用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 09/10年度升小六 – 得閑入嚟傾下啦
樓主: evelyn317
go

09/10年度升小六 – 得閑入嚟傾下啦 [複製鏈接]

same here!! ....cos gum 樣好似 simple d, 自己聯係又不差, 將來讀 secondary 時又 happy d (cos 好多classmates) & 又may be 冇 gum 辛苦! .....may be 自己 lazy & 冇 mud 大志!
原帖由 Heidi媽 於 09-9-4 11:28 發表
佢都算OK la! 有時諗諗吓, 不如直上自己間學校算, 唔洗諗咁多.

報到~~ 遲了幾日tim

原帖由 hinhinmummy 於 09-9-1 13:18 發表

吾好意思, 一直以為我個女係short, 點知你女原來還short 過我個女, 我女145

你地d女都叫高啦, 我大女97年尾....... 依家都未夠130 .........

我又來報到下.

原帖由 阿切 於 09-9-4 23:12 發表
報到~~ 遲了幾日tim

你地d女都叫高啦, 我大女97年尾....... 依家都未夠130 .........

甘你女黎左m 未呀? 我女岩岩果個月黎左呀,但就好小law

我好驚佢黎左m 之後吾再長高呀, 佢依家5呎都未有

佢人吾高, 但腳大...........唉

[quote]原帖由 Heidi媽 於 09-9-4 11:05 發表
唉! 都唔係咁好, 因為呀女測/考又係完全同細仔的日子一樣, 慘 + 死 !

[/quote

乜吾係6年級會1-5年級早考試既咩? 我女係架wor, 11月test, 12月exam, 細佬就11月test, 1月先exam

總之test 的時間就一樣, 但exam 就早人一步, 希望理想達到

原帖由 hinhinmummy 於 09-9-5 16:32 發表

甘你女黎左m 未呀? 我女岩岩果個月黎左呀,但就好小law

我好驚佢黎左m 之後吾再長高呀, 佢依家5呎都未有

佢人吾高, 但腳大...........唉

咁佢暫時都仲未黎 m ........... 佢整體都細, 成個 8-9歲既小朋友咁

你兩個個測/考期同我ge 一樣wor!
乜吾係6年級會1-5年級早考試既咩? 我女係架wor, 11月test, 12月exam, 細佬就11月test, 1月先exam

敝la.....我對仔女昨天先后fever (一齊 sick 都係第一次!), 家姐今日開始好d, 細佬d燒重未退!....d菌好勁ah, 大家真係要小心d!

最敝ah女 next week 重要考琴試, 希望佢快d好番!
原帖由 fp 於 09-9-4 11:37 發表

多謝各位關心,昨天已經看了醫生,曾經燒到101度,醫生話係感冒,今天無返學,佢話係昨天小息時開始覺得暈.各位媽咪記住提醒小朋友在學校要小心細菌呀! ...

是遣傳, 還是遲發育呢?   體檢時有冇野講?
原帖由 阿切 於 09-9-5 20:09 發表

咁佢暫時都仲未黎 m ........... 佢整體都細, 成個 8-9歲既小朋友咁

fp,

仔仔冇事就好了!

Heidi,

請問你煲些甚麼涼茶給小朋友飲的? 可否教我呢?
原帖由 Heidi媽 於 09-9-4 11:50 發表
宜家d菌真係好勁, 即時做定晒預防措施都未必抵擋得住d惡菌! 我習慣每星期都會煲涼茶給仔女飲用, 覺得少左病痛.
希望你仔仔早日康復!

講開升中, 我已經download過一些學校舊年的表格來看, 似乎真係要有些特易功能才取得面試機會呢!

原帖由 asinai 於 09-9-4 11:57 發表
same here!! ....cos gum 樣好似 simple d, 自己聯係又不差, 將來讀 secondary 時又 happy d (cos 好多classmates) & 又may be 冇 gum 辛苦! .....may be 自己 lazy & 冇 mud 大志!
...

佢地放假咁耐, 咁大班同學一開學即時互相感染, 真係要小心啲! 希望快快好返啦!

原帖由 asinai 於 09-9-5 22:05 發表
敝la.....我對仔女昨天先后fever (一齊 sick 都係第一次!), 家姐今日開始好d, 細佬d燒重未退!....d菌好勁ah, 大家真係要小心d!

最敝ah女 next week 重要考琴試, 希望佢快d好番!
...

我個女尋晚都開始發燒。。佢果班先後有4個同學都係。。。
原帖由 肥仔媽咪 於 09-9-6 09:56 發表
佢地放假咁耐, 咁大班同學一開學即時互相感染, 真係要小心啲! 希望快快好返啦!
我家有對雙子公主

原帖由 阿切 於 09-9-5 20:09 發表

未黎m 就好d 啦

我個女都係4年級果一個summer 一高高好多

以前年年體驗時, 正確d 一出世黎講, 就係below 條生長線

上年(即係5年級)體驗時, 先叫做touch 到, 姑娘就話, 今年高得幾好wor..........

阿女依家肯食多d 野, 以前吾肯食, 但就限於煎炸香口野, 吾理甘多, 發育時期, 總之佢肯食下肉, 就比佢食, 最多煲附d 涼茶比佢飲

我一week 一定煲兩次架, 一係五花茶, 一係夏'song'菊

原帖由 肥仔媽咪 於 09-9-6 09:50 發表
fp,

仔仔冇事就好了!

Heidi,

請問你煲些甚麼涼茶給小朋友飲的? 可否教我呢?

肥仔媽咪

我煲開五花茶/夏song 菊

你去藥材舖買啦

你看下你買的份量有幾大包, 我通常一包可以煲到10杯左右, 一人一杯之後, 留底第二日, 再一人一杯甘上下

煲45鐘就得架啦

‹ 上一主題|下一主題