用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 2007小一生家長大家認識下!
樓主: 1314
go

2007小一生家長大家認識下! [複製鏈接]

另外, 有無人知明日返9:00-12:00是否得小朋友返, 家長是否要陪同, 掟係要係門口等, 入吾入得學校或課室?
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

Dear erica_chn

唔洗咁客氣啦.
明天小一巡禮, 只係小朋友. 我囡囡班主任話係等小朋友認識其他老師同小朋友, 唔需要帶課本, 亦唔會派通告.

daichoigo

原文章由 erica_chn 於 07-8-29 13:56 硐表
另外, 有無人知明日返9:00-12:00是否得小朋友返, 家長是否要陪同, 掟係要係門口等, 入吾入得學校或課室?

有無媽咪收到校車叔叔電話confirm校車上落時間? 我見咁耐無通知, 都係時候要問下, 可唔可以話我知個校車叔叔 - 張叔電話? 謝!

daichoigo

我上星期四已收到TEL, 你要CONTACT DRIVER,你住哪區

Dear bearbearyob,

我住慈雲山, 我打比司機叔叔, 佢話上車時間大概7點正. 阿囡起身要6點4或5 ~ 好早呀!! 真陰工!

daichoigo

原文章由 bearbearyob 於 07-8-30 19:23 硐表
我上星期四已收到TEL, 你要CONTACT DRIVER,你住哪區

你都好d,囡囡可以禁快手半個鐘出得門口,我預期我囡囡6點要起身,最遲6點10要出到門口,仲要一家3口爭廁所.都唔知到時點"big" 佢食早餐.

原文章由 daichoigo 於 07-8-31 11:57 硐表
Dear bearbearyob,

我住慈雲山, 我打比司機叔叔, 佢話上車時間大概7點正. 阿囡起身要6點4或5 ~ 好早呀!! 真陰工!

daichoigo

daichoigo,

你囡囡都好似讀1c,佢叫咩名(如果唔方便公開,可以講學號),等我問吓我囡囡認識咗你囡囡未.hehe....我囡囡11號呀.

我囡囡學號唔知係28定29, 我去小一家長日時望見張list係28, 但內聯網內係29. 所以都唔知邊個先啱.
今日第一日返學呀, 好緊張呀 ~ 我....嘻嘻...!! :)
原文章由 yeeyee27 於 07-9-1 03:02 硐表
daichoigo,

你囡囡都好似讀1c,佢叫咩名(如果唔方便公開,可以講學號),等我問吓我囡囡認識咗你囡囡未.hehe....我囡囡11號呀.

希望我地囡囡第一日返學都開開心心, 以後開心愉快地學習, 開始佢地的小一生活啦.

原文章由 daichoigo 於 07-9-3 11:15 硐表
希望我地囡囡第一日返學都開開心心, 以後開心愉快地學習, 開始佢地的小一生活啦.

我囡囡話俾我知唔開心,問佢點解,又唔多答,只係講我知學校唔靚,之後再慢慢同佢傾吓,原來小息去完洗手間,返課室取食物後再到操場找位置坐低進食,都無認識既同學,我估可能尼個係其中一個原因吧.但在於家長既我,雖然知道尼個係必經一部份,我都仍然覺得有d唔開心.希望我哋既囡囡可以快d適應到小一新環境同新生活.

yeeyee27,

Don't worry.  My daughter was same to yours last year.  She told me that she can not make any friends in school for whole year.  Now, she is studying P2.  She seems active and mature than last year.

Best wishes,
beast_jojo  

原文章由 yeeyee27 於 07-9-3 23:54 硐表

我囡囡話俾我知唔開心,問佢點解,又唔多答,只係講我知學校唔靚,之後再慢慢同佢傾吓,原來小息去完洗手間,返課室取食物後再到操場找位置坐低進食,都無認識既同學,我估可能尼個係其中一個原因吧.但在於家長既我,雖然知 ...

原文章由 yeeyee27 於 07-9-3 23:54 硐表

我囡囡話俾我知唔開心,問佢點解,又唔多答,只係講我知學校唔靚,之後再慢慢同佢傾吓,原來小息去完洗手間,返課室取食物後再到操場找位置坐低進食,都無認識既同學,我估可能尼個係其中一個原因吧.但在於家長既我,雖然知 ...

我個囡都係,昨日第一天放學回家後她的表現很反常,很容易發脾氣,後來因一小事給我駡了,她大聲喊出來,我帶點內疚地問佢點解今日咁"曳",佢先答話好驚,問佢驚咩,佢話驚唔識寫D字,又無個同學仔識得。我唯有安慰佢話媽咪都同佢一齊讀番小一,因為依家d書同媽咪小一時唔同,媽咪都係重新學習。知道之後我都好心酸,但又幫唔到佢,呢D野需要時間,希望佢快D識到同學仔,我個囡熟左之後好多野講,我怕到時佢反而俾老師話太多咀添。

DON'T WORRY, MAYBE AFTER ONE OR TWO WEEK SHE CAN GET SO MANY FRIEND, FIRST DAY MY DAUGHTER TELL ME DRAWING ONLY.

Dear 1314,

你個女係驚唔識寫手冊, 定係功課? 黃老師今日叫佢地預習第一課, 宜璟都將"亮"字讀成"月", 將"對"讀成"樹"; 至於寫....更加吾使講啦.

如果係指寫手冊, 你可以安慰佢開學初期可以上網對, 叫佢盡力先, 慢慢寫, 吾使怕!

原文章由 1314 於 07-9-4 15:19 硐表

我個囡都係,昨日第一天放學回家後她的表現很反常,很容易發脾氣,後來因一小事給我駡了,她大聲喊出來,我帶點內疚地問佢點解今日咁"曳",佢先答話好驚,問佢驚咩,佢話驚唔識寫D字,又無個同學仔識得。我唯有安慰佢話媽咪都同佢一 ...
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

Dear yeeyee,

我個女都係一個小朋友都吾識, 睇lai呢小朋友無人肯踏出第一步wow! 是否要建議老師俾多0的地時間佢0地互相認識呢?

原文章由 erica_chn 於 07-9-5 23:36 硐表
Dear 1314,

你個女係驚唔識寫手冊, 定係功課? 黃老師今日叫佢地預習第一課, 宜璟都將"亮"字讀成"月", 將"對"讀成"樹"; 至於寫....更加吾使講啦.

如果係指寫手冊, 你可以安慰佢開學初期可以上網對, 叫佢盡力先,  ...

我個囡無提到要預習喎。昨晚佢daddy同佢玩角色扮演遊戲,叫佢扮番黃老師,佢真係講番上堂既情況出黎,好似寫黑板叫同學抄手冊,佢就叫D同學好快D寫啦,邊個寫完就舉手,老師行埋黎check。跟住對住佢daddy話,呢個同學寫得咁核突,你睇下第二個同學寫得幾靚,擦左佢再寫過啦。唔知真定假?

等我今晚返去問下我亞囡先, 睇下老師是否真的甘講. 希望吾係la, 否則吾單止芊芊擔心寫字, 我都會好擔心.  

原文章由 1314 於 07-9-6 10:53 硐表
....。跟住對住佢daddy話,呢個同學寫得咁核突, ...

阿女話是真的 "呢個同學寫得咁核突,你睇下第二個同學寫得幾靚,擦左佢再寫過啦。" 但冇吹快D寫。

是那班黃老師   誰小朋友的字核突阿女說不知道?   

原文章由 1314 於 07-9-6 10:53 硐表

我個囡無提到要預習喎。昨晚佢daddy同佢玩角色扮演遊戲,叫佢扮番黃老師,佢真係講番上堂既情況出黎,好似寫黑板叫同學抄手冊,佢就叫D同學好快D寫啦,邊個寫完就舉手,老師行埋黎check。跟住對住佢daddy話,呢個同學寫得咁核突, ...
LamLam mama

I am very worry about my daughter's handwriting now!

原文章由 zoeskf312 於 07-9-12 21:29 硐表
阿女話是真的 "呢個同學寫得咁核突,你睇下第二個同學寫得幾靚,擦左佢再寫過啦。" 但冇吹快D寫。

是那班黃老師   誰小朋友的字核突阿女說不知道?   

...

zoeskf312:

你囡囡都是1B班嗎?教中文的是班主任黃老師。我個囡好搞笑,佢有日話覺得黃老師好奇怪,教中文係佢,教常識係佢,教音樂又係佢,點解佢教咁多野喎。

你地囡囡抄手冊抄唔抄齊?我個囡呢兩日都抄漏左D,依家就話可以上網check番啫,過左呢兩個月無得check都唔知點?
‹ 上一主題|下一主題