用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣靈糧堂
樓主: breadmaster
go

荃灣靈糧堂 [複製鏈接]

griffinma 發表於 14-3-30 11:12
靈糧學術方面是慢慢加深的,k1會比較淺,英文及普通話每星期一堂,到k2英文及普通話每星期二堂,k3則未知,因為 ...
非常認同,靈糧學術方面是慢慢加深的,而不是外界說的淺。「請聽我讀」由k1開始,小朋友要自己拿住本書講比人聽,漸漸小孩子愛上了看書,這比寫一千個字重要。正如griffinma所講校方比學生好多平台,建立自信,表現自己。但如果家長好忙不想參與子女的校園生活的話,靈糧未必適合。

回覆 forget415 的帖子

我都想要上課時間表..可以SEND 比我嗎? THX !!!

引用:回覆+breadmaster+的帖子 我都係joyful同

原帖由 KiKo1010 於 14-03-30 發表
回覆 breadmaster 的帖子

我都係joyful同靈糧堂考慮中, 但囝囝就係讀K班, 心大心細中!!! 之前打過去靈糧堂 ...
藍田靈糧英文是和張堅庭英文戲劇學校合作,由佢地安排英文老師教,以戲劇方式教英文,比較輕鬆有趣,但荃灣不知是否一樣安排

引用:Quote:griffinma+發表於+14-3-30+11:12+靈

原帖由 ashleycece 於 14-04-01 發表
非常認同,靈糧學術方面是慢慢加深的,而不是外界說的淺。「請聽我讀」由k1開始,小朋友要自己拿住本書講比人 ...
Agree, 靈糧只係用活動教學,遊戲去學習而不是死背死練,方法唔同唔代表學唔到野。另外,學到野個standard係指適齡學習,慢慢上,而唔係d野獸要嘅教深一年。

其實學術型嘅家長根本唔應該考慮靈糧,亦無必要睇人地有幾多堂英普,靈糧係德育愛心型,要家校合作,多親子活動。就算一星期比多幾堂英普你又如何,根本就唔會幫你教深一年,如果用想用來証明自己應該選第二間就更無謂,因為根本唔係Apple to Apple.

如果自認要學術型,不如放番個學位出來比其他有心人好過啦。

‹ 上一主題|下一主題