用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有人收到優才通知未?
樓主: edea
go

有人收到優才通知未? [複製鏈接]

Re: 有人收到優才通知未?

So, it seems "No Hope".....  GT is my first choice and most eager to get in....  What can I do??   我也胃痛了.......

王國長老

希希媽媽 寫道:
Hi edea

我只是路過的,因為兩年前當我為仔仔報讀優才時,跟你現在的情況一樣,想同你分享下

記得當我收到waiting list封信時,亦是非常失望,真是想大哭一場,但我們沒有放棄,即日再寫封信給校長(together with porfolio),希望可以加深校長的印象,然後再打電話跟進,兩天後我更帶同仔仔到學校見校長,確定他已收到我們的信件,因為我相信誠意是非常重要,而陳校長亦非常著緊家長的態度及其教學理念是否與學校相同,一個星期後,我們獲第二次面試機會,三天後獲取錄了

我的經驗並不是代表一定成功,但我只想分享整過過程是持久的,是難耐的,如果你真是好想入這所學校,不防行多兩步,可能有意外收獲

Good luck!

希希媽媽

希希媽媽:

感謝妳的分享, 我今日都寄出portfolio加信,或者聽日囡囡唔駛返學,我試下帶佢去見陳校長睇下有冇轉機...

edea

王國長老

terryyoung 寫道:
So, it seems "No Hope".....  GT is my first choice and most eager to get in....  What can I do??   我也胃痛了.......

不如你都試下寫信,親身交俾陳校長或者馮副校長啦!

而家我有少少樂觀,希望政府第一輪公佈後free左多d位出黎!

GT 不是like to accept gifted child,我兒証實某方面優資,一樣食白果!其實,GT應收我們如此有誠意之家長,認同學校理念.... 因我認識一些人只视GT is "test market", just waiting for "名校",但卻獲得accepted....

不過,我會positive....  don't give up.....

王國長老

不如你再寫信詳述仔仔資優方面,應該有幫助的!

I already did it and show my deep sincere to GT....  still no hope....

Don't give up....

明年優才小一是否都在旺角志潔上??

陳校長逢星期二同星期四下午會響MK, 你地要留意!

另外11月25日星期六下午2:30-4:00,TKO會有一個中學簡介會,如果你地有時間就響果日搵佢喇!

希望大家可以加入優才呢個大家庭!

eddie503 寫道:
明年優才小一是否都在旺角志潔上??

聽校長講出年都應該仲有一班小一會響TKO.(依家仲申請緊)

dabbycheung 寫道:

放學時間多數係李教授在MK.

2 classes in TKO and 2 classese in MK for the year 2007

Sorry!我意思係後年(2008-2009)。
該用戶已被刪除

hi dabbycheung,

有個問題想請教一下:  如果咁樣揾校長....會唔會好唐突呢? 打電話給他會否好d呢???  我個心都15/16...唔知打唔打電話比校長好????

另外11月25日星期六下午2:00-4:00,TKO會有一個中學簡介會,如果你地有時間就響果日搵佢喇!

希望大家可以加入優才呢個大家庭!

冰涼鎮痛貼,

Please check pm.

Sorry!我意思係後年(2008-2009)。

我頭先都問過李教授, 07年TKO & MK各有兩班, 08年TKO 1 班, MK 3班.

happyallthetime73,
After 1st round interview, I was grouped under waiting list and have to choose : either TKO or MK or both....Finally I choose TKO only.....and situation is same as U

王國長老

其實兩間距離我屋企都差唔多遠 所以我兩間都揀左,分別唔大....

freddielau 寫道:
seem all people are accepted by MK . Is there anybody accepted by TKO in the 2nd round ?

I rec'd the letter yesterday.GT accepted my son to TKO, my husband & I was surprised cause we didn't do well during the interview.
‹ 上一主題|下一主題