用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat過來人回顧
樓主: cuccw
go

St Cat過來人回顧 [複製鏈接]

引用:請問SC+PN/k1+課程大致包括甚麼?PN要學pho

原帖由 keep-calm 於 14-12-03 發表
請問SC PN/k1 課程大致包括甚麼?PN要學phonis/認中英文字/連線嗎?k1要寫字了嗎?默書/測驗幾時開始有?通 ...
Pn唔駛寫字連缐,唔駛學phonics, 認字係認下口手耳呢d,數字學習1-3,學去數下1-3數量,主要比佢地用身體觸感去學習,eg手印畫。另外學習自理,守基本規則,用故事教學法,専題學習,好多故事時間,故事中又同時有d活動eg 講一隻牛食不用顔色食物會變不同色,老師會比幅圖入面有隻牛,邊講邊邀請每位小朋友出去油顏色。sc 理念係先學好表達,然後先學字,唔駛咁早太在意講幾多字或者幾多深字。程度係比一個2-3歳小朋友掌握到嘅。我見過朋友小朋友pn已經狂認字,認到好深,一打開書就會讀字,似乎小咗d創作同幻想空間,sc特色相反係多d啟發。

回覆:St Cat過來人回顧

可否分亨每天上堂流程: 英粵班,英文和粤語時間比例及上堂形式,一班有幾多個學生和老師?上堂是否再分小組?如何鼓勵孩子探索?有室外活動時間嗎?不好意思,太多問題😄

byhui 發表於 14-12-3 19:46
點解覺得中文淺?我個女要寫消防員救火又救人,秋天天氣涼,郵政局郵筒,仲要識作句,我已經覺得K3上學期要 ...
聽聞有其他幼稚園, k2 已經寫環保, 機械, k3 要重組句子 (即係我地以前小學先會做的), 所以比較起來, SC中文淺

引用:點解覺得中文淺?我個女要寫消防員救火又救

原帖由 byhui 於 14-12-03 發表
點解覺得中文淺?我個女要寫消防員救火又救人,秋天天氣涼,郵政局郵筒,仲要識作句,我已經覺得K3上學期要 ...
我朋友個小朋友k2已經寫金屬,火煱呢d字,k3已經重組句子,佢讀邨幼炸,佢怕咗認字寫字閱讀,結局每次星期三溫故知新就頭痛,有2次放學暈咗,自此全家搬去新界,讀2缐冿小,無迫佢讀書但可惜有d野係怕咗就怕咗,成績未好過。呢個係個別例子當參考下。我好欣賞sc,d嘢唔係好深但小朋友會學用字典,學習句子結構,一旦ready,可以有能力跳好高。

cuccw  非常同意  發表於 14-12-4 19:28

回覆:ozoz 的帖子

我仔係9月細B,感恩收到英粵AM offer。

聽聞SC的家長都會狂谷小朋友,補中英數,學琴、學畫、上大量興趣班,真的嗎?

多謝分享🙏

請問SC英粵班K1會否有普通話堂的?

回覆:sisiyee2 的帖子

有普通話課,一星期幾節。

回覆:yyholo 的帖子

谷唔谷唔關讀邊間學校事,係關家長事。

引用:Quote:原帖由+cuccw+於+14-11-10+發表本帖

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-11-10+發表我大女

原帖由 cherryird 於 14-12-03 發表
叩津校容易過考直資或私小事實並非如此,只係小朋友到6月大d ready喇。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-11-10+發表我大女

原帖由 cherryird 於 14-12-03 發表
叩津校容易過考直資或私小
事實並非如此,只不過係個超細b同學到6月大個咗又ready,狀態大勇。

引用:Quote:原帖由+cherryird+於+14-12-03+發表

MMMCBB 發表於 14-12-3 19:45
請問你識唔識有讀英普班的家長,comment 如何?
識呀。英普班少,學生得好多小學offers.出路幾好,不過聽聞某些普班主仼麻麻地。

引用:Quote:MMMCBB+發表於+14-12-3+19:45+請問你

原帖由 cuccw 於 14-12-04 發表
識呀。英普班少,學生得好多小學offers.出路幾好,不過聽聞某些普班主仼麻麻地。 ...
知唔知多唔多b6?

就我班英普班黎講,99%父母係香港人所以唔洗擔心

yyholo 發表於 14-12-3 22:25

聽聞SC的家長都會狂谷小朋友,補中英數,學琴、學畫、上大量興趣班 ...
其實有冇係外面上補習班同興趣班都係家長嘅選擇,我相信每間幼稚園亦一樣,同係咪讀SC無關。

引用:我仔係9月細B,感恩收到英粵AM+offer。 聽

原帖由 yyholo 於 14-12-03 發表

聽聞SC的家長都會狂谷小朋友,補中英數,學琴、學畫、上大量興趣班 ...
呢個係讀任何學校都好有機會發生既一個現象

引用:就我班英普班黎講,99%父母係香港人所以唔洗

原帖由 kkqueendom 於 14-12-05 發表
就我班英普班黎講,99%父母係香港人所以唔洗擔心
太好了!其實小朋友有任何疑問/需要,和老師溝通唔知溝唔溝通到?

請問吓St Cat畢業之後派位情況,有沒有去國際學校的? 邊都可以找到這個信息? 多謝
‹ 上一主題|下一主題