用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教 極都唔上心, 各 位 mummy, any advice?
樓主: shadowrainbow
go

教 極都唔上心, 各 位 mummy, any advice? [複製鏈接]

原帖由 ncc2003 於 11-1-13 13:20 發表

肯定la, 因為又要再寫過丫ma~
我個仔都一樣, 又係寫字好唔靚, 你愈叫佢寫多d, 佢就愈抗拒, 但又唔改wor~

我個仔可能得六歲,未識咁,我一有時間就陪住佢寫,寫得唔好要佢重寫。

幾唔鐘意都咁話,到時重做咪等於多一樣功課囉。

個老師仲話,得閒就比佢寫下的字,更正佢的筆順。我都想,但根本唔夠時間做。

原帖由 ncc2003 於 11-1-13 13:28 發表
其實最近我因為個仔"變本加厲", 日日都鬧佢幾次(仲要鬧得好勁), 所以好唔開心, 但我睇到呢個post, 原來都有"同是天涯淪落人", 大家呻下, 互勵互勉, 又有好心人指點, 我都釋懷左好多~ 做人父母甚艱難, 大家努力吧~:fu ...

我都知妳慘架啦,因為我都經過呢個情況。
好傷感情,大家都唔開心。

我就搵左個人同佢補習,睇埋功課。起碼有學screen 左一的先,但自己都係唔可以完全放晒手,都要跟架。

原帖由 shadowrainbow 於 11-1-13 15:06 發表

我個仔可能得六歲,未識咁,我一有時間就陪住佢寫,寫得唔好要佢重寫。

幾唔鐘意都咁話,到時重做咪等於多一樣功課囉。

個老師仲話,得閒就比佢寫下的字,更正佢的筆順。我都想,但根本唔夠時間做。 ...

我囝囝係P.1升P.2暑假時返左明愛書法班, 真係好左好多, 但返到11月學校開始多功課所以QUIET 左, 我打算6月再同佢報名, 黃老師真係好有心機教小朋友, 家長又可以一齊上堂, 有得學筆順/書法.

回復 63# HIN2003 的帖子

咦!咁貴唔貴呀?
現在個補習老師一最期來四至五天,呢個月都成二千幾啦!

真係化骨龍

回覆 1# Planet 的文章

甘其實書法都應該有用,小朋友多數都係寫字用太大力,用毛筆字應該可以改善力度喎,等我都留意下附近有無呢d班先。

原帖由 Planet 於 11-1-14 11:58 發表
我反而覺得黃老師好"求其", 連最基本功都無跟, 可能一班太多學生, 你跟埋上堂可能好d, 但我亞仔唔想我入埋班房, 所以都唔知佢教左嘜.

每堂1.5hr, $80/堂. 星期五晚, 六 (下午), 日 (早上)都有堂.

...

咁使唔使轉過第二間架?

原帖由 Planet 於 11-1-14 11:58 發表
我反而覺得黃老師好"求其", 連最基本功都無跟, 可能一班太多學生, 你跟埋上堂可能好d, 但我亞仔唔想我入埋班房, 所以都唔知佢教左嘜.

每堂1.5hr, $80/堂. 星期五晚, 六 (下午), 日 (早上)都有堂.

...

我唔覺得黃老師好求其, 我堂堂都有一齊上, 可能佢有時有D天南地北, 但我唔介意, 學習除了知識外, 還有生活體驗, 黃老師就係喜歡與學生一起分享生活體驗,  我囝囝差不多學左4個月, 學會了很多筆順, 學會了用毛筆寫書法, 字體亦有進步.  $80/堂, 一D都唔貴, 不過我住官塘所以覺得比較遠無學. 但到6 月我一定會再同囝囝一起學.
可能我的要求比較低, 我覺得學書法, 係訓練小朋友耐性&學習如何寫出整齊字體.
我囝囝之前寫字就真係好求其, 而家真係好好多.

回復 1# Planet 的帖子

咁黃老師又真係唔係成堂教書法, 因佢都幾注重硬筆筆順, 錯別字 & 讀音.
如果要真正學書法, 就真係要去其他地方學.
‹ 上一主題|下一主題