用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關羅定邦中學問題 望各家長正視
樓主: Fanny_ma
go

有關羅定邦中學問題 望各家長正視 [複製鏈接]

loklokma47 發表於 16-8-31 13:16
回覆 Fanny_ma 的帖子

小兒不是精英班,F1果年精英班係S、T班,F2係S、R班,但都無分組,F3就唔清楚狀況! ...
試細心留意,羅定邦精英班只是跟英文科成績編班,
精英班,中文不一定強。非華語學生,就一定讀精英班,因班裹以英文底好學生見稱。

little_yolky 發表於 16-8-31 13:42
沒有家長會之類的會議可以向校方反映嗎? 只有個別家長意見, 沒有用的, 要有一定數量既家長都覺得有問題先pu ...
但當然自己亦未收到全區中學DSE表現,所以難作比較。
但照數字睇,2016年成績係突然暴跌,睇過兩年成績你就明白。

可能全區都差,救恩亦再沒有公佈自己成績了。

朋友在新晉直資學校工作,指學生當初收生亦以B2,B3生作主,

因直資資源多,有心搞其實升得好快,時至今日學校已經成為某3322有60%的中學。

但佢坦言,直資學生較好動,學習動機弱係真...

Fanny_ma 發表於 16-8-31 14:39
但當然自己亦未收到全區中學DSE表現,所以難作比較。
但照數字睇,2016年成績係突然暴跌,睇過兩年成績你就 ...
生源是一大問題吧, 始終我們本區B1位夠, 唔駛錢家長多先揀津校, 看沙田的直資就知道了。如果3322想要有60%, 本區已經是沐、恩水平了, 他們生源主要是B1啊。救恩過去數年都是3X%3322吧。今年羅中3322成績跌成點?

平時見羅中學生都斯斯文文, 校風相當唔錯, 暑假時仲見佢哋要返學, 應該是要補課吧。見學生好乖, 又唔太牛豆, 都算係咁了。

yiuyiu88 發表於 16-8-31 16:24
中肯!完全認同。有好多時係老師自己吾願做,就話代表全體老師。邊個係人邊個係鬼都吾知就吾好太多估計

...

肯做,邊有話教不好,所以我自己都開始選擇吾信學校講個套
感覺上好像與事實不符...

從我女小學得到的經驗,新加入(不代表沒教學經驗)或年資淺老師更有熱誠去教導學生。            so far在家長會及見了班主任,感覺仍然是良好……
就看看開學後的情況怎樣……或放這topic回羅中交流區,可能有多些高年級家長發表學校有甚麼地方應改善……

引用:+本帖最後由+chingfoon+於+16-9-1+00:35+編

原帖由 chingfoon 於 16-08-31 發表

從我女小學得到的經驗,新加入(不代表沒教學經驗)或年資淺 ...
找不到羅中交流區

回覆 Fion710 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2172698&extra=page%3D1

引用:回覆+Fion710+的帖子 +http://www.edu-kin

原帖由 little_yolky 於 16-09-06 發表
回覆 Fion710 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2172698&extra=page%3D1  ...
Thx

聽校內任教老師(教會的朋友)説, 今年多了不少學生轉校, 尤其是一些成績好的。(註: 她自己也想轉校教書)。不知是否真的? 情況有多嚴重呢?

sunflower2000 發表於 16-9-7 12:03
聽校內任教老師(教會的朋友)説, 今年多了不少學生轉校, 尤其是一些成績好的。(註: 她自己也想轉校教書)。不 ...
正常,一般直資會出現的問題,學生一早已經計劃跳船出國,成績好就跳至外國,替考名牌大學做準備,很多直資最後只走剩不足一百人考文憑試,正常的現象,因家庭富裕

Fanny_ma 發表於 16-9-7 17:42
正常,一般直資會出現的問題,學生一早已經計劃跳船出國,成績好就跳至外國,替考名牌大學做準備,很多直資 ...
成績好既要跳, 因為預早適應及考名牌大學做準備。
成績唔好更加要跳, 因為可以早D適應外國教學, 外國大學多D, 唔駛考DSE咁辛苦。

總論係:有錢就走人。

little_yolky 發表於 16-9-8 13:52
成績好既要跳, 因為預早適應及考名牌大學做準備。
成績唔好更加要跳, 因為可以早D適應外國教學, 外國大學多 ...
我都有朋友小朋友入讀羅中,係個好聰明的小朋友,當朋友見羅中教學出現問題,就已經問小朋友不如轉校啦﹗但睇小朋友的意思就似唔想轉校,小朋友認識左一班新同學,新環境都唔想轉校。你小朋友有無意思想轉?

kin818kin 發表於 16-9-13 12:59
我都有朋友小朋友入讀羅中,係個好聰明的小朋友,當朋友見羅中教學出現問題,就已經問小朋友不如轉校啦﹗但 ...
我都係朋友們的小朋友在讀, 都係無轉校既意思, 始終一來我D係窮朋友二來對於B2生嚟講, 羅中响本區已經算係咁, 一係跨區出沙田, 响本區仲可以揀邊間?

little_yolky 發表於 16-9-13 13:04
我都係朋友們的小朋友在讀, 都係無轉校既意思, 始終一來我D係窮朋友二來對於B2生嚟講, 羅中响本區 ...
明呀﹗

只係覺得有點可惜,因為小朋友可能要付出更多努力才可以升上大學,有錢就話跳船出外國,無錢米追得好辛苦囉﹗

kin818kin 發表於 16-9-13 14:25
明呀﹗

只係覺得有點可惜,因為小朋友可能要付出更多努力才可以升上大學,有錢就話跳船出外國,無錢米追得 ...
香港入大學率本來就唔高, 有其他帖有網友計過約25%。咁升中時1/3係B1, DSE時計埋有D出咗國, 有D成績一路跌咗, 有D B2/B3又抬返起頭, 咁其實睇返D中學既DSE成績, 都反映到大部份升大學既都係B1學生嚟。B2學校佔既比例係低D, 想升學當然係要辛苦D。

little_yolky 發表於 16-9-13 15:06
香港入大學率本來就唔高, 有其他帖有網友計過約25%。咁升中時1/3係B1, DSE時計埋有D出咗國, 有D成績一路跌 ...
要入到大學就當然要付出架啦﹗但係如果學校緊張學業,幫手推下學生,突擊默下書,串下字,學生就唔敢hea讀,咁動力點都比學校輕鬆大好多。機會都會變得大d

學校是否谷成績?由返半日學到現在,日日有不同科嘅quiz, 樓主小朋友是否一樣?

kin818kin 發表於 16-9-13 17:53
要入到大學就當然要付出架啦﹗但係如果學校緊張學業,幫手推下學生,突擊默下書,串下字,學生就唔敢hea讀 ...

學校動力點都係重要, 班內學習氣氛更為重要
希望小朋友能尽力持校內嘅TOP 23%前

‹ 上一主題|下一主題