用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 國民教育
樓主: mruniverse
go

國民教育   [複製鏈接]

唉... 我已唔敢考慮福建同培僑..
究竟係我太worry, 定係真係禁恐怖, 我已攪不清

gret  same feeling   發表於 12-7-24 17:31

回覆:mruniverse 的帖子

去愛一樣嘢係要時間去培育,發自內心嘅,愛國都係一樣。
政府唸住教小朋友用佢果一套去愛國,只唱好,灌輸片面資訉,教出同一的思維模式,而易於操控,這點,絕不能接受。
要對得住下一代,免日後後悔,今次真係要企出嚟!

小兒今年入小一, 今日有衝動打去問入讀小學今年9月會不會出國民教育. 我是不是過份擔心呢?

今個星期日,你們有冇打算上街呀?

musickwong 發表於 12-7-24 00:17
小兒今年入小一, 今日有衝動打去問入讀小學今年9月會不會出國民教育. 我是不是過份擔心呢?

今個星期日,你 ...
唔算衜動,了解自己孩子的課程十分合理。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

musickwong 發表於 12-7-24 00:17

今個星期日,你 ...

我本來都想打去問,但今日打風太忙因要放早,所以無時間打。打完風都會打去問下保良局會唔會推國民教育。如果真係推,會認真諗下轉私校或國際學校!

引用:小兒今年入小一,+今日有衝動打去問入讀小學

原帖由 musickwong 於 12-07-24 發表

今個星期日,你 ...
我都好想打,但冇勇氣如學校答話推,我地呢班只可選擇津校的家長有得揀咩?差d想打番去之前放左個間聖公會學校問番來讀得吾得,至少佢表左態吖

冇辦法唔行出黎!今早打風睇新聞。時事評論員劉銳兆用喺書展售賣嘅國內出版探討中國模式嘅書刊同嗰本有毒嘅港剷中國模式比較。港剷版本內容偏頗,盲目吹捧。點用得落手呀!

自己喺中學都有修讀中國歷史,自己亦好鍾意呢一科,因為可以多啲了解自己國家,亦可以從以往歷史由錯誤中學習同反省。
但係而家呢本咁嘅中國模式,只係曉媚上。
最火滾嘅就係教育署班官,大拿拿洗咗納稅人成千萬,跟住就話本書嘅內容與佢無關?行為嘅卑鄙比攪大咗人地嘅肚,然後話係佢自己要生,唔要嘅就叫受害人自己攪掂嘅賤男有過之而無不及!

Web  係. 厚顏無恥莫過於此!!!  發表於 12-7-24 12:29

班官剩係識講試行先,唔好玩啦!
我喺私營機構推project都知一定要先上馬,洗濕咗個頭之後,好難撤換個project。
大佬,我俾小朋友三年寶貴嘅時間佢玩,之後唔得搵阿茂可憐?呢十年嘅教改前車可鑑!
唔好當我地班家長係蠢才!

YIN-MA    發表於 12-7-24 10:19

【國民教育】2+2=5 洗腦科點頂啊

Cake111 發表於 12-7-23 20:53
個d係米新移民呀?

唔係呀, 土生土長香港人!  有些話要讀都無辦法, 唯有接受; 有D就話, 反對都無用, 阿爺要推你可以點.

我都唔明D人點諗, 既然反對, 就梗係要出來表達; 又反對又唔表態, 即係點?

引用:Quote:Cake111+發表於+12-7-23+20:53+個d係

原帖由 ngsmum 於 12-07-24 發表
唔係呀, 土生土長香港人!  有些話要讀都無辦法, 唯有接受; 有D就話, 反對都無用, 阿爺要推你可以點.

我都 ...
唉,因為大家都心灰覺得無能為力而且可能呢班父母覺得求其有書讀就算,就好似早排我為小一叩門而忙,佢地就懶懶閒,冇想過派吾到要點做,總之一定會派到學校有書讀,大家根本吾啱channel,咁你話佢地有乜態要表?

Cake111 發表於 12-7-23 20:58
我未遊行過,請問全程要行幾耐呢?要吾要準備紙牌舉呢?
行程幾耐,視乎人數,吾一定行全程,可中途加入或離開,吾一定要舉牌,有d人默默支持齋行

回復 bighead9849 的帖子

As a parents we need to know more about the 國民教育, in order to counteract and teach our kids.  I am worried we would lose freedom of speech in very near future!

如果一定要推行, 都不想有功課, 不要考試測驗...聽完就算

香港高官既所作所為
特首梁振英的子女 (英國升學)
教育局長吳克儉的子女 (外國升學, 可能擁有外國國藉)
局長曾德成的子女 (外國升學)
司長林鄭月娥的子女、丈夫 (英國籍)
民建聯主席譚耀宗的子女(澳洲籍)
立法會主席曾鈺成的家人 (加拿大藉)
羅范婦人的子女 (外國升學, 可能擁有外國國藉)
譚志源兩子在國際 學校就讀
局長張炳良、商務及經濟发展局長苏錦梁、食物及衛生局長高永文等子女均于外國留學
太多未能盡錄

牠們只視中國、香港為他們的搖錢樹, 不斷出賣港人, 貪到土滿腸肥
並不是真心服務市民! 你們甘心嗎????

自己本身唔係太愛國
所以冇乜壓力俾仔仔  
放鬆D啦

就好似宗教科一樣咁讀   RELAX

JadeW  YES~ Same feeling.  發表於 12-8-6 14:57

回 NET16 :

[學生的青春要用在真善美之上,不是用在與愛國教育搏鬥之上!這是浪費我們香港青年人的青春。]

陳雲:兩年前(2010年11月17 日)前,我已經撰文揭露愛國教育的用處:愛國教育的目的,不在乎成功,而在乎失敗,用失敗將學生捲入國家的墳墓裡面!它會令你最終憎恨這個國家,然後用憎恨捆綁住你的一生。愛國教育的課程愈荒謬,考試愈麻木,創傷學生的能力愈大。愛國教育有多荒謬,你以為那些教育官僚不知道嗎?政府要的只是要你受到委屈之後自我欺騙以求脫身,從而留下心理創傷,煎熬著你,摧毀你的獨立人格和仁義心腸。仁義、真善美,從此遠離你。這正是法西斯統治的惡毒權術!(見明報文章〈愛國教育戕害性靈〉)

中共的愛國教育是成功的,因為它令十三億中國人都憎恨這個國家,然後遠離仁義與真理,從此捆綁在一起!

教育的目的是仁義、真善美。愛國教育正是反對仁義,反對真善美。它用國家的愛,來套取了我們對仁義與真善美的愛。

國家的憲法和政治符合仁義和真善美,就根本無需推行愛國教育,大家都會捍衛憲法,捍衛我們的社會。

洗腦教育是最終會失敗的,但它的效用,正是在於失敗!各位看看書展來香港買政治書的大陸人,多麼可憐,浪費了幾多青春!

學生的青春要用在真善美之上,不是用在與愛國教育搏鬥之上!這是浪費我們香港青年人的青春。

我教書,知識之外,從來只教學生儒門的仁義,古希臘的真善美。青春好短暫,不要浪費。

到我這個年紀,就更加要反對中共式的愛國教育,我們這代老人家已經無法挽回青春了,豈可容許兒童浪費青春?

世間最珍貴之事,乃係青春。青春一去,無可挽回。你到我這個年紀就明白。

我看見十五歲少年黃之鋒反對愛國教育,萬分感慨。這本來是我們這些老人家要做的事啊!
‹ 上一主題|下一主題