用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問一下自行和考直資
樓主: 馬騮仔
go

請問一下自行和考直資 [複製鏈接]

5kin 發表於 16-1-22 08:55
直資唔上報係校方責任,
家長有無offer好似都要填統一派位紙
是,正常情況下直資學校都會上報的。
家長要在統一派位紙註明已經有學校取錄,不參加派位。

响今年人多過位咁多嘅情況下,
好多家長响EK呢度講咗直資即in即收。
即係d直資都驚收唔夠勁人,覺得個小朋友&家長ok就要。
上一兩年果d疑似留都位又可以玩自行同大抽獎嘅case應該唔多出現啦今年,
除非個小朋友or家長唔係間直資嘅good pick,只係acceptable pick

醒目開學勳章 王國長老

回覆:請問一下自行和考直資

樓主,堅料一則:舊年有小六同學同時申請直資又派位。揀直資offer放棄派位。派位結果公佈後,自行果間(band 1a校)主動問佢讀唔讀。話自行已經收左不過知佢無抽獎。不過果位同學係好叻的

Charlotte_mom 發表於 16-1-23 12:15
樓主,堅料一則:舊年有小六同學同時申請直資又派位。揀直資offer放棄派位。派位結果公佈後,自行果間(ban ...
呢個case絕對有可能發生,我都會信呢個case。
自行收咗你發現你嚟唔到又好鐘意你,放咗榜打嚟問一問唔出奇。

你肯嚟讀咪攞個扣門位出嚟比你囉,學校無蝕底𠺢喎。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-1-23+12:15

原帖由 5kin 於 16-01-23 發表
呢個case絕對有可能發生,我都會信呢個case。
自行收咗你發現你嚟唔到又好鐘意你,放咗榜打嚟問一問唔出奇 ...
當然啦,自行收即第一批已經想要,既然收叩門生點解唔問下first batch

Charlotte_mom 發表於 16-1-23 12:50
當然啦,自行收即第一批已經想要,既然收叩門生點解唔問下first batch

...
好客唔昜揾.....

引用:Quote:原帖由+5kin+於+16-01-23+發表呢個ca

原帖由 Charlotte_mom 於 16-01-23 發表

...
不過一樣有學校講到明就算係 first batch 已收,如果你揀咗去直資,放榜後叩門都唔會考慮

Rattie 發表於 16-1-23 16:32
不過一樣有學校講到明就算係 first batch 已收,如果你揀咗去直資,放榜後叩門都唔會考慮

...
咁呢間學校又幾ok喎,起碼個態度唔係功利主義,又會身教先吖

回覆:Charlotte_mom 的帖子

好想知最後結果選那一間

+3金熱血 貢獻勳章

引用:樓主,堅料一則:舊年有小六同學同時申請直

原帖由 Charlotte_mom 於 16-01-23 發表
樓主,堅料一則:舊年有小六同學同時申請直資又派位。揀直資offer放棄派位。派位結果公佈後,自行果間(ban ...
你講呢個個案似係有報自行,但有直資學位後沒有繼續參加大抽獎,連自行時考到的學位亦一併放棄。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:5kin+發表於+16-1-22+08:55+直資唔上

原帖由 benny2014 於 16-01-23 發表
是,正常情況下直資學校都會上報的。
家長要在統一派位紙註明已經有學校取錄,不參加派位。
但如果係過咗上報時限先至收的學生好似無話要再報畀教育局。

Yanamami  Band1傳統直資唔会过上報時限收学生~  發表於 16-1-23 20:24

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-01-23+

原帖由 chan803 於 16-01-23 發表
你講呢個個案似係有報自行,但有直資學位後沒有繼續參加大抽獎,連自行時考到的學位亦一併放棄。

...
係,樓主問緊係咪自行有面試收左都要放棄嘛

Charlotte_mom 發表於 16-1-23 12:50

...
好嘅客定義係乜先?
有d學校淨睇學生,

有d要正嘅學生+唔怪獸嘅家長

如果比咗offer你唔要,等派咗位先「返頭嫁」,後者d學校你估仲會唔會收?

alanchan11 發表於 16-1-14 21:21
聽落好似怪怪地,直資學校既然收了他們想要的學生,就一定會照正常程序註冊並通知教育局,不可能只收錢而不 ...
yes, i agree you that...

早兩三屆,有同學註冊左直資,再去津校自行INTERVIEW。見過津校後,發現自己好大機會入到,所以藝高人膽大,去教育署用「自己的理由」- 例如︰家庭狀況突變等(我唔知佢用咩理由,我亂作),要求取消直資註冊,參加返大抽獎。最後真係比佢入到果間自行。

P.S. 直資&自行兩間都係BAND ONE頭女校

alanchan11 發表於 16-1-17 08:50
如果真係有咁既直資學校,都應該唔會係好學校,好學校人人都想讀,幾十人爭一個學位,你唔註冊,個學位就會 ...
yes,

Joanma03 發表於 16-1-20 20:01
回覆 Joanma03 的帖子

舊年1月中已交直資留位費,呈三知學校成績排名後,4月20號去直資欏返小六資料表,參 ...

我想問你1月交資料表给直資,4月仲可以拎返咁好,他們仍未交给教育局嗎?如果他們說交咗,你無佢乎架喎
‹ 上一主題|下一主題