用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日收到民生幼稚園K1-K3遊學團信
樓主: katiehorace
go

今日收到民生幼稚園K1-K3遊學團信   [複製鏈接]

出呢個遊學, 可能係用心良苦,
因為出去考小一, 真係有小學(St. Stephen) 提示要寫"學生旅遊經歷"係 portfolio.
所以民生學生個portfolio實精采. 唔通寫長洲,澳門經歷咩

http://www.sscps.edu.hk/p1/Portfolio.htm

引用:出呢個遊學,+可能係用心良苦,+因為出去考小

原帖由 AgapePa 於 13-11-23 發表
出呢個遊學, 可能係用心良苦,
因為出去考小一, 真係有小學(St. Stephen) 提示要寫"學生旅遊經歷"係 portfo ...
咁!不如去非洲?!其實旅遊有好多選擇啫,成個亞州咁大,係要飛長途機去美國?機程加時差,大人都頂唔順啦

heidya    發表於 13-11-23 17:19

kissobaby 發表於 13-11-23 15:33
咁!不如去非洲?!其實旅遊有好多選擇啫,成個亞州咁大,係要飛長途機去美國?機程加時差,大人都頂唔順啦 ...

好提意!.  請民生K1, K2家長提意校長出年去非洲. 又可以學吓大自然.

heidya    發表於 13-11-23 17:19

平民名校 = 商業機構 = 兼辦旅行社 會否有自由行, 零團費???

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+13-11-23+發表出

原帖由 kissobaby 於 13-11-23 發表
咁!不如去非洲?!其實旅遊有好多選擇啫,成個亞州咁大,係要飛長途機去美國?機程加時差,大人都頂唔順啦 ...
其實有唔少人,係小朋友 1, 2 歲時已去加拿大,英國等地方旅行,唔好講到去美國,學校就係虐待小孩,當然,睇得出學校入面既家長,都有一定財力,咁無財力既,咪讀其他學校  lor

fabsum 發表於 13-11-23 13:59
校長之前係維多利亞過去民生做校長

好有維多利亞色彩吾出奇

個校長簡直青出於藍. 維記都未去到美洲.

回覆:今日收到民生幼稚園K1-K3遊學團信

回覆:DevilPig 的帖子

財力?Yes may be MS is aggressively trying to upgrade its brand image, to be a 貴族學校? Haha,但富貴人家一歲已環遊世界,何須要遊學呀?

引用:Quote:fabsum+發表於+13-11-23+13:59+校長

原帖由 AgapePa 於 13-11-23 發表
個校長簡直青出於藍. 維記都未去到美洲.
佢喺維記過嚟, 而家喺ms , 佢緊喺要比美甚至威過維記啦, 唔喺點出名呀

引用:Quote:原帖由+kissobaby+於+13-11-23+發表

原帖由 DevilPig 於 13-11-23 發表
其實有唔少人,係小朋友 1, 2 歲時已去加拿大,英國等地方旅行,唔好講到去美國,學校就係虐待小孩,當然, ...
自己去旅行喺想relax , 完全取決於家長。
但幼稚園搞遊學, 就變成另類商品, 與教育完全談不上。

heidya    發表於 13-11-24 01:15
Chirley    發表於 13-11-24 00:27
chiyin8  Agree!!  發表於 13-11-24 00:18

DevilPig 發表於 13-11-23 20:27
其實有唔少人,係小朋友 1, 2 歲時已去加拿大,英國等地方旅行,唔好講到去美國,學校就係虐待小孩,當然, ...

對唔住﹐入錯版,希望我唔識你﹐更加唔希望我個女識你D小朋友

chiyin8  Agree! 家庭旅遊係我捫自己想去, 學校有甚麼資格話佢比我門熟LA, K1-K3 come on  發表於 13-11-24 00:17

引用:Quote:原帖由+kissobaby+於+13-11-23+發表

原帖由 DevilPig 於 13-11-23 發表
自問冇咁嘅財力,所以我讀另一學校,好彩!

我相信有財力都唔係咁啦...
有錢既駛同你趕頭趕命咩...
仲要同班一D都唔熟既家長去...又唔知岩唔岩咀形....
如果認為去=有錢, 唔去=無錢...
咁既思維....

Just let the parents of Munsang kg vote for their choice.

回覆:今日收到民生幼稚園K1-K3遊學團信

雖然與小朋友到外國旅遊不足為奇,但近年見民生好似和以前的民生走的方向及宗旨很大不同,其校一向多年來都走低調及平民,傳统及親和的,若是方間一些國際學校或一些商業學店發出通告並唔出奇,但見其校近幾年所見作風,態度好似與其校一向宗旨很不同,感覺有點迷失,但願其校董會應加留意,走的方向,宗旨,勿毀了前人種下美好根基及良好校譽。

w_y    發表於 13-11-25 08:43
ekhc    發表於 13-11-25 00:03

回覆:yk2 的帖子

絕對同意,KG每年都去遊學的目的是什麼?小朋友都未識表達同感受,通常遊學都係去當地教育團體或生活體驗為目的,如果唔係就不如直接叫旅遊團便算,大家便可以不用想太多,有錢就參加,無錢就XX:;pppp:

引用:雖然與小朋友到外國旅遊不足為奇,但近年見

原帖由 yk2 於 13-11-24 發表
雖然與小朋友到外國旅遊不足為奇,但近年見民生好似和以前的民生走的方向及宗旨很大不同,其校一向多年來都 ...
非常認同,而家嘅民生已變質, 冇站在家長學生角度去想, 只顧升lev, 出位, 巴結……
越嚟越反感

引用:Quote:DevilPig+發表於+13-11-23+20:27+其

原帖由 doggy2013 於 13-11-23 發表
對唔住﹐入錯版,希望我唔識你﹐更加唔希望我個女識你D小朋友
咁我又無話我自己有財力去喎,但身邊係有朋友會帶小朋友去,上機,小朋友就訓覺,剩下既時間係食飯,同玩下,小朋友無扭計喎!不過你咁講野,我一定唔想識你,你完全係果種非我族類,唔會接受他人意見既人!

醒目開學勳章

回覆:pooh仔 的帖子

冇睇清楚,初初仲以為係30000一家人添,原來係一個人,大小同價。

老實,之前聽仲估係 Yxxk 添,一山還有一山高,Yxxk 既 "商業化"寶座終於可以退位讓賢啦。。

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+13-11-23+發表其

原帖由 pooh仔 於 13-11-23 發表
自己去旅行喺想relax , 完全取決於家長。
但幼稚園搞遊學, 就變成另類商品, 與教育完全談不上。

...
咁 Lee 個都係一個議題, 我本人唔鍾意幼稚園有遊學團,因為我認為小朋友,lee 種年紀,唔需要咁快話擴濶視野,學校旅行,就旅行,談不上遊學!如果我係民生家長,我唔會報名

‹ 上一主題|下一主題