用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 世襲生侵蝕小一分配學額
樓主: cccbaby
go

世襲生侵蝕小一分配學額   [複製鏈接]

回復 bighead9849 的帖子

被人殺得,你都唔會去讀啦。

醒目開學勳章

oooasis 發表於 12-11-27 14:07
如果你所謂的“蝗蟲”,由細係香港讀書長大,大個之後係香港工作結婚生小朋友。咁佢的後代係香港讀書,又有 ...
我唔係新界班土皇帝嘅子孫,原來我都係蝗蟲後代...

回覆:世襲生侵蝕小一分配學額

其實有該區住址可以加分,已經可以保障當區居民子女利益了!

oooasis 發表於 12-11-27 11:35
人人都有母校,讀返自己間學校咪有世襲分,何來不公平?
你唔想讀自己間母校用唔到就叫不公平? ...

I wish my kid could go to my old school, but it has changed to direct subsidies school and therefore they no longer participate in this discretionary/central allotment.   

引用:我覺得有哥哥姐姐就讀有分加理解但爸爸媽媽

原帖由 cyclamen 於 12-11-27 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
Totally agree!!!!

oooasis 發表於 12-11-27 11:35
人人都有母校,讀返自己間學校咪有世襲分,何來不公平?
你唔想讀自己間母校用唔到就叫不公平? ...

人人都有母親,個個由母親親自教,不用出外上課,公平嗎?
你唔想母親親自教,要集體辦學,公平嗎?
學校的目的是延續封建制度嗎?
學校的目的是推動社會發展,推動文明嗎?
封建制度如何推動社會發展,推動文明?
請問那個文明社會,還有小一世襲入學制度?

Mbaby 發表於 12-11-27 12:42
現讀生&舊生既分真係唔可以cut, 人哋真係同母校有關係麻!
我話應該cut 宗教分, 攞住宗教分想入邊間就報邊間 ...

100% support!   Those with the same religion got 5 more marks and this is a kind of religious discrimination.  Also lots of parents use this system and therefore joined the religion.  Do they actually believe in that religious values?  Well.... most of them are just using it as a tool to get their kids into those schools with religious background!  

每個游戲都有佢個規則,除非唔玩,否則為有死跟.....
但都應該接受吓民意作出合時代的收改
最好就你非本地永久居民限制權利
交稅但冇"物"應有的福利都唔知交離為"物"!?

每個小朋友都應該有同等機會入讀任何一間小學,就算方便照顧,都應該只限同區,點解一定要同校啫
所以父母世襲唔公平,宗教分唔公平,哥哥姐姐讀緊,細佬妹必收更加唔公平,最公平係好似幼稚園收生一樣,學校interview決定收邊個

tung0409  好肯定出此言者是只會生一個的家長了,有多一個以上的小朋友一定存有vicng的考慮..問心啦  發表於 12-11-28 17:36
vicng  如果你有三個仔,讀三間唔同學校,放學時間全部不同;學校旅行,x'mas party 全部同一日,仲要係要父母一齊參與,請問你會覺得點。  發表於 12-11-27 23:15

oooasis 發表於 12-11-27 14:07
如果你所謂的“蝗蟲”,由細係香港讀書長大,大個之後係香港工作結婚生小朋友。咁佢的後代係香港讀書,又有 ...
I am talking about 大陸班蝗蟲,睇今日新聞啦。而家佢哋晌北區利用世襲條rule,攪埋細佬妹入學。反而香港小朋友入唔到

gattermond 發表於 12-11-27 13:23
名校世襲制係一度防線 , 家長係 old boys / old girls 多 5 分係防止雙非搏到大霧入到一件再生一大 "dou"  ...
世襲制係一種不公平,不文明的制度。
係教育部門,保護自身及身邊利益而設計的。

avaya 發表於 12-11-27 14:30
100% support!   Those with the same religion got 5 more marks and this is a kind of religious discr ...
咁不如話叫個小朋友返天主教學校上聖經堂走堂....
一間天主教學校其中一個任務係傳教
無論你出世係天主教 , 中途加入 , 定為目的入教 , 主係歡迎你
如果連教都唔 try 0下去信 , 仲乜要比個小朋友讀天主教學校 , 就係為名氣?
你知唔知每年去 church 做感恩祭 , 有一半以上唔係教徒的學生去 church 坐 ga ja
呢個場面係咪教會想見到 , 係咪想話比神父聽佢傳教不力??

dancingpooh    發表於 12-11-27 23:05
brrbaby2007  agree  發表於 12-11-27 14:56

都係果句,無一種制度可以令所有學童都入讀父母心儀的小學。
永遠都有人得意,有人失意,就算大抽獎都一樣,
所謂公平,就是全港小朋友都靠運氣分配去唔知邊區,唔知邊間,唔知教學理念的學校,難道就是公平的代價?
又或者全港面試收生,谷死班幼稚園學生?
靠能力,又何嘗不是對智商高的小朋友有利,對智商低的小朋友不公平?

現在的制度,有人靠成績,有人靠面試,有人靠世襲,有人靠宗教,有人靠人事,有人靠扣門,有人靠地址,有人靠運氣,已經是考慮得相當全面,將資源分配相當平均的制度了。

mk3288    發表於 12-11-27 16:38
brrbaby2007  agree  發表於 12-11-27 14:56

oooasis 發表於 12-11-27 14:51
都係果句,無一種制度可以令所有學童都入讀父母心儀的小學。
永遠都有人得意,有人失意,就算大抽獎都一樣 ...
我們要的,不是一種可以令所有學童都入讀父母心儀小學的制度;我們要的,是一個公平的制度!

回復 4eyesDad 的帖子

咁你認為什麼制度才公平?

4eyesDad  取消世襲制!  發表於 12-11-27 19:10

4eyesDad 發表於 12-11-27 15:09
我們要的,不是一種可以令所有學童都入讀父母心儀小學的制度;我們要的,是一個公平的制度!

...
Correct!公平制度之下競爭。

"...現在的非洲草原,有動物靠重量,有動物靠技能,有動物靠數量,有動物靠體型,有動物靠智慧,有動物靠毒藥,有動物靠牙齒,有動物靠運氣,已經是考慮得相當全面,將資源分配相當平均的制度了。"

回覆:dragonball0301 的帖子

到時他們又改口風,轉返支持世襲。

冷眼旁觀這麼多年,私心>>公平,公平只是幡子。

vicng  agree  發表於 12-11-27 23:18
4eyesDad  It would be too bold to allege that all civilized societies are hypocritical.  發表於 12-11-27 23:12
MC1128  難得你出現  發表於 12-11-27 16:32
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

‹ 上一主題|下一主題