用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 10月出世做大仔, 可以嗎 ?
樓主: 愛德華一世
go

10月出世做大仔, 可以嗎 ? [複製鏈接]

回覆:10月出世做大仔, 可以嗎

如果我小朋友10月出世,我寧願留番個quota, 驚佢中學要repeat
同埋而家競爭一年比一年大,早一年畢業出黎搵工,可能會好啲。

回覆:10月出世做大仔, 可以嗎

我囡都係做大b,repeat k1 對佢自信各方面都好左,所以我讚成做大b

AJBabies 發表於 16-1-10 00:55
其實jm又毋須咁快標籤家長要個小朋友repeat名幼k1只為名,正如樓上有jm講,我都深信名幼嘅課程跟得貼d小學 ...
你現在的情況和我相似,我當年沒在k1 repeat,但到k3問題浮現才決定repeat,相對上有較多問題要處理,實在有點兒後悔在k1時猶豫不決。當然我的問題未必會發生在你身上,只可作參考。

引用:Quote:AJBabies+發表於+16-1-10+00:55+其實

原帖由 MrBeast 於 16-01-11 發表
你現在的情況和我相似,我當年沒在k1 repeat,但到k3問題浮現才決定repeat,相對上有較多問題要處理,實在有 ...
是在原校repeat還是插班?

MrBeast  轉亦是較好  發表於 16-1-11 17:32
MrBeast  插  發表於 16-1-11 17:25

引用:Quote:AJBabies+發表於+16-1-10+00:55+其實

你現在的情況和我相似,我當年沒在k1 repeat,但到k3問題浮現才決定repeat,相對上有較多問題要處理,實在有 ...
想問問當時有咩問題?

Yeahly_ly 發表於 16-1-11 16:21
想問問當時有咩問題?
你指孩子的問題定tepeat要處理的問題?

MrBeast 發表於 16-1-11 06:56
慶幸還可以

引用:Quote:Yeahly_ly+發表於+16-1-11+16:21+想

你指孩子的問題定tepeat要處理的問題?
孩子既問題

回覆 Yeahly_ly 的帖子

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]In essence, 細B加慢,k3 時kg 開始為學生ham 接小學課程,有中英默書,完全記不到。[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]有些人會argue 這是special case,[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)][color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]kg 老師在k1 k2 時都話跟得到,可繼續升班。後來去做學障評估,只是developmental delay,但就體會到如發展未到,唔係去補下習,操練下就得。

MrBeast 發表於 16-1-11 06:56
Ps 相似的地方是指細B就讀happy kg, 有名幼offer 做大

引用:Quote:MrBeast+發表於+16-1-11+06:56+你現

Ps 相似的地方是指細B就讀happy kg, 有名幼offer 做大
如果再比你揀,請問你會否比細b重讀名幼k1操返好d呀?

引用:回覆+Yeahly_ly+的帖子 In+essence,+細B加

回覆 Yeahly_ly 的帖子

In essence, 細B加慢,k3 時kg 開始為學生ham 接小學課程,有中英默書,完全記不到 ...
明白~謝謝分享!

AJBabies 發表於 16-1-12 02:09
如果再比你揀,請問你會否比細b重讀名幼k1操返好d呀?

再揀,我想會揀名幼,其實我也很感激那間happy kg的校長, 提供了很多support,幫我as a parent 開hill,名幼這方面未必做得到,只是孩子能力達標再加well structured 課程自然水到渠成。n to reiterate, 每個孩子和家庭都不一樣(身邊也有成功細B例子),別人的case(大和細)都只能作參考。

回覆:MrBeast 的帖子

同意,個個小朋友都獨特。加油!

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+16-1-12+06:08+編

原帖由 MrBeast 於 16-01-12 發表
謝謝分享

回覆:10月出世做大仔, 可以嗎 ?

唉!明明以前足3歲先可讀K1, 依家改到2歳8個月就可讀,搞死我哋D家長

引用:Quote:tam_bb+發表於+16-1-6+21:51+9-12月B

原帖由 siumak 於 16-01-07 發表
9-12月小朋友做大B即係遲一年才跟之後果年的1-8月一齊開學喎﹐你諗下如果今年的9、10月同下年的8月同班﹐
...
請問同年一月B亦比十二月B大十一個月,那一月B應該和前一年的同級才對嗎?記住學年是從九月開始計算的。

回覆:10月出世做大仔, 可以嗎 ?

呢個校長講得幾中肯
http://supermami.com.hk/index.php/blog/item/bigbsmallb

BostonRedSox 發表於 16-1-12 23:47
請問同年一月B亦比十二月B大十一個月,那一月B應該和前一年的同級才對嗎?記住學年是從九月開始計算的。

...
我反而覺得係應該同年12月出世果個跟遲一年的大B報。
‹ 上一主題|下一主題