用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇將軍澳mama, 大家揀區內, 還是區外幼稚園? ...
樓主: cwpoon
go

有冇將軍澳mama, 大家揀區內, 還是區外幼稚園? [複製鏈接]

有冇人知道綠茵呀好唔好呀?

點解無媽媽討論下德寶既,我想知呢間好唔好呢???

回復 c.car 的帖子

我都想知呀, 因為德寶全日主流 and 綠茵(常寧路)全日英普都有 offer, 唔知邊間好 d

我都有想過報區外,只報了有直升的學校,因小一很大機會都是統一派位,所以我會幫我個仔考區內學校,選了茵怡宣道.將軍澳區中都不錯!

回復 c.car 的帖子

我仔仔讀緊德寶國際班, 佢日日放學都開心時時唱歌, 我諗間學校都唔錯

德寶& 綠茵口碑都唔錯

回復 japoton 的帖子

請問你知唔知兩間邊間好d呢?

引用:回復+japoton+的帖子 請問你知唔知兩間邊

原帖由 cwpoon 於 12-12-24 發表

綠茵

回覆:有冇將軍澳mama, 大家揀區內, 還是區外幼稚園?

Dele

回覆:有冇將軍澳mama, 大家揀區內, 還是區外幼稚園

請問一下青衣商會 or 東華三院華都獅子會好?兩間特點?

回覆:有冇將軍澳mama, 大家揀區內, 還是區外幼稚園

其實南豐綠茵comment 好唔好?有無用家可以分享下?
我BB有出年PN班既pm offer。我本身既想法係讀住先,因為TKO區內我自己最心儀係LH,LH PN基本上唔收細仔,要到開學後BB足歲先會安排interview,所以K1會再試。當然K1都會試KM或其他外面既學校。
其實都有考慮過如果GF合適BB都唔想搞咁多野…

回覆:Laivy 的帖子

My kid studies in Greenfield as well, but in Sheung Ning Road, because of its campus, it's big, clean and tidy. But now, I am also considering the outside school (KT, York) or Greenfield to be her K1.

我仔仔讀緊德寶國際班都唔錯, 老師都幾細心

cwpoon 發表於 12-12-24 16:59

回復 cycream 的帖子

agree with cycream,N班我比阿囡在TKO區內讀,K1幫佢報咗幾間區外龍校和半龍校,原本仲想報埋KV和SC,但因為下年有2個B出世,所以放棄考學費較貴的SC,KV就錯過咗報名時間;而家已知3間龍校有2間衰咗,最後一間PC,見阿囡自己IN完喊住出黎,都打定埋輸數,半龍校報咗宣幼和協恩,希望入到宣幼啦,因為宣小都係我的心儀小學....

BTW,cycream,你而家細囝係米仲讀緊BH?有冇幫佢報區外的KG??

引用:回復+cycream+的帖子 agree+with+cycream,

原帖由 TKO_NANA 於 12-12-27 發表
回復 cycream 的帖子

agree with cycream,N班我比阿囡在TKO區內讀,K1幫佢報咗幾間區外龍校和半龍校,原本仲 ...
Hi TKO NANA, 我細仔剛剛無讀BH啦,佢考到SC,下年可以同哥哥一齊返。希望你入到心儀k1啦。你陀緊孖b?

TKO_NANA  但點解咁快quit既?SC不是明年8月先開學?你覺得BH的教學唔好嗎??  發表於 12-12-27 18:04
TKO_NANA  恭喜,你細仔同大仔一樣咁叻,真令人羨慕.....係呀,因為孖B,所以希望阿囡可以考到間不錯,學費又平D既KG.....  發表於 12-12-27 18:00

回復 cwpoon 的帖子

其實阿囡有兩個AM OFFER, 但我同老公的分歧幾大, 暫未決定到入什麼幼稚園.
我比較喜歡傳統男女校, 而我老公喜歡女校, 仲等緊SPK同協恩0既INTERVIEW, 但如果問阿囡,
她就一定想唔轉, GREENFIELD其實幾好, 但INTERNATIONAL SCHOOL怕接不上本地小學. 煩惱中...

回復 Laivy 的帖子

我個囡IN PN LH唔收, 之後去左GREENFIELD, 後來K1我都沒有報LH, 它反而叫我唔洗交表直接安排IN, 我無理佢. 之後朋友個細仔又IN得不太好都收K1 WOR....所以我覺得K1比較易過PN INTERVIEW.

至於GREENFIELD, 我覺得不錯. 不過我唔係南風果間

回復 macy456 的帖子

我阿囡都係讀緊常寧路 Greenfield 全日班, 又係諗緊轉唔轉好, 因為我都係驚 Greenfield 的中文令阿囡小學跟唔上, 不過, 日日都 net teacher 又好似好好噤, 而且又近家 wor

回復 macy456 的帖子

如果LH收我BB讀K1,我唔會出九龍了…
但細仔收既機會唔大…

LH 唔係已經出哂 result 咩 ?
‹ 上一主題|下一主題