用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 學生派咗間Band 5學校,點算?
樓主: gillian88
go

Band 1 學生派咗間Band 5學校,點算? [複製鏈接]

原帖由 ytpeople 於 09-7-12 11:43 發表
第二次呈分試後,我女學校班主任講得幾清楚。考全級70名之前係band1,70幾有機會係band1(邊緣人較危險),8x-1xx係band2,1xx之後係band3

除非係邊緣人,否則我女班每個同學都可知道自己banding的。

如果唔講學生banding的學 ...

全級210人,考全級70名之前係band1, <----系原校可以甘講....但去到全港就唔應該甘肯定....我覺得保守d60名內先好當係band1...如果穩陣既40~60都要保守d啦....
會唔會你聽你女學校班主任講忽略左原校同全港既分別呢...

我相信小女班主任係講全港(她說根據上一屆的banding推測)。
原帖由 samuel89 於 09-7-12 13:23 發表

全級210人,考全級70名之前係band1,  

醒目開學勳章

hi,

我亞仔間小學就唔係太想講,班主任知我有直資收就唔抽獎更唔太想講!果時我亞仔in咗學校,但未有消息,我都好想知道佢嘅真正banding(大約都好),等我心中有個預算嘛,點知都係...係三月尾有學校收,我諗都唔諗就去註冊,最多七月份再去叩門,好過到時派位唔好就徬徨!我之前係報憂區落個個post,嗰位小朋友到而家重未揾到學校收,好慘!

yuk hei mum

原帖由 samuel89 於 09-7-11 23:54 發表

我覺得學校唔會唔講清楚學生既banding....甘做對學校毫無好處....所以應該系計錯分或者怕得罪家長講到模稜兩可.令到家長誤會左....

以我所知,學生banding係應該係全港小六學生的成績來分,即頭1/3屬band1、中間的1/3屬band2、尾1/3屬band3。

我女小學全級21x人,全級派位我不清楚, 所以抱歉未能與你分享。

操行方面,我諗通常班主任為了學生能找到理想中學,應該會比得鬆手d,除非操行太差,否則都有B的。唔知其他家長同唔同意呢?
原帖由 Skywan 於 09-7-12 13:06 發表
我兒9月升 P.6 所以看見樓主及你們的資料都很擔心小兒來年....  成績都ok(我自己念)但佢操行不太好....所以想收集多些資料, 希望各位家長指教下, TKS!

Hi, ytpeople, 我有些不明因參考其他bk 家長的資料band 1,2,3  ...

醒目開學勳章

hi,

認同!如小朋友真的在校屢勸不改,我想班主任俾個B-,其實同C+/C冇分別,因好多學校最低要求要操行B!

yuk hei mum

原帖由 ytpeople 於 09-7-12 17:08 發表

操行方面,我諗通常班主任為了學生能找到理想中學,應該會比得鬆手d,除非操行太差,否則都有B的。唔知其他家長同唔同意呢

一般學校提供給學生家長嘅 Banding應該限於本區, 這些資料主要係大抽獎之用, 學校亦無全港排位嘅資料, 只能以上一至二年派位作出推算。佢哋亦無中一編班試的成績及排位。除甲部係計全港Banding 外, 乙部大抽獎只計本區 Banding , 我心目中最頭痛係Band 1 尾嘅學生, 高估咗自已成績而選校好大鑊, 一個唔該就派到好後。以我所知, 呈分試係校內排位, 之前嘅中一編班試就係將你師兄/姊考獲的分數, 放入下一年相同排名嘅師弟/妹身上, 所以升中一學生身上有一個分數就係和你上年全級同名次嘅師兄/姊上年編班試嘅分數, 呢個分數就决定咗你學校本年在本區或全港有幾多個 Band 1 生。

原帖由 ytpeople 於 09-7-12 17:08 發表
以我所知,學生banding係應該係全港小六學生的成績來分,即頭1/3屬band1、中間的1/3屬band2、尾1/3屬band3。

我女小學全級21x人,全級派位我不清楚, 所以抱歉未能與你分享。

操行方面,我諗通常班主任為了學生能找到理想中 ...

原帖由 ytpeople 於 09-7-12 16:50 發表
相信小女班主任係講全港(她說根據上一屆的banding推測)。

點解唔叫班主任解釋清楚呢?  考50~70照道理班主任唔會用肯定屬band1或band2甘同家長講.....因為最後結果系教署計出來....學校果個結果只系推測出來咋...

因當時我已決定替小女報考直資中學,慶幸已獲取錄,所以沒有深究此問題。
原帖由 samuel89 於 09-7-12 21:44 發表

點解唔叫班主任解釋清楚呢?  考50~70照道理班主任唔會用肯定屬band1或band2甘同家長講.....因為最後結果系教署計出來....學校果個結果只系推測出來咋... ...

我剛剛同教育局既官傾了半小時tel, 因自己都會面對這問題,所以特別關心此事, 不是8掛而已. 個接電話既人, transfer條line比一個負責人. 我講了些假設例子, 佢話其實今年好多學校估錯自己banding%, 教育局有個模擬系統比學校去計formula, 但實際banding數目學校是不知的, 只有教育局個電腦才知排名, 但不會公開, 因政府不想標籤每個學生.

而今年中一派位是用剛過去師兄/姐(07-08)中一入學試既成績作準則, 而舊年中一派位%就用06-07中一入學試既成績.

例如同一小學舊年3次平均程分成績是全級80名e+已是英中既林漢x(假設)既中一生, 與今年考80名可能只派到band2中中.

重複:教育局說學校只能靠估,佢地無實質banding數據係手, 唔知1至去到幾多名為止係band1生,可能只用番上年banding來做準則, 但個官甘講, 學校老師教書甘多年, 都大概知道今年d學生成績係差過舊年, 教育局已是提醒d學校要有5%既上落差異, 學校唔應該太樂觀overestimate 自己d學生, 她還說:今年有好多小學個差異係十幾%,例如以往100名都係band1, 而今年8x名已不是了.

她還說如果真係band1生, 可以係第三round knock門, 如無學校收, 就証明自己小朋友既成績係"點", 就算張成績表全部A都無用, 出去就立見高下.

以上剛同教育官傾完既內容, 我年紀大機器壞, 表達唔夠清楚的話, 唔好質疑我, 而且個個官講野有少少出入,即表達上問題,各位家長可自己打去教育局一問.

補充少少, 如果個case係考60名, 派了band3, 好可能已是band2.而有同校同界生考80, 可能真係有可能派band尾英中, 因大家都係band2, 但考得後d個位, 可能隨機no好正, 因band2頭同band2中/尾的機會相同, 拿了好前既隨機no, 排係band1之後, , 甘可能被果過同學sip到入去無甘受歡迎既英中. 這個假設有可能, 因沙田有13/4間派位英中.

原帖由 samuel89 於 09-7-8 22:08 發表

請恕直言....其實band1尾同頭band2頭系大抽獎果陣有天淵之別.....相信你們既情況應該系子女實際系唔好彩跌入左band2組別.....你們又系第一志願揀選左band1既熱門學校....所以我覺得如果系band1尾一定唔可以"博"... ...

Samuel89,

我同意你的說法,因我囝囝的學校banding可說是個例子,照說全校180人,應頭1-60是band one,但老師告訴我兒那班頭1-50名才肯定是band one,這樣5X-10X便是band two,而band two有些家長想博英中,固此便填一/兩間英中在頭,最後連band two 的學校也派不到。反而band three 的家長肯面對現實,填band three的學校,結果便派到第一志願。  有不服氣的家長打電話向教署查詢,他們說:「你兒在校雖是band two成績,但報上來時則要加以調整(暗示學校的banding有所變動,因校在九龍城被其他勁校拉低,而且學校是不知自己的banding,只有中學才知)」

原帖由 catcatmom 於 09-7-13 13:58 發表

她還說如果真係band1生, 可以係第三round knock門, 如無學校收, 就証明自己小朋友既成績係"點", 就算張成績表全部A都無用, 出去就立見高下.

呢句好正

萬一真的沒有其他學校選擇,就唯有去樂道,這校近年即極改革,校方嚴打壞學生,只要自己自強不息,立志在band 3校都要成尖子,便可成為發奮的動力,人家讀正生書院都可以考入大學,所以沒有什麼大不了。

我的中學數學老師是何文田樂道畢業的(那時已是band 5),他在中學後順利升讀中大,很有愛心,到現在我還記得他。不要放棄,只是路途崎嶇一點而已,一樣可行。

原帖由 gillian88 於 09-7-9 14:52 發表
幸運之神終於沒有離棄女兒,今天一早到大埔羅定邦叩門,經面試後幸運收咗啦!真係開心到當塲喊咗出來.
到中午收到楊葛小琳電話可以再In,我住沙田,不太清楚大埔羅定邦情况,只知是英中Bank 1 , 大埔區近年是否很雜?楊葛小 ...

恭喜你!無論最後選那間中學,都已一天光哂!   

原帖由 ricetaster 於 09-7-12 21:20 發表
一般學校提供給學生家長嘅 Banding應該限於本區, 這些資料主要係大抽獎之用, 學校亦無全港排位嘅資料, 只能以上一至二年派位作出推算。佢哋亦無中一編班試的成績及排位。除甲部係計全港Banding 外, 乙部大抽獎只計本 ...

我同意數據分析的說法,但隨機no.也很重要,我兒的學校則有一個經典個案可以跟大家分享,有一位同學考全級150/180,他把陳中放在第一志願,結果真的入到,另有一位同學肯定是band one,他把陳中放在第三志願,結果入不到,只能入到第四志願──沙X(還好他肯入沙田區)。  所以也不能盡說band one 同學一定入band one 學校,這位同學算好了能入到第四志願,最多路途遠一點。  我兒的另一位同學真的是band one 生但入了蔡功譜中學(band three)

原帖由 johnmon 於 09-7-14 15:50 發表
我同意數據分析的說法,但隨機no.也很重要,我兒的學校則有一個經典個案可以跟大家分享,有一位同學考全級150/180,他把陳中放在第一志願,結果真的入到,另有一位同學肯定是band one,他把陳中放在第三志願,結果入不到,只能入到第 ...

你個個案無可能, 就算band one果位跌左去band2隨機no.又好後...陳中有位都系佢入先, 無可能band3入到band one入唔到...除非band one果位將入左果一間(沙X)排在陳中前面...先有可能你講既情況出現

呢d case肯定唔係band1。

簽名被屏蔽

回覆 1# Henrymama 的文章

好似我囡囡咁,成績60/150,上午校精英班,同校三位小明友大家首選沙官英中,有位考40幾的派唔到,派左間Band 2中中,我地考60又派唔到派間Band 3,有個考80幾派到沙官Band 1英中,我真係唔明!
     呢幾日簡直跌落谷底(到註冊果日都未找到學校),呢兩日收到兩間打電話來叫你去佢度,算啦,真係唔想再唸返轉頭,恐怖的回憶......
   對於咁嘅教育制度,真係失望到極點,希望明年升中的家長真係要認真考慮清楚,怎樣避開這陷阱.

其實考幾多,係指邊一次試呢?計banding係要睇晒三次的平均,再排名次,呢個名次所有學生都無從得知。 因為第一次考試名次相差20名,可能總分數只係差五分;而第二次及第三次呈分試名次只差5名,但實際總分數相差二十分,咁平均起上,真係唔知邊個高的?! 要認真計過先知。
呢d數真係唔係咁多人能明白和接受。無奈!

好似上面位朋友,60/150,係指三次考試平均(不過冇可能知),還是其中一次呢?而按牌面看,150人,1/3應為50,可能學校以往成績幾好,band1多過1/3,故如果真係排60好可能係band1尾。但今年加入了去年的分班試的成績作調整,有家長指問過教局,有d學校band1比率跌1x%,咁60就有可能剛剛跌落band2頭,時也運也。

而有d所講的成績較後的都派到,可能佢頭二次成績唔錯,第三次差了拉低。但自行收生時只計頭兩次的成績,可能佢高呢?!又可能有d特別才能學校好喜歡呢?!咁自行時已經收,根本唔駛睇最後次試的成績。

另外,可能band1抽完,間學校剩番幾個位比band2抽,咁大家都band2,就真係要講運氣!

其實沙田英中額多過band1生,冇可能派唔到。

我又想起當年朋友同我講, 佢個女讀stxx 女校, 第一次呈分係全級26名, 6年級上學年急降6x名, 跟著好緊張, 最後第3次考試去番40名, 亦可升回原校, 因80名係band1安全web.
但選校時已考曬三次考試, 家長應該心中有數.
‹ 上一主題|下一主題