用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GT vs TSL
樓主: assado
go

GT vs TSL   [複製鏈接]

對於好多人以為陳守仁好多人入嘅中學, 我個人係絕不會考慮,無論佢嘅成績係點,因為佢哋嘅教師有三次(新聞報導)犯咗嚴重嘅錯誤,令到我對呢間學校嘅管理層實去曬信心。
至於優才同陳守仁,我現階段會揀陳守仁,這只因為我比較進取,想更上一層樓,並不代表我認為陳守仁有絕對嘅優勢,但如果優才可以畀我free fight出面嘅中學, 我覺得優才小學較適合我個人。

引用:Quote:assado+發表於+16-11-25+14:33+昨天

原帖由 hippoo 於 16-12-18 發表
Which school do you choose finally?
GT 1月會通知3rd in, TSL 1月尾出offer。如兩間都有offer, 我會選GT。

HKpama 發表於 16-12-19 11:19
對於好多人以為陳守仁好多人入嘅中學, 我個人係絕不會考慮,無論佢嘅成績係點,因為佢哋嘅教師有三次(新聞 ...

什麼事令你失去信心?

HKpama 發表於 16-12-19 11:19
對於好多人以為陳守仁好多人入嘅中學, 我個人係絕不會考慮,無論佢嘅成績係點,因為佢哋嘅教師有三次(新聞 ...

請問有關報導是甚麼?

francis_chan 發表於 16-12-19 18:21
請問有關報導是甚麼?
PLK旗下既中學,過去2/3年出咗幾單風化案。
似乎小學家長都係無乜留意
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-19 18:26
PLK旗下既中學,過去2/3年出咗幾單風化案。
似乎小學家長都係無乜留意

如果講係Npl,剛剛一年其實tsl少左好多人去呢間!要去那裡讀,相信TSL 畢業生佢地會有選擇權!

回覆 hkpapa852 的帖子

👍

升中時陳守仁學生除左會考神校之外,基本上二三線直資都會照報,亦有人乜都考唔到。所以其實讀邊間都有機會讀得好,有機會讀得唔好。多人報可以幾肯定因為tsl/優才係男女校直資而且較平民化。以我所知很多傳統名校神校的報名人數比起二三線直資仲要少好多人,不過名神校成績和校風明顯高幾班。

teambuilder 發表於 16-12-20 08:35
升中時陳守仁學生除左會考神校之外,基本上二三線直資都會照報,亦有人乜都考唔到。所以其實讀邊間都有機會 ...
GT嘅學費同好多私校差唔多. 以直資嚟講, 一啲都唔平民化啦!

ok3 發表於 16-12-20 12:55
GT嘅學費同好多私校差唔多. 以直資嚟講, 一啲都唔平民化啦!

只有PLK旗下既直資學費係平民化.

另外仲有英華都係平. 其餘既, 同私校相差不遠, 甚至更貴

hppa    發表於 17-5-22 11:41
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

過去兩年有去過陳守仁開放日,深深感受到學校畀好多機會畀學生發揮,優才又如何呢?上次出席賣物會,見到好多家長義工幫忙,反而少接觸他們的學生,煩請兩校的用家分享下...

hppa    發表於 17-5-22 11:40

不是沒有留意新聞,亦好清楚呀,當然辦學團體是一樣,但似乎不是出自TSL 既問題呀。

gwenmother 發表於 17-5-22 10:15
過去兩年有去過陳守仁開放日,深深感受到學校畀好多機會畀學生發揮,優才又如何呢?上次出席賣物會,見到好多家 ...

GT 賣物會,地下由義工家長負責賣物,台上由各級學生表演音樂馬拉松,一丶二樓由全級五年班負責遊戲室,招待小朋友。
起碼有百伍個學生參予,咁都見唔到,係未真係有去?

一定係TSL

如果係我,我也會選TSL.

其實也好視乎家長與小孩的心態。如果家長是進取型,可能在TSL 自己谷,入到一線津中/直私、甚至神校。

如果保守型的便可能認為已經有GT 中學back up, 進可攻、退可守。

LittleButter 發表於 17-5-22 19:16
如果係我,我也會選TSL.

其實也好視乎家長與小孩的心一態。如果家長是進取型,可能在TSL 自己谷,入到一 ...
GT 中學部係咪屬band one中學?

BERNICEJUNE 發表於 17-5-22 19:51
GT 中學部係咪屬band one中學?
應該係。不過不肯定是否band 1c。

回覆樓主:

TSL 唔係最好。但兩間揀一定係TSL。

剩係個語境要營造,都要付出好多。

回覆樓主:

那tsl和播道呢?

回覆 nobletree 的帖子

個人意見,陳守仁與播道,一定選陳守仁。讀陳守仁六年後,應該不難找間比播道書院較佳的中學吧。
‹ 上一主題|下一主題