用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 五年班全級平均分,算高定算低?
樓主: Eat_Sleep_Play
go

五年班全級平均分,算高定算低?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-4-29 23:54
要6科呈分科目既每一科都既分數都係等於該科全級平均分, 出現既機會極低.... 差一科, 成績可能都差一截
明白機會極微,但如果証實此理論成立,就大約知道每科爭幾多分先可以考到全級中間的位置,因為我哋學校,考到中間都仍然屬於B1

假設A同學3次呈分都係考第五,但每次前4名都是不同的同學,那A同學有可能最後是級第一嗎?同樣,B同學科科都考中間名次,但每科前50%的同學都冇可能係同一班人,那B同學真係考級中間?

hkpapa852 發表於 16-4-29 23:54
要6科呈分科目既每一科都既分數都係等於該科全級平均分, 出現既機會極低.... 差一科, 成績可能都差一截
以我大女經驗:中通常B(83~4, 低於級average), 英通常有A(大概95,高於級average), 数勉强A(86~7, 大概係等於或剛低於級average), GS通常A(大概95, 高过級average), 排名大概50/12X.

引用:假設A同學3次呈分都係考第五,但每次前4名

原帖由 Anniemun 於 16-04-30 發表
假設A同學3次呈分都係考第五,但每次前4名都是不同的同學,那A同學有可能最後是級第一嗎?同樣,B同學科科 ...
這個A同學我能理解,因為我們校有一個考得好穩定,三次2,1,2,呈分總計1,穩定同學無得輸。

JJDBB 發表於 16-4-30 14:57
這個A同學我能理解,因為我們校有一個考得好穩定,三次2,1,2,呈分總計1,穩定同學無得輸。

...
同意~~考呈分最重要係成績穩定,忽高忽低或科好科差都係不利因素~

引用:Quote:JJDBB+發表於+16-4-30+14:57+這個A同

原帖由 Yanamami 於 16-04-30 發表
同意~~考呈分最重要係成績穩定,忽高忽低或科好科差都係不利因素~
另外一個失了少少手,4,3,1,總呈2,這個三,四年班穩守1,2,呈一時太忙,呈二人人跌,跌得少……這個穩定嗎?總呈第二。

回覆:五年班全級平均分,算高定算低?

名次緊要過分数,大家跌,名次升也是不打緊。

Yanamami 發表於 16-4-30 00:30
以我大女經驗:中通常B(83~4, 低於級average), 英通常有A(大概95,高於級average), 数勉强A(86~7, 大概係等 ...
謝謝Yanamami的資料

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-4-29+23:54+要6

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-04-30 發表
明白機會極微,但如果証實此理論成立,就大約知道每科爭幾多分先可以考到全級中間的位置,因為我哋學校,考 ...
我地學校,通常級一平均分是94-95分,每0.1分差一名,大約計到手持平均分會考到邊個range....

我以此計算自己小朋友,考獲的名次range都吻合的。

Yanamami  真係知?成績表無分数,又唔知係咪尖計四科主科……  發表於 16-5-2 09:11

引用:Quote:原帖由+Eat_Sleep_Play+於+16-04-30+

原帖由 gigayan 於 16-05-02 發表
我地學校,通常級一平均分是94-95分,每0.1分差一名,大約計到手持平均分會考到邊個range....

我以此計算 ...
當然唔係最準確,因為呈分各科目又要*某個數,又要睇埋個次考試大家有無升跌。但既然都係估估下,以94-95分試排,加減10名,大約可知自己個個係邊個range(20%?50%?).. Set 目標會容易d....

一直成績好要努力keep住,中上的如何再上一層樓,起碼都有個譜跟下

引用:Quote:原帖由+gigayan+於+16-05-02+發表我

原帖由 gigayan 於 16-05-02 發表
當然唔係最準確,因為呈分各科目又要*某個數,又要睇埋個次考試大家有無升跌。但既然都係估估下,以94-95分 ...
但呢個估法,真係好估,現實係出現咁平均分配,又係發生機會係微, 0.1分一個位,考尾果位咪係9X分

回覆:mcl203 的帖子

全級計, 應係8X分, 唔係9X分, 當錯左每班計~~~

引用:全級計,+應係8X分,+唔係9X分,+當錯左每

原帖由 mcl203 於 16-05-02 發表
全級計, 應係8X分, 唔係9X分, 當錯左每班計~~~
如果要計到尾就難準確了,因成績較後時未必0.1分一名,但見樓主想計頭50%,我用此計法在這幾次考試都計算到大約range,亦都在50%內。

當唔知第一名的分數是幾多,又唔知道其他同學得分,只知自己分數時,很難預算

celialing  但去到5年級就係唔講名次,咩都無得估  發表於 16-7-5 16:15
Yanamami  我覚得有全級排名个range已夠知自己位置  發表於 16-5-2 10:46

回覆:五年班全級平均分,算高定算低?

但如果要追分數、追名次,只知自己名次有點難

gigayan 發表於 16-5-2 11:42
但如果要追分數、追名次,只知自己名次有點難

足夠啦~知道自己級位置,再同上屆比較下,大概知去边d中学。研究下果堆中学有边d自己心儀,排下序就搞掂。学校track record同学生表現—向稳定,唔难估。追乜都係假,能係自己範圍內做到既就係做卷快而準,最易有調整係数—科,其他同学進/退步你控制唔到。盡量少careless mistakes同減压係致勝之道。

Eat_Sleep_Play  謝Yanamami分析  發表於 16-5-2 13:16

Eat_Sleep_Play 發表於 16-4-29 23:40
謝謝解釋,但其實我仍然有一個問題想請教:如果A同學每科的分數就是全級各科平均分的分數,是否代表他的名 ...
再認真計過,即使分數係屬於全級平均,排名不一定會係中間,因為只要有幾個成績特別差既學生,平均分已可拉低好多,結果成績等於平均分嗰個學生,其實可後係屬於bottom 25%既學生都未定

王家爸爸  只係極端例子   發表於 16-5-2 17:47
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Eat_Sleep_Play+發表於+16-4-28+19:2

原帖由 王家爸爸 於 16-04-29 發表
唔係睇分數平唔平均,而係睇每科(尤其係主科)既排名係唔係差唔多。

主科排名未必是很重要,一些標準差小的科目,影響也非常大。

little_yolky  唔係架hkpapa,我哋學校聖經要呈2,真係個個9X架

為例,若聖經全部人都九十幾分,標準差極小,這科的分數,不要認為90和95分是相差不遠,計標準分是有極大分别。

hkpapa852 發表於 16-5-2 12:16
再認真計過,即使分數係屬於全級平均,排名不一定會係中間,因為只要有幾個成績特別差既學生,平均分已可拉 ...
噢.....原來係咁樣,我仲以為考到全級平均分,名次就一定係中間

hkpapa852 發表於 16-5-2 12:16
再認真計過,即使分數係屬於全級平均,排名不一定會係中間,因為只要有幾個成績特別差既學生,平均分已可拉 ...
其實唔係我囡,係我囡的同學仔,佢係邊緣人,在b1與b2之間游走,校長叮囑這些同學仔盡量追近平均分,如可去返全級一半的名次就穩守b1,所以才有這個平均分及名次的迷思

Eat_Sleep_Play 發表於 16-5-2 13:23
其實唔係我囡,係我囡的同學仔,佢係邊緣人,在b1與b2之間游走,校長叮囑這些同學仔盡量追近平均分,如可去 ...
校長只是為咗放便解釋,其實大部分情况下,兩者相差唔大。
‹ 上一主題|下一主題