用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31校網自行收生結果~
樓主: Eunicecat
go

31校網自行收生結果~ [複製鏈接]

dannyyau302 發表於 12-11-29 23:40
從第七位起揀選這幾間,派到都唔願讀的心態就不如放棄填寫更可取。
除非有私校backup, 這樣做risk仲大

回復 littlekkl 的帖子

你地真係吾好個個簡哂兩間油天, 你地應該分散投資, 咁就吾會死得咁重!!! 循道都好架, 又有直屬英中做back, 真係吾知點解好似無乜人提起循道?

抽31網真係要搵定私小做後備,仲要有心理同財政準備好大機會要讀私小,因為Big4中獎率實在太低,其他學校又揀唔落手!

回復 米米噢 的帖子

講得全對!!!

只可以放big 4是彈一間係第一位, 保守d, 揀德信第一位機會大dd (上年德信排第二都巳派唔到la).

如冇唸住讀私校or冇私校backup, 第二位要好小心, 上年基道第二位都派到, 今年好難講, so, 第二位基道係不異之選.

第三就其實真係邊間都差唔多, 羅裕積都ok, 之後唔講la, 自己預la.

千其唔好第一, 第二志願都係big 4, 如第一, 二係新舊油, 咁做等同放棄第二機會.

又千其唔好第一至三志願都係big 4, 此等行為如同自殺!!

big 4入到邊間都係好, 唔c再問邊間好d, 入到是彈一間都要還神, big 4唔放第一, 放其他位置都係"舌"位, 如你真係想填哂成份表, 就放其他big 3在最後, 因效果一樣, 都係冇可能入到.

Gloriasogashiwa  你囝囝6月23日生日嗎?  我和二仔都是6月23日生日, 他明年讀新油天P1.  發表於 12-11-30 11:23

如果你有私校back up、又無細佬妹跟尾、又勁吾想讀big 4以外的學校….又或者可以咁填 :
第一 : 舊油天
第二 : 德信(男校) OR 基道
第三 : St. Mary
第四 : 新油天
第五 : 循道

其他不填也罷!!! 雖然明知第三至第五都派吾到 (係一定一定一定無行), 但at least你6月大吉利是抽到d睇吾上眼的學校, 你去big 4另外果3間叩門的時候, 人地一定會問你, 你有無簡過佢? 咁, 你"假假地"都真係有簡過佢, 都算係有少少誠意嘛。

不過呢個策略真係無辦法中的辦法, 祝大家好運!!!

Gloriasogashiwa  

hahaha, 623係我lucky no, 唔係阿仔出世日呀, 我仔係今年p1, 上年玩呢個遊戲, 有睇呢區, 所以同大家分享下.

回覆:Kitty1230 的帖子

睇過循道中學既會考成績,14分以上的比例麻麻,而且是band2,有錯請更正

循道始終一條龍, 六年後唔c煩, 有間band2頭包你入, 定好多. 如成績好, 仲可以試下區內top band one 中學, 而且新校舍, 所以循道勁多人like.

女孩子, 循道好, 有間中學做backup. (油尖旺區中學網對男仔有利)
男孩子, 可試新舊油, 因為每年派幾多人去九華,聖芳濟

回覆:puibb 的帖子

我諗今年放德信都難抽

我仔無私校back up, 有細妹跟尾, 天主教, prefer 舊油 放第一, 其他唔識放, 好頭痛!

引用:我仔無私校back+up,+有細妹跟尾,+天主教,+p

原帖由 ganda 於 12-12-06 發表
我仔無私校back up, 有細妹跟尾, 天主教, prefer 舊油 放第一, 其他唔識放, 好頭痛! ...
No back up 放油天第一太危險了

做人至緊要開開心心 :-D

puibb 發表於 12-12-6 12:45
No back up 放油天第一太危險了
咁無backup, 天主教, 有妹跟尾, 應放那間第一呢?

引用:我仔無私校back+up,+有細妹跟尾,+天主教,+p

原帖由 ganda 於 12-12-06 發表
我仔無私校back up, 有細妹跟尾, 天主教, prefer 舊油 放第一, 其他唔識放, 好頭痛! ...
油天隔離基道囉,不是最好,但又未至於太差

LOVELY-BABE 發表於 12-12-11 11:18
油天隔離基道囉,不是最好,但又未至於太差

德信又如何?

ganda 發表於 12-12-13 11:07
德信又如何?
小學不錯格!但如果放第二都真係有些博睇運氣!

‹ 上一主題|下一主題