用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章一 (07年8月-9月) ...
樓主: Odin
go

「家長發問及閒聊區」舊文章一 (07年8月-9月) [複製鏈接]

原文章由 Planet 於 07-9-13 15:42 硐表
老師話只要彈/奏首歌仔就可以, 唔洗太高難度,
我囝都係拉小提琴拉到好似"湯"牛咁,都有B+,
考試只計中,英,數來排名次, 其中數學係以雙計,
一失手名次會排得好後架 ...

Hello,大家好

請問P.1 一定要學樂器,重要下學期考試?
死啦,唸住P.2先至學tim.無得報名la. 點算好.:cry:

Nam Nam Ma

Odin & zz,

多謝指教,我會試下click去檢視明日的家課册.

NamNammam,

你有無去上星期六樂器示範呀,當時音樂老師有講要考樂器喎.你試吓打去通告上印咗的音樂屬會委員問下,或者仲肯收呢.

原文章由 cantaloup8 於 07-9-13 16:20 硐表
Odin & zz,

多謝指教,我會試下click去檢視明日的家課册.

NamNammam,

你有無去上星期六樂器示範呀,當時音樂老師有講要考樂器喎.你試吓打去通告上印咗的音樂屬會委員問下,或者仲肯收呢. ...

如果去出面學唔知得唔得呢?嗰日樂器示範,仔仔周圍走都唔知佢想學边樣?激死.

Nam Nam Ma

我聽講過有d學校discount同出面唔同,學校就九五折,但係出面自己去買反而有九折。

原文章由 zitalin 於 2007/9/13 16:30 硐表
書係公價貨品, 除非其他書商收錯咗舊價!

原文章由 Planet 於 07-9-13 16:48 硐表
唔一定要係學校學啫 (唔會有分加架)
某d樂器出面單對單成效好過係學校成組學,
除非你稔住join 樂團,可能著數d,
我識有d家長本身係學校學之餘,同時出去外面上
私鐘, 有家長經學校買完樂器之後又開唔成班都有,
如時間 ...

Hello Planet

Tks. 多口問句,如果無學會點架?

Nam Nam Ma

勁大壓力呀! 所有野都要適應, 加上我依家自己車囝囝返學, 日日都要好早起身, 因為我已經10幾年無揸車(幾乎係考到牌就無點揸) 所以要預留好多時間 (特別for泊位!)
成日好擔心自己做得唔好累左囝囝, 但又唔想比壓力佢...好累呀!! 唯有提醒自己振作振作振作!!!!!!!!

有冇諗過搭的士會輕鬆d??

原文章由 Mrs.Fong 於 2007/9/13 17:07 硐表
勁大壓力呀! 所有野都要適應, 加上我依家自己車囝囝返學, 日日都要好早起身, 因為我已經10幾年無揸車(幾乎係考到牌就無點揸) 所以要預留好多時間 (特別for泊位!)
成日好擔心自己做得唔好累左囝囝, 但又唔想比壓力佢 ...

亞仔音樂科功課話要學識唱Glorious Patron(即係手冊封底果隻歌),佢話從來未聽過,有冇家長知道可以响邊度聽到隻歌?

其實因為我住的地方比較麻煩. 我地其實住得好近(搭的士最多跳一下錶), 但又不至於可以行返學, 早上附近又少車, 我驚一旦無車, 我的壓力重大, 所以至"的起心肝"自已揸車.

依家簡直就係比哂d時間,精神佢....好迷失!

原文章由 Odin 於 07-9-13 19:56 硐表
有冇諗過搭的士會輕鬆d??

我唔係迫你搭的士,不過如果怕冇車係你真正原因,可以CALL的士台,如果遇著個好service o既司機大佬可以約佢長期接送你返學。

當然如果其實你係想pick up返d駕駛技術又另當別論,都係果句,我唔係迫你搭的士,哈哈!

原文章由 Mrs.Fong 於 2007/9/13 22:06 硐表
其實因為我住的地方比較麻煩. 我地其實住得好近(搭的士最多跳一下錶), 但又不至於可以行返學, 早上附近又少車, 我驚一旦無車, 我的壓力重大, 所以至"的起心肝"自已揸車.

依家簡直就係比哂d時間,精神佢....好迷失!
...

Any one of you will join the Jubilee dinner on 8th Dec.  I want to bring my son as well, just thinking about if it's too formal for a 6 year old boy.

If the boy's father is La Salle boy also, I think it's worth to go since the next Jubilee Dinner will be next 25 years, year 2032? wow~~~

My boy won't go as his father isn't La Salle boy and the dinner seems a bit over luxurious to a primary school boy.

原文章由 cantaloup8 於 2007/9/13 23:08 硐表
Any one of you will join the Jubilee dinner on 8th Dec.  I want to bring my son as well, just thinking about if it's too formal for a 6 year old boy.

D飛要抽架bor! 有$都未必買到, 據聞話會唔夠賣, 因d LS old boys好多都好有$, 亦好支持學校, 會一圍圍買.
原文章由 Odin 於 07-9-14 06:28 硐表
If the boy's father is La Salle boy also, I think it's worth to go since the next Jubilee Dinner will be next 25 years, year 2032? wow~~~

My boy won't go as his father isn't La Salle boy and the dinn ...

我都係想安慰下亞水哥,可能佢八五折買呢?
原文章由 zitalin 於 2007/9/14 08:39 發表
學校係九折, ORIGINAL 書單有寫, 唔好以鵝傳鵝!學校點會賣貴野呢, 書商唔驚以後冇得做?

你講得啱,一於叫佢搵Buddy教佢。
原文章由 zitalin 於 2007/9/14 08:46 發表
捉住D同學, 係人都識 - 因為我都識
舊時Assembly 時有人教, 返去彈下就識, 好易唱, 唱唱吓就得, 唔係比賽呀! 你叫仔仔去搵我個仔或者叫同班同學呀 John 教佢啦!
...

我都係咁諗,所以都無謂爭,你會唔會買飛呀?:)
原文章由 Bambi 於 2007/9/14 09:21 發表
D飛要抽架bor! 有$都未必買到, 據聞話會唔夠賣, 因d LS old boys好多都好有$, 亦好支持學校, 會一圍圍買.
‹ 上一主題|下一主題