用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 亞松大女離開spcc去讀ics
樓主: 786
go

亞松大女離開spcc去讀ics   [複製鏈接]

晴晴小B 發表於 16-10-8 07:50
相信松哥轉校一定唔關普教中事,因霞姐本身係講普通話的,咁佢啲女又點會唔識呢

...

我都唔係話佢讀唔到普通話....係整體!

Alange 發表於 16-10-8 15:35
D人會覺得唔同㗎,就好似Americian English 同British English 一樣。
普通話感覺都係Cheap D, 國語高尚D ...

本來就不一樣,不是感覺問題。

回覆:Yeahly_ly 的帖子

松女是升幾多年级?

virgokaren 發表於 16-10-8 12:54
國語不等如普通話嗎?
台湾叫國語,大陸叫普通話,不是同一種音調嗎? (當然,两地用詞有分別!)
如說得標準, ...

我小時候以為是這樣,其實不一樣。

普通話是規範化的。說白點,當年是有政治/行政目的的行動,就像秦朝規範漢字一樣。

iedummy 發表於 16-10-8 16:00
松女是升幾多年级?

應該已經中學了。

Alange 發表於 16-10-8 15:37
其實你想怎樣做無人可管,這裏是香港。
你可以揀普教中,粵教中,甚至唔教中。
至於專家話……,什麼研究 ...

其實純用粵語也可以很文雅。有點文言古文味。

反而沒有白話文,的的了了很 "橋" 口。

版友都講,唐詩宋詞用粵語呢剛好。用普通話,不少位是不對譜,要硬來的。

.

encina 發表於 16-10-8 08:24
咁你都知。。。。勁不過如果讀唔到轉校會好啲,唔係小朋友會無心機上堂
...

原來呀蟲真係講左。。。

" 嗯,子女太信我,覺得成績不重要!我一直覺得不要考第一,也不要考最尾,最好不要不合格,她便是差點不合格……中學環境始終不同,太大壓力對她不好。"

iedummy 發表於 16-10-8 11:05
記憶中,是SPCCPS放offer早過DBSPD。可能是二仔在SPCCPs唔收才這樣說。

亞松夫妻早在二仔兩間出offer先已說。dbs當日十月升小講座,所有在db排緊隊等入場既平民,睇著佢兩夫妻座駕施施然入左去,兩公婆也好欣然慢慢走出來“擔天望地”好欣賞。然後唔洗同我地呢d凡夫俗子迫,入左場坐定定,平民先有得入。

至於大女,又係spcc講座有出席,報章大肆標題,國寶夫婦齊出現。

其實根本不談論看大女叻二仔唔叻, 二仔係咪waiting,大女是否超叻,學校係唔係睇呢d. 如果仲係咁樣信,真係阻唔到你。

retriever 發表於 16-10-8 09:20
可能跟其他高官,波叔仔女都係讀ics.

呀龍哥又點? 佢個女都好似離開spcc了。 呀龍呀蟲好friend係教友,可 ...

波叔仔女應該是 ClS (漢基),在東半山行 lB,lCS international Christian School. 在圓洲角,行美制 AP,是不同的。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-10-8 17:10
波叔仔女應該是 ClS (漢基),在東半山行 lB,lCS international Christian School. 在圓洲角,行美制 AP, ...

謝!

不過呀蟲有報道話唔求學求分數喎。

呀龍仔女係咪都離開左ics?

786 發表於 16-10-8 16:43
亞松夫妻早在二仔兩間出offer先已說。dbs當日十月升小講座,所有在db排緊隊等入場既平民,睇著佢兩夫妻座 ...

無謂拗。一定有關係位啦,兩間都有。多唔多姐。我當校董每年可推薦一個,都唔係多啦。

叻唔叻? 段估N無關係人士一定叻掛? 呵呵!

retriever 發表於 16-10-8 17:32
無謂拗。一定有關係位啦,兩間都有。多唔多姐。我當校董每年可推薦一個,都唔係多啦。

叻唔叻? 段估N無 ...

n無關係人士?關係你睇唔到啫。亞嫂係校內職員入左去外人睇唔到關係,裡面才知幾多堂表關係。40個無關係位,睇唔到而不能直接計分既關係,畀佢10%唔多啦。最後咪得番36個啦。

亞松呢d case....一定那40個非關係位之一啦,國寶夫妻又唔係校友,又唔係教職員

waiwaileung1    發表於 16-10-8 19:45

retriever 發表於 16-10-8 17:29
謝!

不過呀蟲有報道話唔求學求分數喎。

咁啱三四年前,我有朋友他有一仔一女在SPCC讀到初中,最後都是去咗 ICS,都是學業上跟不上,特別是中文,完全冇興趣,求學想求分數求不到,於是轉校,因爲熟人直接講明。

他們亦是基督教家庭,經濟上是絕對有能力,但對子女品格及學校信仰有要求,當時決定選擇了 lCS!

利申:我是照那家長直說,如有雷同,純粹巧合!

回覆:亞松大女離開spcc去讀ics

梁錦松和伏明霞两個名寫在家長欄上,每個加 20分都佔左 40分啦!
佢出席 admission briefing 都係俾面學校啫,吾出席都收硬啦!
我吾信冇人事關係分囉!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

蟲哥嘅囡唔係話讀書好叻嘅咩?

回覆 retriever 的帖子

波叔仔女係CIS,唔係ICS。

引用:我真係唔明普通話同國語有乜分別

原帖由 zayma 於 16-10-08 發表
我真係唔明普通話同國語有乜分別
係囉!
等於香港人話自己講廣東話,廣州人話自己講白話,其實大家都係講粵語。
廣州人有佢的口音,以前比較明顯,而家D後生仔女就同香港人口音好接近。
两地都有潮語和用字不同,我地叫"坐的士", 佢地話 "打的"。
北京人說普通話中意捲舌,有"兒"加上尾。
台湾人而家說國語都多左閩南音,冇以前標準。
湖南,湖北,上海,北京,廣州人說普通話都有點自己鄉下口音,跟足拼音來發音準確才是標準普通話/國語。
以上是我的理解,有錯請指正。
我都好想知有冇理解錯。THANKS!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題