用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bsmon
go

TSA [複製鏈接]

引用:依個制度令到至少有一半既學校做緊同樣既事

原帖由 haihaimom 於 15-10-20 發表
依個制度令到至少有一半既學校做緊同樣既事
我覺得制度問題不是大,都是收集數據,很多事都有遊戲規則。很多學校及家長都有問題,那些一级學校,就算不是TSA,這類學校一樣多功課到死。甘一級校為左又要保持學術地位,家長又buy他們成績好,派位好. 其實TSA內容,都係同平日學習内容的差不多,成績好的一定OK,重悶悶地,能力差少少的,做多少少練習也有幫助,當然是適量的。有些小朋友做功課慢,做多少少可能也很吃力,所以我認同TSA不需額外加時操,可以當功課一部份,整體功課量要調整。

natnatbaby 發表於 15-10-20 18:57
我覺得制度問題不是大,都是收集數據,很多事都有遊戲規則。很多學校及家長都有問題,那些一级學校,就算不 ...
中肯…我覺得要反既唔係TSA,而是唔跟教背局指引,給過多TSA操練既小學…

引用:Quote:natnatbaby+發表於+15-10-20+18:57+

原帖由 bbforever 於 15-10-21 發表
中肯…我覺得要反既唔係TSA,而是唔跟教背局指引,給過多TSA操練既小學…

...
家長可向教育局投訴學校不按指引,在視學報告中公開這些問題,讓家長選校時可以得知。

引用:Quote:natnatbaby+發表於+15-10-20+18:57+

原帖由 bbforever 於 15-10-21 發表

...
無錯~係學校要谷排位~所以迫學生操tsa~我個女學校完全唔著重tsa~唔會特別去操~上年小三考完都唔覺得考過

回覆:TSA

據我所知,好多有信心的學校,用心辦學的學校,真係唔操TSA,起碼阿女個間唔操。只是有太多學校,對自己課程無信心達到基本要求,而花大量時間操TSA,荒廢正規教育,還拉家長落水。實在無恥。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題