用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真人真事~ 對海洋公園血的控訴
樓主: noeyesee2007
go

真人真事~ 對海洋公園血的控訴 [複製鏈接]

個仔只要話專業人仕都係建議122cm以下唔玩得,咁個阿媽有咩可以答呢?

好簡單! 「我認為佢有危險﹐等你大一年再考慮啦!」 我唔明身為亞媽﹐點解可以俾一個6/7歲的小朋友"大"一"大"﹐就覺得會冇乎?

d 安全標準除了是最低要求、我覺得都只一個 norm, 自己最清楚小朋友的能力。有D 玩具說明三歲以下不適合﹐咁係咪三歲就一定適合? 又未必!  

我唔係想講風涼話﹐或者樓主自己從未玩過機動遊戲啦!只要玩過機動遊戲﹐一睇就知哩個「太空摩天輪」不可能讓一個小朋友自己去玩﹐儘管合乎該遊戲的最低要求﹐都必要成人或一個年紀稍長的大朋友陪同。

「過山車」的所謂安全扣﹐我本人都經常驚恐d 瘦人可以"冼"出黎;我年輕時好瘦﹐身型又扁﹐次次我都捉到實﹐因為真係全身"朗來朗去"﹐怕一個唔覺意會"朗"左我出去!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

請問你知不知這個機動遊戲已經接待了多少人次, 又有多少人受到傷害, 一定要安全的定義是什麼?  是不是就算不依指示做都要百分百安全呢?

椅子安全嗎? 點解會有人從椅子跌下?

你家的大門安全嗎? 有無試驗過會不會夾到手指??

安全帶安全嗎?  你知不知每日有多少人被安全帶拉傷要去急症室?

如果你有時間去急症室座座, 你會知道沒有什麼是安全的.

原文章由 77777 於 07-12-8 13:23 發表
分別在一個係主動性發生危險, 一個係被動性發生危險.....

海洋公園可以比得機動遊戲機人玩一定要係安全.......好似最近d眼藥水, 罐頭要回收, 都係因為唔符合安全標準.....出得呢d產品一定要係安全, 鹽水如果有問題 ...

原文章由 sundaymorning 於 07-12-8 13:32 發表

知識是累積的, 我們有時會擔心, 會憂慮, 因為我們掌握的資料不足夠, 多留意, 多看, 多問, 多了解, 可以幫助我們去分析, 去了解, 去作出決定.

一個商場有灘水, 已有警告牌, 點解仲走埋去呢, 不明, 不了解.

心太軟 ...

我有擔心,唔係因為有事發生過咁,純粹係我'諗'既啫,不過後來真係有事發生,如果個個都有能力係任何事上作出適當既判斷,就唔需要咩安全標準,安全標準係幫助我地去判斷架麻,如果係咁,個個阿媽都要有好高學歷,有好多儀器要帶出街先得囉,仲要事先做好晒研究添,我細女果時得八歲(生得矮,啱啱12xcm),海洋公園全部夠高既野都玩過,都無問題,仲話唔夠刺激添,咁佢係承受得到喎,唔通我唔比佢玩呀?我大女高中架啦,佢話要玩跳樓機,我就覺得好刺激,純對唔會有第二次,咁我又唔比佢玩咩?佢可以玩完又排過,來來回回幾次先玩完
個仔咁樣,個阿媽都好赤架啦,講左件事出黎,等海洋公園正視下,再review下個高度限制有無唔妥,我真係好多謝佢,但換返黎比個個咁話佢,真係幾傷心,佢大可以唔出聲,睇下邊個下次又乃野囉......海洋公園今次處事絕對唔啱,呢個亦都係佢地一路以黎對待投訴既方式,我之前都投訴過佢地,佢地就係一副你奈我唔何既態度,我相信迪迪尼唔會係咁,係以客為先囉

仲有呀,兒童王國部蛙蛙跳呀,佢話九十可以玩,但我見d九十去玩,成半個身跌左出黎,個操作員只係停左部機比個小朋友落黎,完全無跟進既動作.........你可以睇到迪迪尼唔係咁架麻......唔係跟本部野既安全標準唔啱,你好彩就無事,咁點得既啫,仲要咁多人話佢啱,等呢個咁十九公園有持無恐

原文章由 77777 於 07-12-8 13:53 發表
每一間公司出得product, 根據法律生產商一定要負責佢的安全, 雖然有事起來可能係已經做mud都補夠唔番......

你知唔知香港大部份食物都唔係自己生產, 由中國同外國入口, 有好大部份由中國入口, 好難唔用枉, 小至調味 ...

我意思係依sundaymorning既觀點..............

原文章由 jk67jk 於 07-12-8 13:40 發表

好簡單! 「我認為佢有危險﹐等你大一年再考慮啦!」 我唔明身為亞媽﹐點解可以俾一個6/7歲的小朋友"大"一"大"﹐就覺得會冇乎?

d 安全標準除了是最低要求、我覺得都只一個 norm, 自己最清楚小朋友的能力。有D 玩具說明三歲以 ...

大一大?我個小朋友好有見解,佢會問好多問題,唔係用父母既權威就可以打發佢,就算可以打發佢,都只會令佢變成一個唔識諗野既人,佢問我專業人仕都話得既時候,我唔可以只係用我'阿媽覺得你唔得',我要比個好好既答案佢,我亦都唔想佢係一個只跟我意思做人既人

But I rode this game in  USA & Canada, both no seat belt gar bor.

原文章由 sundaymorning 於 07-12-8 13:51 發表

你家的大門安全嗎? 有無試驗過會不會夾 ...

你呢個例子好呀,唔係淨係屋企會有機會夾,係學校都一樣,我見保良局有所學校,已裝有防夾手既裝置,我見咁好,介紹比仔仔既學校,學校二話不說,即刻裝埋,佢地大可以話'大人應該教小朋友唔好放手指係門la',夾到都係大人既責任

希望樓主小朋友盡快康復!

我小朋友有一次都係九展有受傷經歷,我係第二日已經寫左封信去投訴。而且九展佢本身都好有"交帶", 會打電話黎follow up, 仲話有咩需要可以隨時call佢地。

我封信只係講事發經過,我個人認為引致意外的漏洞,以及保留追究法律責任(包括心靈受損)。

不過你下次唔好咁大意啦,海洋公園呀頭都係鬼佬, 佢知道衰咩會比人告到七彩。你今次件事佢咁賴賴行,你就知你勝算不高啦:-|你比傳媒知, 都分分鐘只係幫你羅個彩同埋唱衰佢咋。:(

[ 本文章最後由 silvia_ng 於 07-12-8 14:18 編輯 ]

你會覺得一個聲稱六歲(因為還在參加小一面試)的小孩會聽你話依足指示, 那麼真的要恭喜你了, 那麼聽話我們就不需操心了.

你叫佢唔好攪, 他在你未轉身就已動手了.  
不要那麼天真了.

原文章由 77777 於 07-12-8 14:07 發表
如果個小孩已依指示都發生危險, 咁係咪個機動遊戲有問題? 呢個小朋友只係坐響入面, 依足指示, 而被動地撞成咁, 你舉門夾手的例子, 係個人要主動咁放隻手指比門夾.....咁如果係咁講, mud野都可以有危險, provide佢係 ...

醒目開學勳章 王國長老

我和女兒都玩過,
當時她9歲,
我覺得坐位好踄,好滑,
好似舊時D地鐵咁,
一開動,屁股就離位,應要改善,
我要提女兒抓緊扶手。
6歲係太細去玩此機,
仲係獨自玩,太危險,
佢未有無安全意識。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 07-12-8 15:33 編輯 ]

醒目開學勳章 王國長老

意外發生,唔理責任是誰,
海洋公園都要妥善處理。

電梯/門夾手指,呢d係明顯唔安全既野,但海洋公園話佢地部機係安全架麻.....都唔可以相提並論

原文章由 小香香 於 07-12-8 15:29 發表

你大概就係樓主喇

如果你認為自己毫無責任

點解一開始唔用真身開POST

唔係話海洋公園冇責任..佢地處理手法係有問題

但你都唔應該將作為家長既責任推哂比人

海洋公園有責任..但你自己都有責任架

籍著今次 ...

我都吾明白點解會容許 6 歲人孩單獨玩, 一看就知父母付最大責任啦.

我小兒 9 歲時在海洋公園話要玩过山車, 他夠高呀, 但我吾準, 因他未知道個種離心力, 我不會博了. 後果自已承擔.

I don't believe that 二十多年前發生個跌纜車意外, 整家人死了.
If 很久也沒有纜車 = 發生意外 ,  但報張井沒有報導, 密封了整件事件.     Not making sense if happened in Hong Kong which is small and crowd to hide up such big accident???

[quote]原文章由 77777 於 07-12-8 15:10 發表
你知唔知道海洋公園在二十多年前發生個跌纜車意外, 整家人死了, 個日岩岩我有去, 但等了很久也沒有纜車, 才知道發生意外, 當時井沒有下山巴士, 坐纜車下山時有幾驚, 我之后很多年也不敢去, 但報張井沒有報導, 密封了整件事件.......

原文章由 77777 於 07-12-8 17:08 發表
呢件事係因為我當日有去, 所以先知,  如果好似我個日有去d人, 一定會知.....

有d日本人問係咪真係有南京大屠殺feel.............

點解相信發生跌纜車意外, 整家人死了? 有何証據?

一句報張沒有報導,密封了整件事件, 就真係相信咩?

原文章由 77777 於 07-12-8 17:08 發表
呢件事係因為我當日有去, 所以先知,  如果好似我個日有去d人, 一定會知.....

就算係一個成年人去玩, 但係捉唔實冼底, 跌倒, 受傷. 那是否他/她自己的責任? 因為佢冇清楚評估自己的能力, 所以佢要為自己的錯誤決定負全責?

一句講哂....遊戲是安全的...任何人受傷請自己負責....理由是你自己冇評估過你自己或你的小朋友是否適合玩. 所以要為你自己作出的錯誤決定負全責.

是不是這樣的?
‹ 上一主題|下一主題