用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家講下學之園interview
樓主: Halcyon0212
go

大家講下學之園interview   [複製鏈接]

In 海帆,   都算安排ok! 我覚得全個面試好睇小朋友係咪可以坐定定,每一part 都係要坐定。我in 完覚得老師好有愛心,學校又認真!

回覆:大家講下學之園interview

海逸校係咪最多人報?要等咁耐

自己覺得填問卷部份做得不好,唉……

in完感覺間學校同D老師都麻麻。
攪左成兩個鐘。唔好話小朋友,大人都覺攰啦

剛剛In完凱帆校,全程順暢,每part之間銜接亦好好,由登記到走用咗一個鐘。校長最後仲話唔好意思,占用咗小朋友nap time。

引用:+本帖最後由+yzxz+於+13-3-9+13:03+編輯+\

原帖由 yzxz 於 13-03-09 發表

回復 sip594 的帖子
真係唔知佢地收生的標準,所以未最後一刻,都係有機會。
希望大家都搵到自己的百樂,搵到一間最適合的學校。

DEL

ching_800322  我都覺得認真的學校比是但IN的好。  發表於 13-3-12 08:19

引用:其實我哋可以嘗試留意下呢間幼稚園的認真丫

原帖由 wchow10 於 13-03-09 發表
其實我哋可以嘗試留意下呢間幼稚園的認真丫,佢年年都比人投訴in得耐,大可以收哂大家$30,求其搵個net來講 ...
想當年我個囡俾個男net 嚇呆咗,group in 嗰part無郁過,以為衰梗,點知 所以我都覺得LH 唔係以單一方法評分選人,到而家我仍然覺得學之園係最適合佢,學校真係用心選人嘅

回復 Eggkelly 的帖子

青衣分校應該係上午班收28個, 下午班收28個.

想當年有幾多年?
我估依家就算吾喊、坐定、答哂都末必收。
4年前SC K1 只有3000人報,舊年已有8000! 依家間間學校點㨂都得

引用:想當年有幾多年? 我估依家就算吾喊、坐定

原帖由 bumblebee_wong 於 13-03-09 發表
想當年有幾多年?
4年前SC K1 只有3000人報,舊年已有8000! 依家 ...
同意,現在喊和無反應一定唔收

ching_800322  係呀, 收得太少人了, 所以要好OUTSTANDING 先可以入倒!  發表於 13-3-12 08:22

DEL

有家長已說出真正原因,即該校要挑最有能力長期坐定,以讓老師進行較深的教學,喜歡該校會視爲有誠意學校,不喜歡的就不認同它的進取,講晒,

引用:有家長已說出真正原因,即該校要挑最有能力

原帖由 jeff76916 於 13-03-09 發表
有家長已說出真正原因,即該校要挑最有能力長期坐定,以讓老師進行較深的教學,喜歡該校會視爲有誠意學校, ...
我反而覺得校長嗰部分除咗交流計分外,家長點一心二用去控制小朋友亦重要,但未必要佢坐定定。時間長我覺得係流程問題,唔係有心去挑戰小朋友耐性。但頗肯定LH十分重視家校合作及家長對小朋友教育高度參與

引用:想當年有幾多年? 我估依家就算吾喊、坐定

原帖由 bumblebee_wong 於 13-03-09 發表
想當年有幾多年?
4年前SC K1 只有3000人報,舊年已有8000! 依家 ...
我係舊年

雖然起初見到封信要IN一個鐘都覺得好長, 但見完之後發覺佢地真係有心選合適嘅學生, IN完就更覺得原來IN咁耐可以對小朋友公平D, 好多小朋友GROUP IN 會麻麻地, 但其實可能仲未WARM UP, 如果果d只係group in 十分鐘完事, 咁小朋友唔合作, 就算平時幾叻, 大家都心中有數, 但佢地反而有單對單, 仲有機會比老師了解小朋友多D, 到最後可以面對主任傾下計比家長表達下自己想法, 咁全面嘅面試, 我覺得係做佢嘅學生可以好好, 家長會好放心! 因為我果囡就係咁, 次次GROUP IN 都表現差, 又怕羞又慢熱, 好彩到單對單, 可能人少少, 佢冇咁怕羞所以老師問佢野, 9成都OK, 到最後可能已WARM UP, 主任同佢傾計都已經有問有答, 所以我反而好開心佢地嘅面試比多左機會我果囡, 如果同之前果D一樣, 我都打定輸數, 又或者多D學校用呢種方式,我相信亞囡都多多幾個offer! 

我想問,你地個仔女有無真係揀本書坐定定呢?因為我見其實大部小朋友十分鐘後已走梨走去,係part two 單對單對老師時,㑭左三樣野揀(書/crayon/叉),係咪一定要揀本書先叫合格呢?

我個仔係可以坐定定睇書,我做問卷佢都無騷擾我!今年好似好多人in, 無論結果如何我比呀仔一百分。

leesiubai 發表於 13-3-9 22:57
我想問,你地個仔女有無真係揀本書坐定定呢?因為我見其實大部小朋友十分鐘後已走梨走去,係part two 單對 ...
我IN單對單時老師淨係俾左個BB同支奶+牙刷然後考佢相關的東西,邊有得揀咁好?>< 如果有得揀就好啦!我都想我個仔揀本書,至少佢識讀,應該會IMPRESS到老師吧?

Pineapple01  你都好d, 比支牙刷你個小朋友,我in時佢比支牙膏我個囡問佢點刷牙, 跳咗step.  發表於 13-3-10 13:57

引用:回復+Eggkelly+的帖子 青衣分校應該係上午

原帖由 Kathyn 於 13-03-09 發表
回復 Eggkelly 的帖子

青衣分校應該係上午班收28個, 下午班收28個.
唔該晒呀,收咁少,咁都冇咩机lu!

‹ 上一主題|下一主題