用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教養小朋友的小小心得
樓主: 甘恩
go

教養小朋友的小小心得   [複製鏈接]

回覆:甘恩 的帖子

我的小朋友三歲多,我也走緊你這條路,他覺得外出上活動班是獎勵,這些班全是他有份選擇,一起報名,晚上講故事也是乖時就有的,是獎勵,他喜愛每晚攬著不同的ort故事書來睡覺,可是他喜歡自己選書,所以未認得太多字,phonics也開始了,現在簡單的三個字母拼在一起也懂得了,其實我反而欣賞他能在外籍老師前能全句對答,中文字我也開始教,亦開始慘入重組句子、標點,…仲有好多,平日外出多看多講…他的common sense也好,重點是他比較乖巧,有禮貌,是人件人愛,懂關心人的孩子,他可以坐得定學習,不過仍有很多小缺點,因為他仍是一個小孩子,…其實這真是從他很小很小是開始培養的,我仲未知會同佢考咩學校,但我只知道盡我所能去培養他…其實入到咩學校都好,替他打好個底總是好的開始,曾幾何時我有奢望過可以考到心儀神級學校,但只維持了一段很短的時間就放棄了,反而我會繼續好好培養他,希望將來他去到那所學校都可以發揮所長,我唔覺得這叫谷,反而是我不停在引導他在學習上找尋樂趣,我主張玩樂時也是同時可以學習…

王家爸爸    發表於 14-4-5 14:59
tinaleung  想問一下是邊種phonic, 因拚到3個已經好好  發表於 13-11-28 11:26
daidai  方法正確, 努力  發表於 13-11-28 10:36

甘恩 發表於 13-11-27 16:16
回覆 nicee 的帖子

個人覺得「谷」呢個詞語好負面,我認為小朋友不喜歡,家長迫小朋友做先叫做谷。如果小 ...
超級同意! 小朋友天資聰敏外,亦要有好好既引導,再配合埋家長正面既身教。我絶對相信就算冇"考小學"呢個環節,你兩公婆都會照這步法教養小朋友,因為好既習慣與態度,當然要從小培養啊!

期待下一篇呢!

Thank you for sharing

引用:樓主,謝謝分享期待你教養品德的分享

原帖由 ok2008 於 13-11-27 發表
樓主,謝謝分享

期待你教養品德的分享
Thanks for sharing !

回覆 甘恩 的帖子

Thanks

Thanks for sharing.

回覆:甘恩 的帖子

你朋友的情況十分同情他, 天父赐他特異功能, 反被他的父母破壞, 可惜, 可惜
我怕有同一情況發生在我兒子身上, 結果適得其反, 若他真是有特異功能, 只要我們引導和用合適方法培育, 不是吹谷和強逼, 他將來一定能發揮所長的, 看見你用心的培育兒子, 十分欣賞和支持你, 也希望能和你互相交流
話說爸爸買了一本電子書, 內有中華英雄, 金庸, 古龍名著的長篇小說, 囝囝由中華英雄開始睇, 好快的看完, 跟住問他好唔好睇, 佢話好精彩, 我便順水推舟, 金庸的仲精彩, 他現在追到書不離手   ,

甘恩 發表於 13-11-27 18:36
記得第一次聽老師咁講,兩公婆反應係:「唔係嘛?死火!點算?」因為我哋認識的資優生,大部份都有啲行為問 ...

bobbob  其實金庸小說好多橋段唔多適合兒童觀看,古龍尤甚,最好有家長指引  發表於 13-11-28 22:11
bobbob  中華英雄?小說嚟嘅咩?  發表於 13-11-28 21:51

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 已將此文移到小一選校, 多謝留意

引用:最近大家都尋找小一面試成功秘訣,我的小朋

原帖由 甘恩 於 13-11-26 發表
最近大家都尋找小一面試成功秘訣,我的小朋友表現不算突出,聖保羅男女及拔萃都未能進入下一輪,幸好其他學 ...
多謝甘恩的好文! 我十分同意你的講法!我每晩都會講最少2本故事書,除非佢曳曳,就罰佢無得聽,佢好鐘意聽傢,故事傢細節佢都記得好清楚!平時我地同佢講過傢說話,佢亦記得好清楚,老師都話佢醒,不過我就發現佢對一d要死記傢野例如A B C 就末係記得好好,佢末叫做大瞻,但比一年前,一見陌生人就喊已經好左好多,起碼上堂會主動舉手答問題同參與,佢講說話都幾清晰。甘恩,唔知可唔可以俾d意見我,現階段我有乜野要再做好d呢?多謝!

edpo 發表於 13-11-27 22:47
我的小朋友三歲多,我也走緊你這條路,他覺得外出上活動班是獎勵,這些班全是他有份選擇,一起報名,晚上講 ...
加油!感覺真的像兩年前我的囝囝,只要繼續走下去,小一面試對你的囝囝應該不難。記得英文外,中、數都緊要,若能培養他中英數都有興趣,便十分成功。

引用:Quote:原帖由+甘恩+於+13-11-26+發表最近大

原帖由 樹熊包包 於 13-11-28 發表
多謝甘恩的好文! 我十分同意你的講法!我每晩都會講最少2本故事書,除非佢曳曳,就罰佢無得聽,佢好鐘意聽 ...
Sorry. 唔記得講小女今年K1, 但A B C 等字母都唔係好記到,有小小擔心

甘恩  已PM  發表於 13-11-28 22:50

回覆:教養小朋友的小小心得

入了心儀小學才是遊戲的開始!慢長的歲月,有排行!現在得失不緊要,將來大把還在前面,大仔升上小一,考小一的失敗己忘了,看着他成長,才感實在!

回覆 daidai 的帖子

你囝囝小三看金庸作品,還看得津津有味。老實說,不是資優生是不可能做到。不知你會否考慮用金庸作品作為幫助囝囝提升中文水平的橋樑呢?

王家爸爸    發表於 14-4-5 15:00

回覆 樹熊包包 的帖子

已發短訊給你。始終每個小朋友特質不同,不能用單一方法。若發覺有一方法可行,亦唔好行得太急,小朋友要慢慢適應。

引用:回覆+nicee+的帖子 個人覺得「谷」呢個詞

原帖由 甘恩 於 13-11-27 發表
回覆 nicee 的帖子

個人覺得「谷」呢個詞語好負面,我認為小朋友不喜歡,家長迫小朋友做先叫做谷。如果小 ...
小一上堂時會悶而冇心機上嗎? 好多小一數學由1-10加數開始教。

謝謝分享。

家庭對孩子的影響遠大於學校。

bobbob

謝謝你的提點, 中華英雄是馬榮成所編繪的武打漫畫, 爸爸把小說版加入電子書內, 給自己看的, 後來囝囝也跟住睇..... 一直以來囝囝自己選書看, 不是兒童不宜的, 我也不會干預, 好讓他多看不同種類的書

甘恩
囝囝睇金庸小說, 我不是刻意安排的, 亦冇諗過他有興趣睇下去, 畢竟只是小三學生, 咁多文字的小說, 好多小朋友已把他放在一旁, 暫時他能夠找到閱讀的樂趣已足夠, 我觀察到囝囝閱書能力不段在提升, 小一時他鐘意看科學, 太陽系, 恐龍, 火箭, 太空人的書, 之後係三國演義, 西遊記, 水滸傳, 中國皇帝和歷史的書籍, 到現在看金庸小說, 對比英文書他比較少看, 要諗方法改善  

至於數學, 我没有給他上什麼課程, 幼稚園時帶他到超市買野時教加減數, 當中已接觸到乘數和除數, 再買一些補充練習就可以已學懂加減乘除, 乘數表跟學校小二先背熟, 我睇過小學數學課程, 我相信好多父母都可以親自教導的, 應用題多做幾條練習已可應付, 若小朋友數學思維強, 建議小二暑假開始學奧數, 好多學校出卷會加插幾條奧數題目, 要攞100分就睇小朋友有幾多斤兩,

分享學校小二時出過的類似題目,
1. AB-BA=25, 問 A?, B? (A,B 數值是1-9之內)
2. 有竹枝15支及泥膠10粒, 可剛好製造一個錐體和一個柱體, 請問可制造出甚麼錐體和柱體呢?
要寫埋過程才可攞足分數, 若果小朋友靠背/記先識計數, 以上兩題已考起他了

回覆 daidai 的帖子

真的感謝你對數學的提點,其實半年前打算不讓囝囝學公文數,因我都覺只是不停做,欠理解。但見囝囝又做得Ok,問佢辛唔辛苦,佢又話唔辛苦,所以一直做到而家。其實我覺得奧數好玩啲。

edpo 發表於 13-11-27 22:47
我的小朋友三歲多,我也走緊你這條路,他覺得外出上活動班是獎勵,這些班全是他有份選擇,一起報名,晚上講 ...
小女就快兩歲半,在學校都有學phonics. 想問問,當佢地讀到英文書的內容出嚟,佢地明唔明白呢?
‹ 上一主題|下一主題