用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 睡王子
go

...   [複製鏈接]

引用:Quote:Sondervolt+發表於+15-10-31+13:53+

原帖由 Doray 於 15-10-31 發表
當然睇機會率啦,佢睇十個有8個係A 名同十個有1個係B名校已经有分別啦,佢都睇好多客吓㗎,要book 個幾月㗎 ...
當然睇機會率啦!十個八個就代表一切?就好似我見過嘅唔可以代表全部一樣。

回覆:救恩學校宣佈不再參與TSA,因機械化評核,對學生無裨益

就係因為鍾意做比較分等級分高低,唔係真係想教育好下一代,俾一個健康公平嘅機會佢地去健康成長,做就到今時今日香港呢個怪獸現象出現。大家不見書展的目的主要係做咩?但最瘋狂最有心去揀所需的又是哪類攤位?

mandycmt7    發表於 15-11-2 10:46

Soundervolt 發表於 15-10-31 13:54
如果唔分出高下,教育局又點知邊啲學校需要幫助呢?
噤教育局有乜幫助?我唔塞,可唔可以話我知。

引用:如果要操TSA根本係學校基本學術程度低,如

原帖由 Soundervolt 於 15-10-31 發表
如果要操TSA根本係學校基本學術程度低,如果學術程度係適中嘅學生,根本就對TSA冇難道。太多人見任何「考試 ...
好小聽到一線學校有呢個問題。㸃解要操, 真係心裡有數。 希望d家長真係認真分析吓先, 有時一隻手掌打唔響架。

Doray  agreed. But still it would affect the format of the test / assessment used by the school in order to   發表於 15-10-31 15:41

我覺得TSA本質俾学校看番同学強弱項,如学校真正想知学生程度,是會操練而出有異於常的成績,取消了又以何做bench mark?

至於学校教深是tsa引起,主因是升中要求,如真正帮小朋友,可能檢討升中機制更為實際

Doray  If the school put too much effort to drill the exam, would the result still represent the real stand   發表於 15-10-31 15:42

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-10-31+13:54+

原帖由 haihaimom 於 15-10-31 發表
噤教育局有乜幫助?我唔塞,可唔可以話我知。
咪幫手唔好派咁多學生去B1學校囉。如果唔係又話谷到人精神失常。

Doray  If your kid is still in kinder, I don't think u will suggest this.  發表於 15-10-31 15:42
Doray  As your kid already admitted to so called band 1 school, u of course can say that.  If your kid is s   發表於 15-10-31 15:37

Soundervolt 發表於 15-10-31 15:13
妳冇聽過唔代表冇人聽過,要妳聽過先至事實?如果唔需要分學校等級,就唔需要選學校,派乜讀乜啦!

...

I don't quite understand your point.  I am responding your statement telling the result of the TSA would be used by EDB to assess the school and then provide supports.  I have read through the news / comments from various sources and drawn the reference about only pressure would be exerted, rather than supports was given by EBD to those schools with poor TSA result.

Once again, the purpose of TSA is not to classify the "CLASS" of school.  Please don't mix up two things.

mandycmt7    發表於 15-11-2 10:47

引用:我不同意所有學校都有操卷,我孩子已參加TS

原帖由 ajfamily 於 15-10-31 發表
我不同意所有學校都有操卷,我孩子已參加TSA, 不感到學校有操卷,亦不感到孩子有壓力。TSA是用以評核學生水 ...
寫得好👍🏻👍🏻

引用:私校有考唔考TSA自主權,+實無需在此風頭火

原帖由 Yeahp 於 15-10-31 發表
私校有考唔考TSA自主權, 實無需在此風頭火勢時高調擺出清高姿態, 如果救恩話發覺近年TSA內容已變, 又唔早一 ...
Agree

回覆:救恩學校宣佈不再參與TSA,因機械化評核,對學生無裨益

只覺學校呢個時候出嚟抽水好肉酸

原來真係仲有咁多家長對 TSA 有好感, 唔怪得之教育局企硬...

mandycmt7    發表於 15-11-2 10:47

引用:+本帖最後由+Doray+於+15-10-31+15:38+編輯

原帖由 Doray 於 15-10-31 發表

首先我唔係幫教育局講說話,TSA原意係想評估各學校教育水平,如果有學校喺學術上滯後,學校可以用評估得來嘅數據去作改善,有關詳情及有乜支援可參考http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/pdf/tsa_hkeaa_leaflet_preview_chi.pdf,就算其他人稱呼[寶校]既學校都應該要知到有實際有乜野不足之處去作改善。我覺得學生唔應該操練TSA,應該如實學術能力去面對TSA.學校要操TSA只係為學校跑數,苦了學生們。

如果咁正,就直接唔駛操,如實反映,有人幫手咪重好,咁反對嗰啲資深校長,老師咪好蠢……

啲回應都好好笑!
難怪香港人自己打死自己,已經唔覺教育制度有咩問題,仲以TSA為傲,唔見我地細個要,今天啲學校出了咩問題,有好多人真係唔知(亦唔打算多方了解,扮知),才造就今天的現況。
救恩自己出note俾學生,俾人發大咗講,就話抽水?何以見得?

mandycmt7    發表於 15-11-2 10:48

如果TSA 目的只是評沽全港學生整體表現,點解唔可以用criteria based assessment? 未能達標的加以幫助?點解刻意用難的題目去分學校高低勝負(grading based assessment)?

教育討論是否只是針對中、英、數的強弱? 那麼為什麼有教育學者要提出全人教育、生命教育、一生一體藝等?有趣的是有表榜全人教育的學校,收生還是著重學術。我同意香港教育不夠多元化,提供非傳統教育的學額不夠多,所以他們能忘記有教無類,只想著收最好的學生。

救恩學校有高調宣布不參加TSA嗎?她有向其他學校提倡這做法嗎?她只是向就讀的學生家長再重新學校的理念和不參加TSA 的原因。何有抽水宣傳之意?表明立場,令家長清楚其教育理念不是更好嗎?

我尊重崇拜操練的家長,也尊重追求愉快學習的一群。只希望討論是基於事實。勝了口實又如何?

mandycmt7    發表於 15-11-2 10:49

Exactly, 救恩都係我欣賞的學校之一,可惜太遠,但未能孟母三遷。
最惨係有心辦學的人都被人左一句抽水,右一句肉酸,咁鲜魚行校長,同人免费補習的陳葒校長咪要俾人圍插。

mandycmt7    發表於 15-11-2 10:49

回覆:lightingchung 的帖子

Agreed

我反而覺得救恩在這風頭火勢下夠膽落教局面係有guts 嘅表現,也羨慕佢地有明白事理嘅校董會。

Doray 發表於 15-10-31 13:39
唔係專登出淺份卷,是出份根據EDB 課程指引expect 小三應有嘅能力而出嘅卷,攪清楚原意未? ...
問題正在此: 不是要比高低, 而是能否達到某一水平. 就好似健康院睇BB發展, 幾多個月識D咩野. 小三/ 小六應該識D 咩野.
假設達標率係85%, 即有15%不能達到應有水平. 而TSA愈來愈深, 閱讀理解嘅文章愈來愈長, 是否該年齡應有水平呢 ?

要操TSA去認為學校唔掂,某程度上係一種「何不食肉糜」的心態。統計學上永遠有人below mean,而教育局主力係攪官津,「你低於全港水平喎,有咩補救措施呀?」唔聽話下次殺校咪預埋你囉,教學效能低丫嘛,大家記性唔係咁差丫嘛?
直資私立,間間幾千人揀一百個,自己小朋友入到就好彩冇事唧,唔係咁就真係天下太平呀
‹ 上一主題|下一主題