的確唔算係咩問題, 因為JUPAS offer的確可以高過3322率 (JUPAS offer有副學位,只要22222就可以申請 ...

咁呢D係均真計法,學生無去報JUPAS, 又唔應該加埋落去計嘛, 可能一早已搞定海外升學,又或自知報JUPAS機會唔大而放棄。

若類似計法,例如,本校100%同學考獲5**, 呢D咪一樣有問題,原來得一位同學報考 ~~~

hkpapa852 發表於 17-5-4 11:37
DGS個D的確唔算係咩問題, 因為JUPAS offer的確可以高過3322率 (JUPAS offer有副學位,只要22222就可以申請 ...
恕我愚笨, 好似沒問题, 而且幾清楚添, 用excel計計, 末發現有不一致禾!   
請指教那部份有異呢? 謝謝

回覆 mcl203 的帖子

我也角得係, 若加備注, 便可讓大家更清楚, 也不用被指有異了  

hkpapa852 發表於 17-5-4 10:26

第一類: 最易識破, 只要自己將資料再新計一次, 就知道 ...
其实把部份學生不計算, 令百分比大些好看些似乎已變成潜规则, 也没办法, 最緊要就算是潜规则也應備注清楚, 避免給人的感覺!!!

twhkleung 發表於 17-5-4 11:59
其实把部份學生不計算, 令百分比大些好看些似乎已變成潜规则, 也没办法, 最緊要就算是潜规则也應備注清楚,  ...

認同如有備註清楚便免了麻煩,其實jm們好多都醒咗好多,睇"數據"並不是只看一個兩個數就算,好多時會一組數一併去看,有時學校公開出來的數據有可能係"偽術數據",但是亦有可能係先入為主下誤解為偽數呢!只是未找到條數嘅"真實計算或定義"呢!與其,用盡努力去找"偽裝位",倒不如努力去"驗證條數的真確可能性",眼見有好多學校為做靚個百分比都用相同方法表達,單看一個數據不能知清楚成件事,但是,當個個都用同一個"錯"嘅方法表達,某程度上已經係可以""直接比較""了,例如:A校有XX%學生成功讀學士課程,有50%入三大;另B校有YY%是學士生,有30%入三大,大家都係偽數人仕,亦用同樣方法偽了他人,但是,在相同"偽招"下有著可直接比較的數據,50%>30%之比較,即"""成功修讀學士學位"""人數下之兩校比較,若然我係以入大學為最終目標,我會努力向著此目標邁進,可能頗有信心呢!然後好想知自己學校的入三大率如何?!當然會選一所入到三大比率較高的A校為目標呢!

mcl203 發表於 17-5-4 11:44
咁呢D係均真計法,學生無去報JUPAS, 又唔應該加埋落去計嘛, 可能一早已搞定海外升學,又或自知報JUPAS機 ...
咁我地無人知到底學校有幾多人無報JUPAS, 無報是否代表一早諗住出國,定係留班呢?

hkpapa852 發表於 17-5-4 13:30
咁我地無人知到底學校有幾多人無報JUPAS, 無報是否代表一早諗住出國,定係留班呢?
...
我估...要諗埋佢地果個海外大學既list...無乜理由個個去攞offer....又無打算放洋既 ~~~

mcl203 發表於 17-5-4 14:41
我估...要諗埋佢地果個海外大學既list...無乜理由個個去攞offer....又無打算放洋既 ~~~
...
哈哈! 相信不會有中學原意或有胆量把它的所有 Raw Data 刊登出來

twhkleung 發表於 17-5-4 14:47
哈哈! 相信不會有中學原意或有胆量把它的所有 Raw Data 刊登出來

所以,升學數據係無統一標準,參考係有用,我估又無須太認真每一項去仔細比較,例如D 4仔/5仔數量既多少,用平均學生報考科數,已可能存在有微妙變化 ~

twhkleung 發表於 17-5-4 14:47

又唔係既, 如果以公佈DSE績嚟計 (各級別既百份比), 沙官可以話做得最好, 各科應考人數, 各科2+至5**人數都有分別列出, 仲要有公開係校務報告俾人睇 (QC都有份好詳細既資料, 可惜係唔公開既)

如果講入U分佈, 應該無乜邊間詳細得過曾肇添, 放晒資料係網站

hkpapa852 發表於 17-5-4 16:02
又唔係既, 如果以公佈DSE績嚟計 (各級別既百份比), 沙官可以話做得最好, 各科應考人數, 各科2+至5**人數都 ...
還有荃官, 都OK清楚嫁 (可惜我個仔入唔到 )

http://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2016%20HKDSE%20result%20&%20Exit%20of%20Std.pdf

hkpapa852  係, 其實仲有幾間都好清楚, 不過大多數都係不清不楚  發表於 17-5-4 16:26

回覆 hkpapa852 的帖子

真心請教,荃官公佈的有偽術數據嗎?

ccj2008 發表於 17-5-4 16:53
回覆 hkpapa852 的帖子

真心請教,荃官公佈的有偽術數據嗎?
我意思係好清楚!  

YmOra 發表於 17-5-4 13:22
認同如有備註清楚便免了麻煩,其實jm們好多都醒咗好多,睇"數據"並不是只看一個兩個數就算,好多時會一組數一 ...
如果所有學校都用同一種偽術方式去表達, 當然無問題, 問題係偽術方式太多

hkpapa852 發表於 17-5-4 17:07
如果所有學校都用同一種偽術方式去表達, 當然無問題, 問題係偽術方式太多
...

又未必係"絕對嘅!"若然,我心儀的英中大約只有5間,只要這幾間有著同樣的""錯"",那麼就變成""有意思的比較""了.

醒目開學勳章 王國長老

其實我睇左post 1, 學校根本無公佈過jupas %。
學位課程73%,無話全部本地wor。(除非我睇漏)
所以計算總畢業生有幾多jupas degree offer,三大offer,根本無得計!
‹ 上一主題|下一主題