用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 生於亂世,有「谷」的責任。
樓主: 宏心
go

生於亂世,有「谷」的責任。   [複製鏈接]

lovebb2 發表於 16-10-24 09:52
(如果小朋友入咗一間升中只有1X%B1既小學, 而你死谷爛谷都都入唔到呢1X%, 我唔認為咁樣會因為去咗間有5X%B1 ...
一間B1%得1X%既小學, 基本上大多數家長都唔會係催谷型, 咁如果死谷爛谷都入唔到最Top個批, 咁唔通去咗一線小學, 係有更大比例屬催谷型家長既環境下, 真係會有可能自動升呢?

入到神校唔會動變做神.

Binlojai    發表於 16-10-27 12:00
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:宏心+發表於+16-10-21+16:50+你講得

原帖由 hkpapa852 於 16-10-24 發表
現實是我所屬的校網唔夠學位,要借調隔離校網的學位。

今時今日, 其實如果所屬校網唔夠位能夠借他區既學位 ...
同意,我大女上年抽,好好彩借位學校中有我心儀的學校,好似命中註定咁,即刻擺乙一,唔駛同人爭。而家日日都開開心心去返學.

Binlojai  係~ 其實借位學校都不乏唔錯嘅選擇!  發表於 16-10-27 12:01
Chirley    發表於 16-10-25 12:08

hkpapa852 發表於 16-10-24 10:03
一間B1%得1X%既小學, 基本上大多數家長都唔會係催谷型, 咁如果死谷爛谷都入唔到最Top個批, 咁唔通去咗一線 ...
雖然道理是這樣,但是報小一時,小朋友只有5,6歲,點知將來?

b3410 發表於 16-10-24 10:50
雖然道理是這樣,但是報小一時,小朋友只有5,6歲,點知將來?
所以我一直強調, 小朋友既可塑性好高, 唔好成日局限話一定要搵邊類型學校先適合子女. 家長首先要瞭解清楚自己想點, 例如對小學/中學有咩要求/期望, 唔好人云亦云, 為考而考.

Chirley    發表於 16-10-25 12:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-24 10:54
所以我一直強調, 小朋友既可塑性好高, 唔好成日局限話一定要搵邊類型學校先適合子女. 家長首先要瞭解清楚自 ...

同意。我有個朋友因應小朋友的性格、學習取向,選擇放棄一間極受歡迎的名津,入讀一間愉快私小,打好個底先。真心佩服。

mcdonn 發表於 16-10-24 11:01
同意。我有個朋友因應小朋友的性格、學習取向,選擇放棄一間極受歡迎的名津,入讀一間愉快私小,打好個底 ...
(打好個底先) ???  Sorry, don't understand if 入讀一間愉快私小, how to 打好個底

lovebb2 發表於 16-10-24 11:07
(打好個底先) ???  Sorry, don't understand if 入讀一間愉快私小, how to 打好個底 ...

唔開名啦...如你心水清,會估到邊一間。

meowloo  可以透露邊間嗎?好想知如何做到。  發表於 16-10-24 11:23

mcdonn 發表於 16-10-24 11:11
唔開名啦...如你心水清,會估到邊一間。

其實到高小都唔會淺得去邊,不過初小先陪養學習興趣,一步一步嚟咁解....要做到,因老師及學校有心,從學生角度先行。

Chirley    發表於 16-10-25 12:09

hkpapa852 發表於 16-10-24 10:54
所以我一直強調, 小朋友既可塑性好高, 唔好成日局限話一定要搵邊類型學校先適合子女. 家長首先要瞭解清楚自 ...

因為小朋友既可塑性好高, 所以家長吾局限話一定要搵邊類型學校. 吾瞭解清楚自己想點, 最後乜校都考下

Chirley  所以咪有D人會報十幾廿間囉  發表於 16-10-25 12:09

adriantai 發表於 16-10-24 11:30
因為小朋友既可塑性好高, 所以家長吾局限話一定要搵邊類型學校. 吾瞭解清楚自己想點, 最後乜校都考下:waha ...
所以重點係:

根本家長吾瞭解清楚自己想點

清楚了, 就唔會咁多問題

Chirley    發表於 16-10-25 12:10

hkpapa852 發表於 16-10-24 11:40
所以重點係:

根本家長吾瞭解清楚自己想點

人地會答小朋友變化估吾到,所以自己都⋯⋯⋯⋯肯定吾到,由學校決定

adriantai 發表於 16-10-24 11:44
人地會答小朋友變化估吾到,所以自己都⋯⋯⋯⋯肯定吾到,由學校決定
...
令我諗起一樣嘢:

我都諗唔到同咩人拍拖結婚好, 不如個個都試吓, 等人地揀我囉!

結果會係點呢? 可能乜都無.

不過, 選小學唔同, 點都有學位

hkpapa852 發表於 16-10-24 11:46
令我諗起一樣嘢:

我都諗唔到同咩人拍拖結婚好, 不如個個都試吓, 等人地揀我囉!

女性主導市場就係咁⋯⋯⋯

引用:Quote:lovebb2+發表於+16-10-24+09:52+(如

原帖由 hkpapa852 於 16-10-24 發表
一間B1%得1X%既小學, 基本上大多數家長都唔會係催谷型, 咁如果死谷爛谷都入唔到最Top個批, 咁唔通去咗一線 ...
咁我地又好難完全否定係唔同學校成長,會有唔同既學術水平喎,若假設係同一資源同一教學模式同一師資質數,為何有D係50%,  另一D係15%呢,除非我地認定50%學校一定係谷,及有大量學生會被勸退,否則,我地唔可以排除某學生在A校表現未必等於在B校表現,可能成個成長路係完全唔同

hkpapa852  哈, 妳係都要拗 唔緊要, 等大家多D觀點去諗吓都好  發表於 16-10-24 13:55

不認同。你所說的情況假設10x 升band 1的家長全不谷。但實際是有很多命苦的小朋友因沒有比人多的自行分被派入此學校,家長不識人又轉不到校。即使用心栽培,成為中上之人,但仍派不入band 1中學
一級若70多人,1x%是10人內,這70人假設也是無辜被派入的,要做最叻的十分一才可入band 1

而5x%升band one中學的小學也是派入的。正常分佈上、中、下人也有。君不見有雙非(非歧視,有能力雙非可以好勁,而非有普通話優勢)也可抽入喇沙。即中間的學生大部分可入band one.

如何計1x%定5x%,因師兄師姐成積,這是完全不公平。為了升中,自行分少的只好自保,加強學術,以作考直私、扣門或無可奈何下成為不受喜迎學校中最top的1x%
自知無自行分,提早打算,和孩子一起努力,卻被人視為「谷」,父母可以如何平反呢。

Binlojai  其實做父母最緊要知自己想點, 被人視為「谷」又有咩所謂, 何需平反?  發表於 16-10-27 12:04

只能說針唔拮到肉唔知痛,夏蟲不可語冰。我們這一代父母,實在不須要跟這些「無識之士」一般見識。生於這個亂世,父母實有「催谷」子女的責任。只要每天有一小時自由玩樂或公園放電時間,讓小朋友保持身心健康,感統肢體、社交語言正常發展,做這樣一個「怪獸父母」實不為過!

以前,以前8、9萬學生爭升中,名校比現在過少。没有直資、只有少量私校。大學得两間.....,又唔見啲父母咁變態。

MC1128    發表於 16-10-25 15:58
Chirley    發表於 16-10-25 12:11

judy 發表於 16-10-25 11:47
以前,以前8、9萬學生爭升中,名校比現在過少。没有直資、只有少量私校。大學得两間.....,又唔見啲父母 ...

呢樣我絕對同意.

壓力上唔係制度, 而係家長要求高 (因為得閒無事攪下D 細路), 怪獸左... 講供求一定以前少得多...

最敝係家長要求高左, 步步爭先, 又插手... 反而細路自主性低左好多...

到細路大左, 父母插唔到手, 或唔俾插手... 細路慣左唔係自己解決問題, 仲大鑊!

Chirley    發表於 16-10-25 12:11

judy 發表於 16-10-25 11:47
以前,以前8、9萬學生爭升中,名校比現在過少。没有直資、只有少量私校。大學得两間.....,又唔見啲父母 ...

可能"羊群心態", 眼見身邊大部分家長都為小朋友每星期填滿晒不同類型學術, 興趣班. 不停狂谷?! 曾經問自己是否要效法? 我唔會. 要真正想學好, 係貴精不貴多. 仲要是真正有興趣先會學得好.
回想當年我自己由細到大都無需補習, 讀得輕鬆,咪又係1線學校6年精英班後,升中自己再考上名女校. 但唔係個個一樣, 我妹妹當年長期點讀(因為比較無咁聰明)只是小學全級中下游. 咁都無計, 不過我妹今時今日都有個Degree, 肯努力都可大學曅業. 條條大路通羅馬.
現在我個仔K2, 仲係"難"玩仔, 佢未必可以像我當年坐定定看書寫字成個幾兩個鐘, 咁唯有縮短時間分段教, 千萬不要因過份谷而令佢怕了讀書或失去學習興趣. 小朋友每個發力階段都唔同, 尢其是男仔, 當然, 我一早有心理準備萬一將來不是派到心儀小學, 咪好好讀, 小一不是終點站..咁睇佢自己造化, 我最多會扶佢到升中時, 無可能成日依賴媽媽, 唔通到將來搵工要我幫阿仔搵埋咩.

retriever  會唔會到呀仔昇小學, 你又不捨呀仔大得快?  發表於 16-10-27 12:38
Binlojai    發表於 16-10-27 12:06
‹ 上一主題|下一主題