用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 旅港開平商會小學 Part II
樓主: agneshwh
go

旅港開平商會小學 Part II [複製鏈接]

我都係咁諗, 所以寧願洗左d $ 佢. 大家都唔好去, d $又可以買到我心頭好.

不過講真,如果真係有$$ and 老公有:time: 去旅行,辛苦d 我都願!!

好釆我後生時都試過揹背囊去咗個半月旅行,算係對得住自已。

嘩!半個月, 去邊樹? 如果自己去就唔得.
2fungs, 你依家都好後生拉!

原文章由 2fungs 於 07-7-16 17:07 發表
不過講真,如果真係有$$ and 老公有:time: 去旅行,辛苦d 我都願!!

好釆我後生時都試過揹背囊去咗個半月旅行,算係對得住自已。

係1個半月。
嗰時舊老闆答應我停薪留職。
而家就好似隻大閘蟹咁...都係嗰句,要等5年先可以鬆咁d綁。
唯有努力d,積極d。

[quote]原文章由 Kittymummy 於 07-7-16 17:24 發表
嘩!半個月, 去邊樹? 如果自己去就唔得.
2fungs, 你依家都好後生拉!

其實,有細路真係''困'身好多,去旅行想遠D都唔得。(上次學校交流團,留低細女好內疚)。我都好懷念以前冇生嗰陣,可以同老公去成兩星期旅行relax吓! 現在只希望佢地8,9歲時,有番咁上下自理能力,就可以去遠D!!

我同老公最遠係返佢廣州/東莞咁大把!
我都係想等到d小朋友大多幾歲去玩下。
幾年啫,其實都好快過。

原文章由 agneshwh 於 07-7-16 18:29 發表
其實,有細路真係''困'身好多,去旅行想遠D都唔得。(上次學校交流團,留低細女好內疚)。我都好懷念以前冇生嗰陣,可以同老公去成兩星期旅行relax吓! 現在只希望佢地8,9歲時,有番咁上下自理能力 ...

kittymummy,
thomas 今日冇帶nds,因為老師話唔好帶遊戲機。
淨係知佢尋日有玩具帶返來,同埋上摺紙堂,冇魔術,都ok啦!

我個kitty好開心, 佢話識左d新朋友, 佢仲話好鍾意返去.
昨日走時見到d社工, 佢同我講kitty好熟面口. 又同我傾左一陣.
佢話開平小學都好好. 叫我放心比個女讀.

點解你可以咁早接到kitty返學?
你份工d時間都好有彈性喎~

而家我都好放心thomas 响開平讀,但我開始諗緊中學
驚佢d成績追唔上...揀唔好中學又比d小朋友怪,亞囡早幾日先又再重提話我幫佢揀d好差中學响前面,話我差點累死佢!:cry:

原文章由 Kittymummy 於 07-7-17 13:52 發表
我個kitty好開心, 佢話識左d新朋友, 佢仲話好鍾意返去.
昨日走時見到d社工, 佢同我講kitty好熟面口. 又同我傾左一陣.
佢話開平小學都好好. 叫我放心比個女讀.

都有d自由嫁, 所以我先跟我老板走人.
咁快諗中學? 依家先升二年班. 如果佢keep到的話, 一定無問題拉. 之前你話亞囡讀沙田,點解唔讀長沙灣? 同埋小學都係讀沙田 ?  
邊個帶佢返學?

亞囡之前响新會商會小學讀 (即李鄭屋後面),佢成績唔好,學校掛位都應該唔好,佢應該係band尾,所以好難揀學校,長沙灣呢區d學校,一係好好,一係好差,而且好多位都係响葵涌,我覺得葵涌好雜,d學生鐘意四圍走,我又唔熟嗰頭,而我都係沙田地膽,佢去邊我都可以了解到,見到有佛教覺光中學,知道唔會太差,而呢區d人好少揀入沙田,於是將呢間揀6th志願,而家其實好采入到沙田,否則都不堪設想,不過亞囡就話呢間學校多事非,又呢又lu 咁,又羨慕其它學校成績好,但佢又唔比心機攞好d成績去轉校... 見佢話我幾次,我個心都好hurt...:cry:

原文章由 Kittymummy 於 07-7-17 14:06 發表
都有d自由嫁, 所以我先跟我老板走人.
咁快諗中學? 依家先升二年班. 如果佢keep到的話, 一定無問題拉. 之前你話亞囡讀沙田,點解唔讀長沙灣? 同埋小學都係讀沙田 ?  
邊個帶佢返學?

你個女點可以咁講嫁? 讀書呢樣嘢點都係靠自己拉.
e.g: 你都知我家姐教中學拉. 佢中學時都係band 5果d垃圾學校, 打交見報都有好幾次.小學時年年包尾. 但佢好勤力, 會考有27分 (仲係讀文科).  咁我呢? 小學年年第二or三, 中學係屯門band 1 學校,咁又點? 我覺得呢樣嘢唔可以話你, 佢唔可以比咁多excuse佢自己.

我除左叫佢讀好d 成績轉校之外,又唔可以話佢好推責任落我度,佢又話我死撐,小氣...  我諗到我老佢都仲話緊我...

原文章由 Kittymummy 於 07-7-17 14:49 發表
你個女點可以咁講嫁? 讀書呢樣嘢點都係靠自己拉.
e.g: 你都知我家姐教中學拉. 佢中學時都係band 5果d垃圾學校, 打交見報都有好幾次.小學時年年包尾. 但佢好勤力, 會考有27分 (仲係讀文科).  咁我呢? 小學 ...

會唔會佢覺得你太緊張thomas, 所以覺得你忽略左佢?
問多句, 佢親mama呢?

佢係知我緊張thomas,佢亦都知我對thomas 好惡,起碼我冇打個囡。
佢mami 响佢1yr 就走咗,佢細個時成日同個女講我地d 壞話,仲講大話話個老豆唔埋佢地兩母女,所以離婚,個囡返來比我氹佢講晒出來。:tongue:  我唔覺得佢mami 緊張佢,細個時用佢來激我地多d,成日叫個女大個跟佢住,其實佢係好自私的一個人,要擁有但唔要付出。個女一年見佢幾次,淨係嗰幾次我都驚學壞,因為形象差,淨係重覆咁拍拖同居 and then 拍拖同居...:tongue:

原文章由 Kittymummy 於 07-7-17 15:06 發表
會唔會佢覺得你太緊張thomas, 所以覺得你忽略左佢?
問多句, 佢親mama呢?

唔駛灰心拉2fungs, 你對佢好, 佢一定會明白. 只係依家係反叛期,
係人講嘜都聽唔入拉. 努力呀! 最緊要唔好學壞就得拉 !

agneshwh,
去完OCEAN PARK 返來講下有咩玩 (下水禮?)
細女啱唔啱玩?
我打算29/7去,睇下帶唔帶二仔去。

2fungs, 我有張ocean park 85折 coupon (限買4張), 你要唔要呀?  

原文章由 2fungs 於 07-7-17 18:27 發表
agneshwh,
去完OCEAN PARK 返來講下有咩玩 (下水禮?)
細女啱唔啱玩?
我打算29/7去,睇下帶唔帶二仔去。

kittymummy,
平時要幾多次? 如果工聯會買會有幾多折?
你唔駛用咩?

原文章由 Kittymummy 於 07-7-17 22:03 發表
2fungs, 我有張ocean park 85折 coupon (限買4張), 你要唔要呀?  

原來午膳係一個飯盒分2個小朋友,我仲驚thomas 又自已食晒個飯盒,另外一碟菜,有老師幫小朋友夾d菜吃,飯後有apple 食
o忝~! 都幾好喎!
今日學手語,kitty 仲記唔記得呀?
‹ 上一主題|下一主題