用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日收到「德萃小學」電話
樓主: lawrainbow
go

今日收到「德萃小學」電話 [複製鏈接]

引用:我今天也去了呀,你幾點面試的呢?

原帖由 anthonylauhk 於 16-07-24 發表
我今天也去了呀,你幾點面試的呢?
我23/7,4:30

原帖由 anthonylauhk 於 16-07-24 發表
你見成點?感覺如何?

引用:Quote:lawrainbow+發表於+16-7-22+15:50+「

原帖由 cheung_kenji 於 16-07-22 發表
校長是前王錦輝小學校長
校監 Mr. Terence Chang 張灼祥
王錦輝小學校長是陳志超,我昨天是見蔡校長

引用:面試見蔡校長,佢個款都好串,開頭家長和小

原帖由 lawrainbow 於 16-07-23 發表
面試見蔡校長,佢個款都好串,開頭家長和小孩一齊見,問家長「政府派到咩學?住邊區?叩左邊幾間小學?有邊 ...
面試時校長問埋呢尐問題好似唔多恰當,咁樣反映出學校本身係乜野心態。而且position自己學校係一間「水泡」學校。我相信其他一線直私學校面試時唔會向家長問呢類問題,問知唔知幾多錢學費係甚麼思想?驚家長交唔起學費?定係覺得學費太平宜而係一個賣點?

引用:Quote:原帖由+lawrainbow+於+16-07-23+發表

原帖由 Soundervolt 於 16-07-24 發表
面試時校長問埋呢尐問題好似唔多恰當,咁樣反映出學校本身係乜野心態。而且position自己學校係一間「水泡」 ...
我報得名,梗係會了解學收費啦,都唔知佢問黎仲乜,佢問我,有邊間學校已收呀仔,我話方方and think都收左,佢之後就問我知唔知德萃學費幾多?我心諗,方方$7900 think$9450 都貴過德萃,校長有無了解過其他學收費呀!佢仲踩think校舍好細,問我有無去德萃小學望過,話間學校好大

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-07-24+發

原帖由 lawrainbow 於 16-07-24 發表
我報得名,梗係會了解學收費啦,都唔知佢問黎仲乜,佢問我,有邊間學校已收呀仔,我話方方and think都收左 ...
你不是去大埔校舍 interview 的?
校舍很大的嗎? (外表看不出添)
以我所知佢 summer course 都開始左了,都幾快效率。我個人感覺呢間學校為左成為名校會谷成績的,buy 唔 buy 佢地果套就睇家長想自己仔女要咩學習模式了。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-07-24+發

我報得名,梗係會了解學收費啦,都唔知佢問黎仲乜,佢問我,有邊間學校已收呀仔,我話方方and think都收左 ...
Think 都開中學啦!又IB課程點都好過佢。

引用:Quote:原帖由+lawrainbow+於+16-07-24+發表

原帖由 virgokaren 於 16-07-24 發表
你不是去大埔校舍 interview 的?
校舍很大的嗎? (外表看不出添)
以我所知佢 summer course 都開始左了,都 ...
去界限街51號面試,我無去大埔睇過

引用:Quote:原帖由+lawrainbow+於+16-07-24+發表

原帖由 kaatt 於 16-07-24 發表
Think 都開中學啦!又IB課程點都好過佢。
就算think之前無中學,我見學生讀完year7,出去都考到好中學

引用:Quote:原帖由+kaatt+於+16-07-24+發表Think

就算think之前無中學,我見學生讀完year7,出去都考到好中學
think 係國際學校,佢係 local school 跟本港學制, target 考 DSE 的,两者完全不同。
其實你中學係 target 邊類學校?
請問德萃每級開幾多班?
每班幾多人?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

think 係國際學校,佢係 local school 跟本港學制, target 考 DSE 的,两者完全不同。
其實你中學係 targe ...
我中學會試下出去報本地津校、直資、私立,如果唔收,就讀番think中學,think小學畢業後,可以兩邊選擇,你睇下think以前無中學時,學生都能夠考到本地好中學

其實你中學係 targe ...
我唔知德萃每級開幾多班,唔知每班有幾多人

引用:唔計學費平貴,校舍大小,其實家長對一間新

原帖由 bigboyenzo 於 16-07-24 發表
唔計學費平貴,校舍大小,其實家長對一間新校會有咩期望?
有好成績出來

引用:Quote:原帖由+bigboyenzo+於+16-07-24+發表

有好成績出來

我諗您對呢間學校唔係咁認真,否則申請時一定會去學校現場視察下真實情況。面試當中您有冇校長點樣令到您小朋友有好成績?如果小學讀國際學校,中學target本地學校要審慎考慮,尤其中文科未必能夠輕易函接。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-7-24+20:09

我無去過任何一間小學視察環境,就算中學考唔番出去,照升上think中學,我都無問題的,有些學生讀本地學校,讀讀下,米又係轉左去讀國際

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-7-24+20:09

校長都無問我對學校有咩期望,入到去個個情況,根本唔論到我發問問題

Think未有中學時,學生讀完小學,都可考番出去本地好中學

Think未有中學時,學生都考到好既中學,我朋友的一對仔女讀think小學,細女讀左一年think,兩兄妹都入左音小

Think未有中學時,學生讀完小學,都可考番出去本地好中學
圖中廿間學校得幾間係屬於純本地課程(DSE)嘅學校,其他絶大部份都係國際或IB課程嘅學校。可想而知讀Think對於升上本地課程(DSE)學校殊不容易,如果閣下將來唔抗拒小朋友升上國際學校嘅中學部就冇問題,但如果一心想轉返本地(DSE)課程嘅中學最好三思,之前講過中文科係最大嘅挑戰。

‹ 上一主題|下一主題