用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生幼稚園用家一問
樓主: tambb601
go

民生幼稚園用家一問   [複製鏈接]

tenko 發表於 16-10-13 15:25
回覆 73662710 的帖子

我仔自己有講過被罰,亦有講過其他同學被罰。當然我仔講的我不全信晒,始終年紀還少 ...

適當的罰我認為可以接受,有時公主王子我們管不了,要拜託別人代教,老師有小小威嚴是必須的,有時小孩唔聽話,講唔聽,攞stick出來他/她認為你和他玩,我們唯有講我會告訴老師,他們會收臉。有很多父母是博士碩士也發覺教導孩子很困難。有朋友的數學是AL Pure 的A1, 自己是ftm,也叫兒子出去補數學。

既然老師當面告訴你有處罸小朋友,而又沒有call你,証明你小朋友唔算好naughty, 那些所謂“罸”未必好嚴重。

用家,想約略回應一下

我女是民幼上民小,幼稚園三年,興幸遇到的都是好老師。我女兒是細b、害羞和不懂表達,在k1時屬於中下到尾那一類(即評估項目都是3344),以我所知,如果細b跟不上,有人會向學校要求子女留一級做大b。我並沒這樣做,每當收到老師電話叫我留意一下小女有什麼跟不上,我會問老師如何幫助她,而每次老師都會給我建議,例如做一些小肌肉運動訓練執筆、教她朗誦訓練他的表達能力等等。到k2下學期,已經有明顕改善。

一年有四次評估,在九月頭已經派第一次評估範圍,k2內容有基本認知(如身體各部位)、語言(如介紹自己)、普通話(如說我有眼睛)、體能(如單腳跳)、情意和群性(如禮讓)、美感和文化(美藝音樂活動),另有英語能力的評估。家長可以跟據內容在家替小朋友溫習一下,評估報告一定會有改善的。為了子女可以跟上學校進度,這樣並不算是'谷'的父母吧!

評估報告有五位老師簽署,包括兩班主任、一助教、一普通話老師及一外藉老師,而且聽小朋友說,有時有小學老師觀課,我想要討好班主任才可升小的說法可能性比較低。

升小結果在9月尾前公報,如不幸沒有offer, 一定可以趕到參加政府派位。想提醒一下,而在民小未出通知前,有心讓子女讀直私的家長都應各自裝備好子女和搜集資訊報名,那便不會收不到offer而手足冇措了。

民幼揀小朋友上民小,當然不會期望民幼如St.cat LH一様給小朋友裝備去考其他直私。至於有人認為民幼唔寫靚評估表給沒有offer 的小朋友,真相如何就不得而知了。或者應該比較一下其他龍幼(如宣幼)的做法如何才好說。

選讀民幼,應該知道上民小大概是六成左右,總會有人沒有offer,寄望那些家長們不要怨恨吧!父母的情緒攪不好會影響埋小朋友!

錯配了,只要及早作出決定,讓子女轉去合適的學校,條條大路通羅馬啊!

00lingling00 發表於 16-10-13 16:17
有幸受老師竉愛的學生有很多發揮機會,同班既女同學,K2,K3都有份升旗,好多表演機會. ( 我小朋友同我講我好想 ...

「我小朋友畫畫唔好,將樹綠色葉畫到圓型,老師刷完再刷話榭唔係甘,不斷淺踏佢, ..」

聽完俾人感覺民生教為將知識填鴨式塞入小朋友個腦咁。

我讀果間係用五感讓小朋友認識事物,比如autumn 叫小朋友帶樹葉返學,用樹葉做勞作,油下樹葉色,教「葉」這生字等,讓小朋友學習認識葉的形狀

[我讀果間係用五感讓小朋友認識事物,比如autumn 叫小朋友帶樹葉返學,用樹葉做勞作,油下樹葉色,教「葉」這生字等,讓小朋友學習認識葉的形狀]

民幼正是這樣教的....

上面果幾個K1仔只係番左1個月,不斷维護母校,明白嘅,瞓身支持自己當初決定,孤注一擇。
負評只係說出事實,現實的一面。一支竹考唔響,我睇多,但见你班愚忠一见有人講負面事實就圍偶人,忍唔住出聲

00lingling00 發表於 16-10-14 06:40
上面果幾個K1仔只係番左1個月,不斷维護母校,明白嘅,瞓身支持自己當初決定,孤注一擇。
負評只係說出事實 ...
據理力爭,斯文討論。大家不應言語過激。

其實民小民中並非超級名校:when one door closes, many doors open.
Good luck!

00lingling00 發表於 16-10-14 06:40

你與我的感覺一樣

引用:上面果幾個K1仔只係番左1個月,不斷维護母

原帖由 00lingling00 於 16-10-14 發表
我講出我自己小朋友的情況,讓有興趣的家長對民生多點認識。並不是什麼盲目維護。本人小朋友的確只有一個月的“K1仔”,就呢一個月時間,小朋友已非常鐘意番學。另外每班都有幾位家長的小朋友係第二位(siblings)入讀,那些家長都是正評為多。

我覺得如果不愛參與頗多的親子功課,冇時間陪小朋友睇書,小朋友太活躍,民生並不適合。另外,我認為家長心理質素要很正面才好,因為真係會收到老師電話,話你知小朋友有什麼不達標,如常有負面想法,家長都會大壓力。

73662710 發表於 16-10-14 07:22
據理力爭,斯文討論。大家不應言語過激。

其實民小民中並非超級名校:when one door closes, many doors o ...

雖然民生是band 1 b,亦有名人輩出,但始終覺得與其他band 1b 或 band 1 c比較,名氣不夠,像欠了甚麼此的

同意,其实民生只是一般,出边大把选择。

能有這麼多正反面用家心聲大家都覺得很有幫助,謝謝上面各人意見。

另關於品德教育方面,民生有無什麼支持、或著重?

同意民小不是名校,但校風不錯。

但試想想,可以有一間小學做backup. 競爭一定比外面直私細,又是九龍城中學網!前題是民小是否你杯茶了!

一面倒好評和負評,背後各有原因。建議有心報的家長到學校去看看,開放日又好,平時返放學時間也好,問問學生和家長,都會得到一些資訊。

老師在教學中會加入德育,每個月有一個主題:如「有禮貌」,家長亦要配合紀錄小朋友有沒有向人打招呼?有沒有讓座?等等...

Presentation skills (用中文和英文也有):帶物品或相片回校show and tell 、過完假期後回來的第一天老師會叫大家去了那裡玩、有專題研習、有天才表演storytelling 中英普朗誦校內比賽(所有人可參加)

我女有一次專題研習主題是熊貓,小朋友要搜集資料如熊貓外貌、吃什麼食物、生活習性等回校再分享,老師會要求發言前先舉手,有時老師更會指定被動或害羞的小朋友分享。

回覆:民生幼稚園用家一問

請問K1幾多人一班?有沒有NET做班主任?

adrianbaby2013 發表於 16-10-17 09:34
請問K1幾多人一班?有沒有NET做班主任?

One 班主任One net
Another teacher who is 班主任of pm class
Another teacher going in 2 classes
So 3.5 teachers for 33 students
Also PTH 老师come every day
Net stay s all the time in class
But not 班主任

回覆 00lingling00 的帖子

Exactly! 老師只會不斷淺踏小朋友既自專心,每個人都有長短,有發展快有發展慢,有大b有細b, 小朋友做唔到佢地唔係鼓勵的,老師只會鬧同話佢地咩咩咩唔好,講得多小朋友自己都會覺得自己比人差,變得咩都唔敢同怕事,我女有次唔記得左老師話帶個袋係咩size, 佢都為此喊左半個鐘話老師會鬧!
有朋友個仔為左幫同學出頭,就俾老師拉左上去圖書館罰企,圖書館好大,係第二層,得個男仔一個,個男仔好驚係到喊但老師都無理!
我女以往咩都唔敢,連明明識既都唔敢講答案同舉手,我同佢轉左新校半個月,
俾我感覺已經變左好多,有自信左好多,老師話一d佢唔太熟識既範疇,佢都敢舉手答!
上次係出面上堂,佢敢大聲回答問題,上次去interview, 佢仲講到晒全個流程,做過d咩玩過d咩,
之前佢連上堂做過d咩都唔太同我講到...
我好認同小一果場仗好激烈,但家長真係要諗清楚,係咪值得為左民生,係咪值得冒著自己個小朋友自專心被淺踏的危險俾個小朋友讀民生,我同老公都覺得小朋友既成長係最緊要,叻既小朋友基本上去到邊都會叻,
唔叻既更加要搵一間可以發掘佢長處同適合佢既學校.

回覆 dorandka 的帖子

我想講,k1時我都好滿意學校的,個女都番得好開心,k2 你會見到學校真正果面。聽聞上到小學仲誇張... 😔

73662710  咁你咪執到囉,P1 唔卑位你!  發表於 16-10-17 13:12

咁入dgsjs 囉!spccps 啲老师都好似有愛心,可以一试
‹ 上一主題|下一主題