用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生為何已變質?
樓主: kellypapa
go

民生為何已變質? [複製鏈接]

原帖由 藤媽 於 11-12-11 23:29 發表
面試咁重要既時刻我選擇同小朋友著番條片。講完。

唔好勞氣啦,或者當時老師有佢既原因唔方便解釋咁長盡俾家長聽,又或者學校會檢討今年既面試安排。

大家互相包容吧,一年先一次既武林大會,總有d缺點既,又唔係致命既錯,得 ...

我同你一樣, 我都係幫小朋友著返條片~
不過唔同既係, 我小朋友唔識叫vv......

原帖由 23102009 於 2011-12-12 09:31 發表

係啦~ 好簡單之嘛~

我小朋友識講去vv又戎左片,但我只係覺得做多一步,方便人方便自己,何樂而不為呢。與其咁多抱怨,不如上黎換個topic,"去面試記得同小朋友著片片吖,有可能學校唔俾去廁所架!"

換個角度,利人利己,唔會更好咩?

wa....著番條片? 我小朋友都仲要著片既,我反而驚老師見到佢仲著片而唔收佢

都有好幾間既kg 係會問小朋友仲洗唔洗著片, 所以坊間既intervierw已經講左可以既唔好著片去in, 我朋友做幼師, 佢都識講, 一眼就可以睇得出佢地行路既姿勢就知佢地有冇用片片

每間學校都有佢既fans, 都會話自己既kg 點咁好, 不過上得來呢求都係想law 多d 料, 如果係對間kg 有咩不滿既, 客觀既意見我覺得要接納, 多d 包容先會有進一步

When I see the post subject, I just think maybe the quality is the same from the beginning to now.  So, not the problem of declining quliaty...(I declare that I did not apply this kg)

回復 63# porporchi 的帖子

只希望唔鍾意呢間學校既家長唔好因為冇其他學校offer而選民生,當俾機會d真心想入呢間學校既人,至於一間學校好唔好反而係聽d已入讀既家長總好過聽d去interview既家長,畢意interview所見所聞太唔客觀,因為我都信有心人想為自己小朋友増取入讀既機會,畢竟呢一兩年出生率好高

其實樓主在這時間出POST去講MS不是,係比較敏感,另人感覺別有用心,或者樓主覺得MS不是你杯茶,可以選擇唔讀,或如果有心可以寫信去學校要求下次注意和改善一下。

世界變得和平美好。

既然d人講到收都唔讀仲點解去in???聰明人都明當中意思..

原帖由 23102009 於 11-12-12 09:31 發表

hahahahha... me 2

唔Happy,
1) 唔好鬼讀

2) 向學校反映

3) 自己幫小朋友著番條片啦

4) 去廣場或公園去pee ,好近

5) 入咗學校然後找廁所

未入學校,當然借就人情,唔借就道理

收都唔讀,點解要interview?

唔明有d人話間學校唔好但又去報名,跟住又話收都唔讀:-? 開口埋口都話當後備...:@

我家會唔會真係諗多左呀? 樓主講既野我唔知真假, 我唔係當時人, 但我去in 啟幼時見到個mami同佢傾, 佢同我講佢in完都忍唔住打去學校complain, 我仲問佢唔驚人地知道佢係邊個, 而影響左人地唔比offer佢, 佢仲話已經決定收都唔會比個女去讀, 呢個係千真萬確, 學校亦一定會有呢個complaint既record!

可能樓主真係唔開心自己既小朋友有呢個問題, 上來吐下苦水o者, 亦坦白講, ms 近來真係又多左d -ve posts! 最少我小朋友in左1x間, 我間間既老師我都覺得ok, 除左ms o係操場o個個..其實我真係唔想講, 因為我覺得眼見到既又唔代表間kg 真係咁, 不過見到太多ms fans, 所以忍唔住都講, 就係我老公拖住我既小朋友, 我就行先, 我轉頭望下佢地到未, 我小朋友跌倒o係地, 我老公扶起佢, 我即刻望下老師咩反應, 個老師個眉頭一接, 之後我個女仲未起到身, 我老公又去扶一扶佢, 個老師又望多次, 又再個眉頭一接, 我feel到既係..我個小朋友阻住條路, 因為我小朋友跌到既地方就係o係佢個outdoor playgroup度

我聲明, 我唔係話佢地既不是, 只不過係我INTERVIEW之後呢間學校比我既感覺而已, 我亦聲明, 我覺得interview所見既不代表一切, 不過對我既family而言, 去左in成1x 間學校, 只得呢間我既感覺係麻麻, 所以對ms 係有d 保留!

希望鐘意ms既入到ms 開開心心, 有其他offers既小朋友都o係其他kg 開開心心!

原帖由 porporchi 於 11-12-12 13:36 發表
我家會唔會真係諗多左呀? 樓主講既野我唔知真假, 我唔係當時人, 但我去in 啟幼時見到個mami同佢傾, 佢同我講佢in完都忍唔住打去學校complain, 我仲問佢唔驚人地知道佢係邊個, 而影響左人地唔比offer佢, 佢仲話已經決 ...
純個人分享, 因現今有不少太溺愛孩子的家長出現, 導致唔少所謂"港孩"的形成. 可能此老師的教導方式就偏偏係果類跌到要自己起番身的老師吧.
亦曾經聽過一個選校講座, 講者引述一名校校長所講: 內容大約是由得佢地跌落水吧, 佢地唔會浸親的. 共勉之~~

why the case of your interview experience just like this case?

http://www.youtube.com/watch?v=tk9xoP0vGMs&sns=fb

BTW, I declare that I did not apply MS ^^

其實k1開學時已講明要自己着衫,大家可以話佢地冇愛心,但到小朋友識自理,不再是小王子小公主時又會認同佢地做法,畢竟大大吓都想小朋友跌倒係自己起番身.

回復 75# kayleymum 的帖子

係呀...大家都k1家長吧, ms教自理係有一套...即係學校唔會下下出通告提家長帶野, 而係要小朋友提家長.....呀仔同我都要時間習習慣, 因為我唔知佢真定講笑~~

同埋佢地有d口号歌, 成日話:"我長大了...自己的事自己做, 自已走路不用爸媽抱......"

佢地既德育課真係好好嫁~~

原帖由 bonbon1106 於 11-12-12 13:58 發表
why the case of your interview experience just like this case?

http://www.youtube.com/watch?v=tk9xoP0vGMs&sns=fb

BTW, I declare that I did not apply MS ^^
嘩, 真係好怪獸, 仲理直氣壯.............

我囡囡係K1時已識"接被接衫"都係學校學返來的...
原帖由 mianyang_99 於 11-12-12 14:05 發表
係呀...大家都k1家長吧, ms教自理係有一套...即係學校唔會下下出通告提家長帶野, 而係要小朋友提家長.....呀仔同我都要時間習習慣, 因為我唔知佢真定講笑~~

同埋佢地有d口号歌, 成日話:"我長大了...自己的 ...

原帖由 bonbon1106 於 11-12-12 13:58 發表

好正喎~~

原帖由 sllau 於 11-12-12 14:12 發表
我囡囡係K1時已識"接被接衫"都係學校學返來的...

你女女好叻呀....:-D
咁大家都應該係ms粉絲喎~~ :handshake
我讀左幾個月....真係覺得冇揀錯~~ :loveliness:
‹ 上一主題|下一主題