用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Catherine's Uniform- Which one is good? "Sai Kwo ...
樓主: MickeyMouse
go

St. Catherine's Uniform- Which one is good? "Sai Kwong " (TST) [複製鏈接]

Re: St. Catherine's Uniform- Which one is good? "Sai Kwong " (TST) or

I GOT SC 1 MONTH NEW UNIFORM- SUMMER FOR 110 SIZE.
PLS PM TO ME
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Re: St. Catherine's Uniform- Which one is good? "Sai Kwong " (TST) or

curry123,

咁即係你都無買校褸 呵 ??
colourful 都得丫, 咁就好咯... 我周圍搵d 淨色褸丫, 但e+唔係好涷, 難搵d ...

curry123 寫道:
Hi mmak,
     Don't worry la. If the weather is cold, you can let your child to wear the 羽絨。It shouldn't be colourful with many carton or patterns on. My big boy used to wear the 羽絨 in winter.

mmak, 聽您地咁講, 我都唔買校褸lu, 等亞囡著返上年件羽絨先, pink, 應該仲啱著!

我fri 會先去大溢買2skirt + 2tshirt + 抓毛pe, 再搭車去世光買vest + cardigan + pe, 咁順路dd.........等我計下先......咁既組合total $726   仲要唔買校褸都咁拿利吖~~~~

2件裙+2件衫 +2套pe...would that be too much?

meowross,

每樣1件 得喇... 1件裙+1件恤衫 +1套pe , 我建議去亞洲買 !!

另去 世光 買件  cardigan $135... 就夠晒喇...
(世光件 vest 好似係開胸的 $120 ...) 我唔建議買件 vest 因唔係好抵, 我打算自己織件, Hand made 會好暖的... 或者買件plain D o既vest 出街都著得o個種, btw..我地都已有件羽絨背心嘛 都係灰色的...

我建議你遲d 去 大溢 買set 抓毛 pe 衫 $70... (凍d 先可著, 唔急的)
我可問下我識o個個mami 佢好似會去買, 或者叫佢幫你買埋丫...
再唔係你去 M&S 有d 好似 羊毛底衫 o既 thermal 底衫、褲 打底 都得
M&S o既 thermal 底衫 仲平過 chicco ... 質地唔錯, 我想買的 可惜無晒細size ..
底衫 有分 長袖, 短袖 & 背心 款...
3角底褲 & 長褲(虧佬褲) 都有...
全部都有d 薄薄o既毛毛, 面係cotton 的, 有分男女裝的..我諗會幾保暖的..

Re.: 校褸

岩岩 我hubby 叫我去 世光 買件校褸 俾個囡喎..., 我唔想買丫... 灑住佢先 !!

meowross 寫道:
mmak, 聽您地咁講, 我都唔買校褸lu, 等亞囡著返上年件羽絨先, pink, 應該仲啱著!

我fri 會先去大溢買2skirt + 2tshirt + 抓毛pe, 再搭車去世光買vest + cardigan + pe, 咁順路dd.........等我計下先......咁既組合total $726   仲要唔買校褸都咁拿利吖~~~~

2件裙+2件衫 +2套pe...would that be too much?

mmak, 我驚個囡一個唔覺意v左要洗咪乾唔徹??

我上年n班既經驗係恤衫真係只少要兩件...同有幾日唔知仲咩好c凍, 亞囡著chickeeduck嗰件羊毛老底+抓毛pe+ 佢學校嗰件勁秋校褸(好暖, 拍得住羽絨)........所以抓毛pe我一定買, 但, 都要一套普通pe...... or買少條裙!

自己織 我都想, 但條頸應該唔得, 唔可以長時間咁做嗰個動作......give up!我都兩年 (計埋今年) 無織野俾個囡勒!

唔好話您隻佬! 我都有d心思思想買件校褸俾個囡, 雖然好貴, 但著一套, 好靚嘛, 孖襟吖!

喂, 使唔使我幫您係世光買件vest? zoe同亞囡應該同一個碼!

mmak,

咁, 您有無摸過亞洲d裙同恤衫? 得唔得? 我知pe料佢好過大溢, 起碼洗左水先...........

因, 我只可以either去完大溢去世光, or 去完亞洲去世光.....超唔就腳+晒車錢時間吖..........

校褸我都買

meowross,

我有摸過亞洲d裙同恤衫 ... 好似差不多(唔係好sure), 又好似係 亞洲d厚 ddd 咁多 lor...
我都係 prefer 去亞洲 買... 因大溢條裙 個 cutting 係短左d o架...亞洲 又比大溢就腳d, pe 衫一定係去亞洲買好d, 我套  亞洲 pe 衫 已洗左(手洗), 無縮水, 無甩色... 當然要分開其他衫洗.. 盆洗衫水 有d紅色的...

thx...唔使我幫買 世光件vest, 我都係prefer 自己織...

mmak,

咁, 您有無摸過亞洲d裙同恤衫? 得唔得? 我知pe料佢好過大溢, 起碼洗左水先...........

因, 我只可以either去完大溢去世光, or 去完亞洲去世光.....超唔就腳+晒車錢時間吖..........

meowross,

如果要買 spare, 我建議買大1個size ...over size 都著到o既 !!
我夏天o個套 spare 完全都無著過, 好彩買大左... 出年可以著返 .......

mmak, 我驚個囡一個唔覺意v左要洗咪乾唔徹??

meowross,
我買o左兩套 shirt/pants & 兩套運動服 (一套畫毛一套珠地). 買果陣時覺得ok, 因為我summer uniform 都買o左2套. 但返到屋企, 望下 2 set 校服, 就開始覺得有點 '赤'. 其實一套冬季校服應該夠用.

女仔件校褸好靚, 孖襟, 又長身 (買啦,著起黎真係好靚). 男仔果件唔好睇, 件褸好短. 點解男仔唔可以著埋女仔果件孖襟校褸 ?

birdbird, 您咪引我啦! 係吖, 件校褸仲係長身, 著上身一定好靚........

mmak, 夏天個兩條校服裙輪流著架喎! 冬天, 若一套, 幾耐洗一次 點洗 手洗or乾洗

mariobie, 唔係咁攪野呀

[quote]
mariobie 寫道:

ross

夏天條校服裙 & set pe uniform, 我每日洗 (機洗), 夜晚訓覺放埋入房, d 冷氣吹一晚咪乾晒咯...

套冬季 校服裙 & set pe uniform, 我都洗左... 手洗, 用風扇吹... 幾個鐘都乾, 冬天 會開暖爐, 掛d 衫在上面, 都好快會乾...don't worry...

birdbird, 您咪引我啦! 係吖, 件校褸仲係長身, 著上身一定好靚........

mmak, 夏天個兩條校服裙輪流著架喎! 冬天, 若一套, 幾耐洗一次 點洗 手洗or乾洗

birdbird,

你係咪睇過世光o個件校褸, d 料如何 ??

我hubby 就係話件校褸靚, 叫我去買... 我唔捨得, 灑住佢先.. 涷d 先算喇....

birdbird 寫道:
meowross,

女仔件校褸好靚, 孖襟, 又長身 (買啦,著起黎真係好靚). 男仔果件唔好睇, 件褸好短. 點解男仔唔可以著埋女仔果件孖襟校褸 ?

mmak

世光件校褸真係幾靚架,格仔款(主打紅色),出面絨面,入面全件毛毛,要乾洗,個sales話十度八度都頂得住,仲有一包spare鈕送。我早三星期買,$290蚊多啲又未夠$300(正確價錢唔記得)因唔同size唔同價錢。你仲未買校褸架,不過 買嗰陣記得睇清楚,個sales試過攞件冇車校章嘅褸比我
mmak 寫道:
birdbird,

你係咪睇過世光o個件校褸, d 料如何 ??

我hubby 就係話件校褸靚, 叫我去買... 我唔捨得, 灑住佢先.. 涷d 先算喇....

[quote]
birdbird 寫道:
meowross,

[/quote]

mmak,
    Sorry for my late reply. 校褸著哥哥

all, 我今日去左亞洲.......女仔恤衫已經無晒18size, 佢俾件19我, 大到c, 個領又車得核突 - 起角既, 個圓邊位都唔順.....個sc logo我未見個大溢嗰件, 但已覺得嘛嘛地, 無買到!

條校裙我個囡著24, 試左兩件, 膊頭d鈕轉頭就luck左.......叫佢即刻聯番俾我, 料ok, 同世光唔係差好遠 (但世光始終好d, 再軟身d, 厚少少少少咁)但我都買左條校裙........

套pe, 衫大衭短, 就得衭長件衫又長得滯, 無計, 都買左.....但洗左, ok無咩退色......

之後出左去世光, 好老土咁去到12點7, 佢地食1230, close左, 唯有醫肚先, 1330再去過.........問佢地攞件恤衫睇, e 無sc logo! 但, d料真係好靚吖, 仲好白 (可能之前係大溢條校服裙唔係咁白)! 抵佢貴......我個囡著16剛剛好, 叫佢攞件17嚟試, 多多聲氣, 一試, 嘩, 一個size隻袖差成差不多兩吋, 咁梗係唔啱, 唔怪得之條友仔一口咬定唔啱係咁叫我唔好試啦! 佢地個領, 真係車得好靚, 有d nicolas & bears d恤衫feel! 我買左兩件shirt! 叫佢俾條裙嚟試, d料又真係好軟熟, 好滑, 但24just fit, 25又係長過籠(差成2吋), 咁我已經係亞洲買左條裙, 無買到, 一條我諗都夠勒!

pe衫d布又係好軟, 但太倦, 無同個囡試, 已買左嘛! 買左件vest同cardigan, 果然100%wool, 好靚, 仲有標籤話係machine washable喎! 2碼細到扣唔埋, 4碼又oversize, 咁唯有各買左件4碼!

個c囡包, 一路試衫一路走, 我好似追賊咁追住佢, 無晒力, 見到佢有灰襪衭$45, 又買左兩條! 及膝灰襪$29 (我覺得好貴, 但真係無力再去馬沙格價, 騰來騰去車錢咪又係番度!), 又買左3對! 埋單$545, 計埋係亞洲買205, total今日買左750......都無買校褸........

世光件校褸, d料又係好靚, 但我覺得佢地隻布偏紅, 幾刺眼, 我印象中大溢嗰件順眼d......咁手工同料世光真係win晒! 亞洲嗰件, 我覺得d絨布比較疏.......理亦無車得咁好, 但可接受 !

返到屋企俾亞媽話我好唔買校褸, 佢話, 真係好凍梗係著羽絨啦, 但14/15/16度左右, 著down又唔係, cardigan又驚唔夠, 問我點算喎 咁, 係咪即係要返去買? 咁我遲d買件最cheap既大溢算勒, 隻色順眼d, d料咪啱晒15/16度著囉!

查實三間校服公司d水準都幾參次, 點解學校唔指定一間嚟學校做幫我地攪點晒吖!連d款都有d出入喎 懶到c :evil:

all, 請注意, 亞洲搬左, 唔係1樓係6樓, 學校個list唔update.......
‹ 上一主題|下一主題