用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2009 年升小一的沙田網朋友請入來
樓主: ktmama
go

2009 年升小一的沙田網朋友請入來 [複製鏈接]

2003年出生率甚低,會吾會著數d?
好煩......

原文章由 SALLY媽媽 於 08-5-26 15:55 發表
主風有50多d%是band1生,
一年有4次考試, 但無text, 每次考試只有2天,
默書唔駛考,只計平時分,而且會比一個學期的範圍.
小一上學期會比學生適應期, 唔會考試, 會用一d text 做平估.
我個人覺得功課唔係特別多, 但都 ...

請問學校的宗教氣氛濃嗎?可以分享多d德行方面的工作嗎?因為我覺得這是很重要的,謝謝:)

請問學校的宗教氣氛濃嗎?
>宗教堂會說宗教故事, 午飯祈禱, 有時小息都有故事時間.
可以分享多d德行方面的工作嗎?
>每次到學校遇見每個學生, 都會對我點頭。
好似我女女, 成績一般, 學校亦比機會佢做小老師, 幫低年級溫習,
等佢亦能有所得著, 雖然要希生---好似早d回校, 有時要放棄小息,
她都為持了兩年。
相信能做到大多數學生都有禮, 樂於助人, 並非一朝一夕能做到.

原文章由 heilok 於 08-5-27 11:21 發表

請問學校的宗教氣氛濃嗎?可以分享多d德行方面的工作嗎?因為我覺得這是很重要的,謝謝:)

回覆 #1 SALLY媽媽 的文章

多謝sally媽媽的分享

有冇人可以講下 一呂 ......, 如果唔同區, 第一輪報 一呂, 有冇機會呢?

再想問: 點解冇人講 沙官 ?

醒目開學勳章

唔知住馬鞍山入培基機會大唔大呢??

是否現在的沙官沒有以前的好呢 ? 有沒有人知 ?

原文章由 babywin 於 08-5-27 15:19 發表
有冇人可以講下 一呂 ......, 如果唔同區, 第一輪報 一呂, 有冇機會呢?

再想問: 點解冇人講 沙官 ?

原文章由 Oscar媽 於 08-5-28 09:41 發表
唔知住馬鞍山入培基機會大唔大呢??

我都想揀培基, 但我冇宗教分, 又唔係果區, 我知只可以係第二輪甲部揀, 但只有學位的10%, 機會好微

醒目開學勳章

我同你一樣呀!!

原文章由 ccdccl 於 08-5-28 20:00 發表

我都想揀培基, 但我冇宗教分, 又唔係果區, 我知只可以係第二輪甲部揀, 但只有學位的10%, 機會好微

想問大家對保良局siu漢森小學有什麼睇法,有冇家長小朋友而家在這學校讀,唔該

大家覺得一呂和沙呂的教學方面分別大唔大呢??

聽講培英的英文水準好好. 沙田區津校好似全都是中文小學, 是嗎??

hi everybody,
我都想問吓朱正賢會唔會好多新移民,校舍好唔好?

91網首5位點排?

仔仔不是大仔又沒有宗教信仰, 肯定要寄望大抽獎, 91網的家長首5位點排呢?請分享. 我心儀沙呂及培基. 交流下好嗎? 沙祟上年轉了校長(港大同學會前副校長), 不知學校今年有沒有改變, 有無家長知道?

3lamma

原文章由 蔚晴 於 08-6-4 13:56 發表
hi everybody,
我都想問吓朱正賢會唔會好多新移民,校舍好唔好?

hi !我大女讀一年班 , 都唔算好 , 佢個班有3-5個 , http://am.plkcjy.edu.hk/sch_info.html
是1985年開辦的都是舊一點 , 但教得好好 , 我個女是坐唔定的 , 本來有點擔心她讀唔到 , 但她說上堂好開心 , 校長好好人, 你可以致電到學校問下你想知的 , 她會一一回答 !

呂小, 培基, 朱小, 胡上...只可擺其一填首選, 算係91區band1小學;
將上面 lee 幾間再放第二位既跟本無機會, 因為填首選而吾中既人都非常多.
主風, 蕭漢森都亦係好多家長選.

原文章由 yhk329 於 08-6-7 06:50 發表
請問住馬鞍山,想選沙田的學校
會有幾多%學位會給第二輪甲部選呢

另外大家對沙田間陳元喜有咩意見

10%, 你想選邊間呀

原文章由 3lamma 於 08-6-4 22:03 發表
仔仔不是大仔又沒有宗教信仰, 肯定要寄望大抽獎, 91網的家長首5位點排呢?請分享. 我心儀沙呂及培基. 交流下好嗎? 沙祟上年轉了校長(港大同學會前副校長), 不知學校今年有沒有改變, 有無家長知道?

3lamma ...

Hello 3lamma,

基本上你只可係沙呂及培基中二選一,我自己就比較喜歡沙呂。
如果你選沙呂弟一,你就要選D二線小學for 弟二,弟三志願.

我個仔都係09讀小一,大家交流下啦。

回覆 #13 nelsonwong222 的文章

Hi,

你們好, 我覺得88校網比同區91少些學校選擇.
我都好想講吓沙田官小.因小女自行分配學位時誇區一呂失敗.今天統一派位就派了88網第一志願官小, 唔時學校教學及校風如何, 好少家長傾這所學校, 但沙官中我就知學生成績好好..
有沒有家長可比寶貴意見.
謝!
‹ 上一主題|下一主題