用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 哪一間幼稚園英文好?york?st. cat?
樓主: Brica
go

哪一間幼稚園英文好?york?st. cat? [複製鏈接]

Re: 哪一間幼稚園英文好?york?st. cat?

birdbird 寫道:
Brica,

我未去過 york, 好難話 york 的英文程度係唔係跟 SC的不相伯仲. 至於St Catherine's 的小朋友, 就我仔讀緊果班而言, 好多小朋友本身在屋企係跟父母講英文, 所以小朋友的英文程度, '驟眼' 看來比較高.

St Catherine's  的嬸嬸叔叔, 我見到的, 對小朋友或家長的態度 ok.

agree with this.

学校收生時如果有得揀, 梗係睇埋家庭背景.
我記得SC填form有問家長讀書讀边度.

讀呢D咁top嘅Kindie, 我个仔女得我都要諗我自已得吾得.

如果屋企吾係dual-language, 讀SC嘅話我相信家長英文程度吾高嘅話壓力會好大!

自己英文吾好, 又想仔女英文好D, 个人覺得讀York都會係一个好選擇. 佢地係有心及有辦法教.

至於員工態度, SC 應該話不过不失, 但York就超好!!

我而家个女讀York, 感覺良好, 因為間學校真係当D学生/家長係客户/宝,  都吾知几好招呼!! $2xxx 學費真係扺比!! 当然就無讀SC咁多虛榮感la.  我有時見到同事个女讀SC, 都失落架!!

York既英文教學應該有佢地一套
校長亦再三表明佢地係好多方面都比同行優勝
係最好既
但聽過佢地既講解後
亦覺得聞名不如見面

hi 各位,
剛剛路過,我兩個女都讀york,k3 & k1,簡單介紹下佢地o既校園生活:
1)york成日搞d活動,好似行catwalk、halloween party、k3學生同外國學生做視像交流,每次我d女都玩得好開心
2)學校用letterland教phonic,我個女每次見到唔識o既英文字就會自己試下拼音,雖然有時都會拼錯,但起碼佢地有個好o既基礎,我個女成日話佢d發音仲好過我好多,俾佢激死!
3)佢地主要用兒歌同英詩學英文,咁樣會容易記d,所以佢地番屋企成日唱歌
4)york k1已開始寫字,但中文同數學都唔會太深,ok啦!
5)學校有好多課外興趣班,例如體操班、非洲鼓、畫畫班同國際認可o既英文公開試課程班(劍橋英語& AQA JET SET),我個女都有考,平時老師教佢我都冇點樣幫佢溫,但佢兩個試都考到滿分,老師教學真係有一手。lee d cert對第時in小學好有用
6)校長個仔o係劍橋畢業,番黎後成日幫手諗好多新o既教學方法俾d學生,咁學校先唔會默守成規,學生又有得益。平時學校成日提供好多dvd教材俾學生(當然係另外收錢),d碟都數係學校o既外籍老師扮演,小朋友睇左會特別有親切感!
其實,我唔知其他學校係點o既情況,但我見我d同事o既小朋友都冇咁多野搞,所以最重要係家長點諗同啱唔啱自己個小朋友。冇錯,york成日俾人覺得太商業化,成日辦好多課程去賺錢,但有時係有求先有供,冇人攞支槍迫你一定要去參加,全部都係自願性,講真,你唔參加學校o既,咪又係o係出面搵第二d黎學,咁不如o係學校學,起碼小朋友同自己o既同學一齊學仲開心。so far我兩個女都讀得好開心,英文ok又唔覺得佢地有壓力。其實唔同o既小朋友有唔同o既需要,就算間學校有幾好,但唔適合個小朋友o既話咁都冇用啦!
以上意見,僅供參考!

thanks for your sharing. By the way, how much of the school fee of York? Any extra fees?

cherrycpk,

多謝您給了我咁寶貴又詳盡的意見。york真的應該不錯,但唔明點解好多家長咁話st.cat及kv最好。

我最初是一心想入york架,在int之前還特地約學校參觀一次,他們最初不想,最後還是給我參觀。老師還很細心地講解學園及學校的特質。

cherrycpk,

想問下他們每日有幾多時間是英文?有無普通話架?
數學?中文?可否給我多些資料?謝謝﹗

多謝您birdbird, 在另一版我都見您有覆我。多謝晒﹗

jojo888,

我在另一版都答了您,我會先俾留位費,到最後才選。

Brica 寫道:

多謝您給了我咁寶貴又詳盡的意見。york真的應該不錯,但唔明點解好多家長咁話st.cat及kv最好。

York 係吾係好kindie, 妳个女讀过你會知.

在我而言, SC & KV 都係好kindies.  但人地嘅良藥, 可能係你嘅毒藥.  个人認為:-
1.  想学oral English, SC 係好好, 但自已屋企係吾係双語?
2.  想小朋友學乖, 勤力和有纪律, KV 又好好, 但你个细路 适 吾适合?

坦白講, 第 1 点 就我做吾到, 第 2 点 就我个女做吾到.  

佢两间都吾收我个女.  
咁我都吾恨.  
但我吾恨吾代表佢地吾係top kindies!!

Pure sharing.  No offence.

Brica,
1)york每日有25分鐘由外籍老師教,學校o既意思係小朋友o既專注力有限,半個鐘就夠。
2)每星期有一日上普通話堂,我個女而家可以唱晒成首國歌,好過我,我連國歌都唔識唱
3)k1每日有一本功課,k2平均每日有2本,k3平每日有2-3本。佢地d功課中、英、數差唔多隔日輪流做,例如今日中文同數學,聽日英文用常識,佢地除左中文科外其他功課都係英文o既
4)k1學費一年HK$25850(分11個月),K2-K3 HK$24200(分11個月),每半年俾一次茶點雜費,每期千幾蚊,興趣班唯起上黎都唔係太貴。另外佢地每次有活動都會影D小朋友O既VIDEO落DVD,平均每隻拾零廿蚊,鍾意就買。閱讀計劃又係,費用10-20蚊(唔記得一年定半年),每星期派一本俾你番屋企睇幾日。有時耐唔耐都會問你買唔買一D野或參加D野,但都係自願O既
5)每個月頭都會有進度表等你知道小朋友而家學D咩OR要幫佢溫D咩,半年一次評估(即係考試),頭10名先分名次

每間學校都有優點同缺點,最緊要小朋友讀得開心,如果想知道O個間學校好唔好,可以入去O個D學校O既討論區睇下D家長講咩,自己感受下就得啦!

該用戶已被刪除

我O既同事兩夫婦都係讀觀塘同屯門O既屋邨學校,學歷都係中五畢業,但都收左佢地O既女...我諗影響唔大

K&R 寫道:
Hi Alanhoky:

完全贊成你所講既野! 我都覺得SC係會揀埋家庭�家長既背景,否則張appl form就唔會要填埋家長之前讀咩學校既全名啦,難道家長係咪讀名校都會影響小朋友既表現??

而家小學學位係世襲嘅; 我係学校見到媽媽讀MCS, 我就知个女除非係低能, 如果吾係, 90%入番MCS;  我盡量收哂MCS媽咪D女, 咁我麻可以多D graduates 入到MCS lor!!

Pls correct me if I'm wrong.

cherrycpk 寫道:
我O既同事兩夫婦都係讀觀塘同屯門O既屋邨學校,學歷都係中五畢業,但都收左佢地O既女...我諗影響唔大

吾係同你argue, 但係會吾會:-

1. 佢个女真係好叻
2. 佢两个有其它專业资格
3. 佢两个虛報

但我都試過有同事寫信'求'到位.
有另外一个K1 interview 比人reject, K2 再嚟 interview.

Wah!! 两个cases 都孝感动天, 賺人熱涙.

cherrycpk 寫道:
閱讀計劃又係,費用10-20蚊(唔記得一年定半年),每星期派一本俾你番屋企睇幾日。有時耐唔耐都會問你買唔買一D野或參加D野,但都係自願O既

應該係$50一年.

但係吾知可吾可以揀睇咩書嘅呢?
我見Rosaline帶D書番黎都劲無聊, 我都無興趣叫佢睇.  
但前个星期佢帶本oxford story tree 番黎, 咁又okay!!

I have no experience with SC but last week my son attended the interview in At. Nicholas adn York. Luckily my son was accepted by both of them. But I  will pay the registration fee for YOrk only because the interview experience at St Ncholas was not good.  But I still worry about choosing York, becasue I would like to choose one the provide my son balance training in all subjects (like english, chinese and maths), so one my son go to Primary 1, he will be more at ease. I know SC and York's English are good but how about other subjects? York posted all the examination results of thier children in the playground, also makes me think they are only expert in English. I have heard the Kentville is also good, any comment on that?

Kangaroo 寫道:
I have no experience with SC but last week my son attended the interview in At. Nicholas adn York. Luckily my son was accepted by both of them. But I  will pay the registration fee for YOrk only because the interview experience at St Ncholas was not good.  But I still worry about choosing York, becasue I would like to choose one the provide my son balance training in all subjects (like english, chinese and maths), so one my son go to Primary 1, he will be more at ease. I know SC and York's English are good but how about other subjects? York posted all the examination results of thier children in the playground, also makes me think they are only expert in English. I have heard the Kentville is also good, any comment on that?

我有a few 同事仔女以前 讀 Kowloon Tong 號稱 龍頭 SC & KV, 老婆表弟讀被贬稱龍尾 York; 上到小一, 全部都非常輕鬆.  呢三間牟利kindies, K3 程度高过ordinary 小一, 請你放心!!

我个女now讀York K2, 中文功課已经要write 个 '雲'字, 你話堅吾堅?  所以细仔/女 讀呢D kindies, Mamies 真係好大壓力!!

Alanhoky,
唔知呢!我個同事係manager,老婆係家庭主婦,個女係細女(12月尾出世)但都幾醒,可能03年出世o既競爭細d(沙士年),所以容易考到!

alanhoky,

我覺得york d中文同數學都算深,我見仲深過宣道同蘇浙。

‹ 上一主題|下一主題