用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 小一派位結果
樓主: 維豬豬
go

小一派位結果 [複製鏈接]

原帖由 wensi 於 10-11-27 01:11 發表

唔好係小朋友面前講辛苦, 係佢地心入面無辛苦ga! 人人都做到好平常.   我仔覺得係一種習慣.  我地一至日都around 7am 起身ga!

功課我仔係我返到屋企前多數做哂.   

如果小朋友發夢遊雲咁就無計,  我唔會陪做,   ...

你仔仔好生性好乖呀, 咁佢係咪由一年班開始就咁自動自覺既啦, 定還是係你點樣教識佢既?
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

原帖由 wensi 於 10-11-27 01:16 發表

take time and 平常心.  佢地俾我地想像中叻ga!

我同意呀, 有時仔仔所識既野連我都估唔到, 經常在不知不覺中發現佢長大左喎.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

唔係喎, 我仔搭緊嗰架浄係行土瓜灣喎, 不過係超細車, 聽阿仔講係經偉恒昌, 翔龍灣, 欣榮, 傲雲峰咁行
我仔係尾站7:15上車尾站, 3:50落車

維維豬:
你仔係咪聖三一中心幼呀, 唔知我地係咪識呢
原帖由 wensi 於 10-11-27 01:04 發表

係無土瓜灣線, 但好幾架車會經有位就可以接埋.

你地想坐早d 同人講, 人地要排吓d 路點走, 同夠人就無得搭.

自己開車可以入但唔可以留得耐, 唔係會block 死哂ga! ...

原帖由 維豬豬 於 10-11-27 13:52 發表

你仔仔好生性好乖呀, 咁佢係咪由一年班開始就咁自動自覺既啦, 定還是係你點樣教識佢既?

我由K1開始無陪做功課ga, 唔係我教得好係湊佢個EE 好.  好有規矩. 放學沖涼換衫食飯做功課, 做完先有TV睇.  

而家我父母湊, 佢返黎都係入房做功課沖涼 or 掉轉.  總之我返黎唔要見到穿校服.  唔識留空做其他唔好停係到死諗.  做一樣click一樣, 未做ge 一叠做好ge 放一邊.  P1 /2都有check 吓做得對唔對.  P3 only 睇有無做.  P4我無check 啦only 叫佢由頭打開自己望一次有無做.  我係同佢溫默書咋.  我太懶所以佢考唔到頭二十名,  應該加把勁.

做得快可以上網同睇TV.仲有好多野學唔快手死得ga 啦
! 琴/樂器/swim/補英文/lego/返教堂.  六日都係7-8am起身ga 好用好多d 時間.

原帖由 Kimuimoon 於 10-11-27 18:53 發表
唔係喎, 我仔搭緊嗰架浄係行土瓜灣喎, 不過係超細車, 聽阿仔講係經偉恒昌, 翔龍灣, 欣榮, 傲雲峰咁行

維維豬:
...

我朋係黃埔無車, 之前又話土瓜灣線唔做唔夠人. D 人嚴貴4百幾. D 時間又唔多好, 有D 上車位置唔好要行就架校車.可能好細好快FULL 啦!

原帖由 Kimuimoon 於 10-11-27 18:53 發表

維維豬:
...

哇....呢d鐘數又幾好喎,
如果一部細車淨係行晒土瓜灣就會快好多既,
如果今年都係有既話就好囉,
你住邊頭既? 但個姨姨又真係同我講話土瓜灣無站喎,
好彩都叫做近, 如果真係無我都唔係太介意,
但我都有諗土瓜灣係同區, 應該都有好多小朋友既,
又無理由無站掛.

維維係聖三一堂曾幼既,
當年同佢考中心幼, 但結果佢同人爭玩具所以......
之後年年我都有打去問有無得抽班既,
佢都係話無位喎.
歡迎進入維豬豬愛的小屋

原帖由 wensi 於 10-11-28 01:11 發表

我由K1開始無陪做功課ga, 唔係我教得好係湊佢個EE 好.  好有規矩. 放學沖涼換衫食飯做功課, 做完先有TV睇.  

而家我父母湊, 佢返黎都係入房做功課沖涼 or 掉轉.  總之我返黎唔要見到穿校服.  唔識留空做其他唔好 ...

數學同英文仔仔都多數自己做, 但中文我驚住佢會寫錯晒d筆順, 所以多數都係會睇住佢, 除非有時好忙返唔到來啦, 因為平時我返工, 多數姐姐湊佢, 所以都有d少爺病真係要決心同佢介左佢至得. 有時覺得份工同個仔真係超難平衡得到.
歡迎進入維豬豬愛的小屋

我住傲雲峰, 我見我地個站有其他同學分別有3架車去CSK, 打風嗰日, 有架入埋停車塲落車, 心諗真係好啦, 可以咁安全落車, 不過我對而家嗰架車個司機同保母都好滿意, 應該唔會轉其他車了
你又好似另一個我認識的曾幼家長喎, 佢又係話想轉去中心幼架
原帖由 維豬豬 於 10-11-28 13:29 發表

哇....呢d鐘數又幾好喎,
如果一部細車淨係行晒土瓜灣就會快好多既,
如果今年都係有既話就好囉,
你住邊頭既? 但個姨姨又真係同我講話土瓜灣無站喎,
好彩都叫做近, 如果真係無我都唔係太介意,
但我都有諗土瓜灣係同 ...

其實計落4百幾都唔貴, 家長接送來回都要車錢啦, 打風落雨又煩, 不過上車位唔好就另計啦
原帖由 wensi 於 10-11-28 01:21 發表

我朋係黃埔無車, 之前又話土瓜灣線唔做唔夠人. D 人嚴貴4百幾. D 時間又唔多好, 有D 上車位置唔好要行就架校車.可能好細好快FULL 啦!

原帖由 Kimuimoon 於 10-11-29 08:57 發表
我住傲雲峰, 我見我地個站有其他同學分別有3架車去CSK, 打風嗰日, 有架入埋停車塲落車, 心諗真係好啦, 可以咁安全落車, 不過我對而家嗰架車個司機同保母都好滿意, 應該唔會轉其他車了
你又好似另一個我認識的曾幼家 ...

我住係你前面既, 對住消防局既, 我地都好近既,
聽你咁講有校車既機會都好大喎,
其實真係無理由會同我講話土瓜灣無站喎,

你個仔既光頭仔相我都好熟口面,
不過唔知係咪係九龍城區o個版見過呢?
歡迎進入維豬豬愛的小屋

原帖由 Kimuimoon 於 10-11-29 09:05 發表
其實計落4百幾都唔貴, 家長接送來回都要車錢啦, 打風落雨又煩, 不過上車位唔好就另計啦

4百幾真係唔貴既喎,
聖三一搭去黃大仙都要680.
不過唔知係咪幼稚園會貴d呢?
歡迎進入維豬豬愛的小屋

原帖由 維豬豬 於 10-11-29 19:00 發表

4百幾真係唔貴既喎,
聖三一搭去黃大仙都要680.
不過唔知係咪幼稚園會貴d呢?

我唔知, 山腳個d 人會覺得一條斜路行上去收$480貴ga!

TKO $780
大埔$1050

有沒有去順利的車費?
原帖由 wensi 於 10-11-30 13:06 發表

我唔知, 山腳個d 人會覺得一條斜路行上去收$480貴ga!

TKO $780
大埔$1050

原帖由 wkceci 於 10-11-30 14:08 發表
有沒有去順利的車費?

我得個路線表

‹ 上一主題|下一主題