用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才小學final interview
樓主: iris_wo
go

優才小學final interview [複製鏈接]

引用:其實有Guts既學校,+應該諗下,+1,2月報名,+3

原帖由 hkpapa852 於 14-10-29 發表
其實有Guts既學校, 應該諗下, 1,2月報名, 3,4月面試, 5月出結果, 6月中先註冊, 咁咪減少D人hold學位; 反正  ...
甘KTS 咪好有Guts ...

sissysze 發表於 14-10-29 14:19
甘KTS 咪好有Guts ...
KTS同宣小, 仲俾人抽獎又唔駛大家擔心撞面試時間, 係比較有Guts.

當然, 如果佢地做到6月後先註冊, 可減少收生call waiting就更好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:優才小學final interview

你地點可能用神校優才去比較aps, kts , 比陳生知道會好傷心……

回覆:優才小學final interview

derkin 發表於 14-10-29 16:19
你地點可能用神校優才去比較aps, kts , 比陳生知道會好傷心……
APS, KTS 邊有得同GT比? 前兩者都無中學, 升中要食自己喎!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:你地點可能用神校優才去比較aps,+kts+,+比

原帖由 derkin 於 14-10-29 發表
唔好意思....

引用:Quote:derkin+發表於+14-10-29+16:19+你地

原帖由 hkpapa852 於 14-10-29 發表
APS, KTS 邊有得同GT比? 前兩者都無中學, 升中要食自己喎!
入到KTS, APS ,跟得上要fight 中學應唔難,年年入神校大有人在

回覆 hongk 的帖子

在這個浮誇得社會中,能靜下心來真的不容易。
你講好好啊, 好到我想哭出來.  小朋友只是4-5歲.  為考好小學, 要學很多野. 禮貌, RULES,  學同人相處, 寫中英文字, 認字, 數數, 事物, 砌圖...對答..最慘係什麼都要2種LANGUAGE..!  
在我眼中, 他已很好很好.  其實大部份小朋友都很好.  為什麼我們要承受這樣大壓力啊...?!   其實很多品行,禮貌, 知識都是浸出來.  要我們趕緊在K3前訓練好去準備考小學...天啊...真是好變態.   

今天我小朋友要寫"生果"二字, 寫得不太好, 亦無咩心機寫, 我罵他.  現在很後悔啊....! 他這麼小, 書寫技巧這麼淺, 我怎可逼他呢?!!!

回覆 cocokan2004 的帖子

很有同感,我第2個小朋友明年要繼續參與這個遊戲,能夠入到心儀的學校當然好,但小朋友年紀這麼小,還有大把潛能未發揮,我們就平常心面對小一這個挑戰吧

12月13日3rd in 只有一位家長帶小朋友去interview會否扣分呢?
‹ 上一主題|下一主題