用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 請分享優點缺點! 想同囝報又一村2014 K1
樓主: laupuiman
go

請分享優點缺點! 想同囝報又一村2014 K1 [複製鏈接]

同埋我想問下一班會有幾少學生一同上課呀??

回覆:請分享優點缺點! 想同囝報又一村2014 K1

我一心都好鍾意又一村,但d人就猛話happy school 好危險,考直私無so。。。唉。。好擔心!

回復 琋琋媽媽 的帖子

我果年單對單今年太多人報

回復 S148 的帖子

睇個人同你將來想考咩學校咁細補習好慘
我因細仔有病,要姐姐全天候照顧,大仔K2俾爺麻湊先焗住讀英文興趣班
減少被縱壞時間
我唔覺淺,但比at cat梗差好遠
因我有朋友女讀

bb媽0米 發表於 13-9-17 12:49
interview好簡單,家長可以陪同入課室,問下小朋友叫咩名,今日邊個湊你黎,或者指住家長問小朋友呢個係邊個呀 ...
我仔收左出年讀全日呀, 好開心~~

引用:我一心都好鍾意又一村,但d人就猛話happy+s

原帖由 gima6dau 於 13-11-08 發表
我一心都好鍾意又一村,但d人就猛話happy school 好危險,考直私無so。。。唉。。好擔心!

...
我仔今年畢業同學考到學校包括:
陸慶濤,播道,福小,林文燦

回覆:MSmrsKWOK 的帖子

大家可以參考下教署的視學報告,其中兩項要學校改進的係1)K3數學較深;2)中英文用字卡教生字。大家是否可以理解為學校課程較教署的指引深,大家不用太擔心

引用:Quote:bee918+發表於+13-11-4+12:49+課程不

原帖由 S148 於 13-11-05 發表
可否具體講多少少 ? 英文幾時學句子? 幾時開始寫字?
句子k 1已經會學英文句子,因為日日有net 上堂,應該net 唔會同你講單字。

拎筆就K1第二個月已經要,寫字應K2前要寫。

睇到你地講解, 我心定D, 阿仔考到AM offer, 但個個都話佢淺, 升小超辛苦, 我都驚, 同埋又唔知派位如何, 如大抽獎唔好, 出去考都唔知程度得唔得, 所以好擔憂...

我見另一d post話佢資深老師流失率好高咗好多, 請問係咪? 又有無影響? 唔該...

引用:睇到你地講解,+我心定D,+阿仔考到AM+offer,

原帖由 jebbie 於 13-11-14 發表
睇到你地講解, 我心定D, 阿仔考到AM offer, 但個個都話佢淺, 升小超辛苦, 我都驚, 同埋又唔知派位如何, 如 ...
我仔讀完兩年轉過一次班主任,
細女讀緊仲未有變,
返學係見到好多新面孔老師,不過原因係收多左學校,所以自然地會有新老師,我仔之前再之前的班主任仲未走,次次見面都會同我打招呼傾幾句。

引用:Quote:原帖由+jebbie+於+13-11-14+發表睇到

原帖由 MSmrsKWOK 於 13-11-14 發表
我仔讀完兩年轉過一次班主任,
細女讀緊仲未有變,
返學係見到好多新面孔老師,不過原因係收多左學校,所以 ...
更正:收多左學生

引用:睇到你地講解,+我心定D,+阿仔考到AM+offer,

原帖由 jebbie 於 13-11-14 發表
睇到你地講解, 我心定D, 阿仔考到AM offer, 但個個都話佢淺, 升小超辛苦, 我都驚, 同埋又唔知派位如何, 如 ...
淺唔淺都好難介定,如果真係要深的可考慮私幼,始終有學卷嘛。到K3時會有一段時間比小朋友適應小學,默書(記憶遊戲),小息,寫手冊等等。
今年亞女K1明顯比亞仔當年深,以用家身份來說,真唔希望學校因為因應"深"風氣以學術變得愈來愈深,選得又一村,就係因為喜歡佢夠全面不只著重學術,照顧小朋友心身發展。只怕學術愈深,小朋友就會無咁多開心時間,咁就唔係happy school 了。
聽人講淺,其實有幾淺?我仔讀完我覺得唔淺,起碼接到小學,小學考試唔溫都合格,默書溫一日有9字頭。。。。其實除非你有心宜小學專收某間幼稚園。如果唔係選一間有愛心的幼稚園比學術深唔深的重要,如你想考直資私小面試怕失場?其實家庭教育都好緊要呢~~

引用:Quote:原帖由+jebbie+於+13-11-14+發表睇到

原帖由 MSmrsKWOK 於 13-11-14 發表
淺唔淺都好難介定,如果真係要深的可考慮私幼,始終有學卷嘛。到K3時會有一段時間比小朋友適應小學,默書( ...
你囝囝好叻,請問你介不介意講你囝囝讀邊間小学?是派位或是叩門的?是直資或傳統小学?謝謝。

laupuiman 發表於 13-8-29 12:48
我欣賞又一村校舍, 校風純樸, 但對學程不太了解, 請各位媽媽指教:
1) 知道有外籍英文老師? 1星期有幾堂?普 ...
我大仔係又一村畢業, 當年返學第一個月送佢返學日日喊咁濟, 先生頭一星期日日打比我報告佢既情況. 返定咗之後佢有咩都打黎架, 例如尿濕咗蛼都打來話比我知, 有咩行為同學習有問題都話我知, 因為學校同家長都配合就事半功倍.
個個老師都十分有愛心, 行政亦做得好好你覺得家長係被受尊重..我舍(舊個邊)好似小學咁大門出面係走廊夠通風真係病都少D..

我細仔因為我地搬遠咗, 大仔K3放學時成日話好攰所以細仔就無比佢讀又一村啦....相比之下更覺又一村好..

佢既課程成日比人話淺(但我個仔係2012畢業), 佢K1係好開心架K2開始要多點認字, K3開始係銜接小一會深D, 我諗每間學校既玩同學術性既比例唔同...又一村課程都有銜接小一只係相比谷既學校佢玩既比例會多D. 我個仔同另一同學升小一都無乜問題, 都係頭1/3名之內..

jmys 發表於 13-11-6 22:38
想了解又一村以下,請各位幫忙解答
1) 寫字是何時開始?
2) 半日班的上課安排是怎樣?
我覺得你對又一村課程都幾了解呀,好多野都知道.

1. K2開始寫字,執筆就K1上學期已要做,要連線同填色.

2. 半日班大致係上主題/分組活動/體能時間/語文時間/茶點時間,但我想每級同每班都有少少唔同,但大致上都係做呢D啦.8.30開始返學,9.00後當遲到,12.00放學.

3. 亞囡依家K3開左學3個月,數學唔算特別深,可能遲下深D都唔定

4. 我覺得佢係學校學的英文都OK,平時同佢溫,做功課時寫的句子都明乜野意思,同埋佢識唱好多首英文歌,我諗老師教時唔會淨係認字,因做英文功課時都要佢畫埋圖畫,相信老師教時會用圖片/動作加深小朋友的理解.

不過我星期六有俾亞囡係出面學英文,咁可能都有幫助都唔定!

5. 電腦是玩教育出版社的遊戲,D遊戲係配合返學校的主題書的,小朋友平時返屋企可以玩返,咁講真每星期得一堂20MINS,又唔係主要課程,玩下遊戲而已,小朋友開心又可以溫習一下平時學過D乜我覺得已OK.

不過因為今年教電腦的老師轉左,最近係屋企同亞囡玩時,發覺佢每個主題有好多遊戲都唔識玩/係學校老師冇教玩,亞囡話依家上電腦堂老師話只可以玩1個遊戲,玩完就重覆不停咁玩,直到夠鐘,佢話玩到好悶,我唔明點解有咁0既安排,一堂20MINS起碼可以玩2-3個遊戲,依家每堂玩1個遊戲,1個月0米只玩到4個?遲D家長日問下老師先得.

6. 學校隔個週五都有活動安排,包括:生日會/書法比賽/唱歌比賽/兒歌比賽等等,都算多活動攪架啦!

回覆:請分享優點缺點! 想同囝報又一村2014 K1

多謝大家分享,我囡囡明年收左全日,睇完大家分享了解及放心很多

講多少少課程的問題.

K1開始教PHONICS,但覺得小朋友唔太明白,同埋教的速度太快,所以要出去出面學!

反而又一村的中文好明顯比早年深,K2寫的生字同K3寫的句子都比以前深左,筆畫多左!

數學課程我覺得OK,程度適中,可以涵接到小學啦!

另外,補充寫字方面,K1下學期開始要連線寫字,所以嚴格黎講,K1下學期已經要寫字,正式響大格仔簿寫就K2開始.

總括黎講,又一村課程係愈來愈深,亞仔3年前讀時的確係HAPPY SCHOOL,亞囡今年K3啦,學D野真係深左,好采暫時功課量唔算多,每日都係兩樣左右,星期五就多1-2張工作紙,亞囡都可以好快做完!

課程深左好唔好真係見仁見智,因校長響家長會時話有家長反映過學校課程比較淺,可能學校為左符合大勢,點都要加深D,但唔好以為HAPPY SCHOOL就一定好淺!可以講幾年前就真係淺,但依家0既又一村已經唔淺啦!
,

引用:+本帖最後由+bb媽0米+於+13-11-27+13:22+編

原帖由 bb媽0米 於 13-11-27 發表

講多少少課程的問題.
請問phonics係用邊一套?

No more happy school? Child happy or not.? Worry

回覆:sochi81 的帖子

我對又一村學校好有興趣,麻煩你send 一些資料給我🙇🙇🙇

‹ 上一主題|下一主題