用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Civil Eng: IC/Manchester/UCL
樓主: dewberry
go

[英國] Civil Eng: IC/Manchester/UCL [複製鏈接]

回覆樓主:

如果男仔唔識煮食,學校食堂一般價錢貴嗎?

dewberry 發表於 24-4-3 17:48
如果男仔唔識煮食,學校食堂一般價錢貴嗎?
ICL 學生價£7-10 一餐。

yuyueng 發表於 24-4-4 11:35
ICL 學生價£7-10 一餐。

Thank you.
如果學生有病要睇醫生,是去NHS 還是大學有clinic ?  收費多少?

JN125 發表於 24-3-22 12:00
回覆 dlmcdlcl 的帖子

除咗yara, 還有其他agents的,你𠻝考下吖。而y 2學期尾,宿舍會問明年是否繼 ...
謝謝回覆

bettyay 發表於 24-3-25 18:03
係要等CAS出咗先可以申請student visa! BNO visa則不限此限!如果自己過去,足齡18就可以

而CAS係有成績m ...
想請教少少問題,我仔上年入學前未夠18歲, 所以焗住申請Student Visa (佢9月頭先夠18歲) 而家IC 讀 year 1, 如果佢響UK 申請BNO Visa, 其實可否同Student Visa 重疊? 因為上網唔係好揾到資料, 另外, 有親戚話就算用BNO VISA 讀3年大學都係唔計5+1的, 又係唔係呢??
同埋, 97後出生的仔女係申請 BNO VISA 而非 BNO PASSPORT? 因為有d 混亂所以想請教一下意見. 感激

dlmcdlcl 發表於 24-4-10 13:13
想請教少少問題,我仔上年入學前未夠18歲, 所以焗住申請Student Visa (佢9月頭先夠18歲) 而家IC 讀 year 1, ...

BNO visa問題,你去“BNO Visa (18歲以上1997年6月30後出生)” 問,相信容易攞到答案,那邊d 家長有搵過資料。

dlmcdlcl 發表於 24-4-10 13:13
想請教少少問題,我仔上年入學前未夠18歲, 所以焗住申請Student Visa (佢9月頭先夠18歲) 而家IC 讀 year 1, ...

你阿仔可以在英國境內申請BNO visa,成功之後student visa 就失效,不過要退返nhs insurance 你就要研究一下。
成功申請BNO visa,由starting date開始計5+1,只要符合居留日數就可以,所以你仔仔讀書日子會計,但之前student visa日子就唔會計。

不過你check 下,好似apply BNO visa 期間唔可以出境

一定係IC

bbeasy25 發表於 24-4-11 17:19
你阿仔可以在英國境內申請BNO visa,成功之後student visa 就失效,不過要退返nhs insurance 你就要研究一 ...
感激回答, 真係要再同仔仔商量下會否轉 BNO VISA

dlmcdlcl 發表於 24-4-16 09:59
感激回答, 真係要再同仔仔商量下會否轉 BNO VISA

唔洗客氣。不過轉BNO visa 就有right to work,畢業後可以搵工,多個選擇
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊