用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院
樓主: Celia0001
go

港大同學會書院   [複製鏈接]

icecrystally1 發表於 23-11-27 23:42
請問中學有校車嗎?
好似仲有,但隨時取消。有地鐵站,好多選擇自己返學

請問一面主要考咩?

醒目開學勳章 王國長老

phinarto 發表於 23-11-30 13:46

中學生八足咁多爪,咩班會籌委乜長,比賽習訓,同同學一齊做功課等等 (先唔講放學去行街
搭校車要迫住準時走,好多學生唔鍾意

ekhc    發表於 23-12-5 12:12

phinarto 發表於 23-11-30 13:46

其實有校車係好好,我都好驚少人坐會取消。 返學呢程好好,唔駛同人迫車,送到學校門口,時間同自己坐地鐵差唔多。
校車可以報單程,唔係一定要坐兩程。

回覆 smallsoso 的帖子

見到你呢個好詳細既回覆
1) 拍Video 做project, 呢類功課多唔多?如果做,感覺呢類功課最花時間
3) 想知港同成績表係唔係冇名次架?點知自己咩程度?

mimwing 發表於 23-11-20 19:02
無IB 無IAL , 如係band 1a 生讀津校好過,b1a 津校一樣大把資源,設施一流。

津校考入靠自行嗰幾十個位, 抽獎限地區, 就算搬屋抽也要高成本及食驚瘋散, 萬一抽唔中陪了夫人又折兵
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

smallsoso 發表於 23-11-21 22:04
只有 Dec 02 半天。不過小朋友感受都好重要!其實我都唔明點解阿女面試完就好喜歡港同,但因為當時佢屬於1 ...

謝謝你的分享,請問如果學校課程教得快考得深,老師怎樣教小朋友令小朋友可以準備到考試?這個”融會貫通”,老師們是有辦法培養小朋友的獨立批判性思考嗎?考試是不是已考思考角度全面來計分? 但到最後都是要考DSE,最終也是有背誦死記?(其實我不明白現在到時機成熟可以增加公開試選擇時,為什麼他們選IAL,而不是辦學初期希望搞的IB (《共圓21世紀教育夢》p.39))
我很欣賞港同的理念和願望是希望學校不只關心成績及取錄組別高的學生、要有教無類,因材施教(p.17)。這些要做到一點也不容易。我以為港同是升值能力高的學校,但34樓Baymax提到要外補,功課少但要求高,如果小朋友是B1B/B1C成績的學生,有幸入到去會不會跟唔上,溫書通宵達旦?
學校雖然有很多課外活動,校隊卻只有精英才入到,(當然精英應該都想入校隊,而學校越來越多精英,非精英的同學大概只能做啦啦隊)那港同學校的不也是精英制嗎?不介意學生成績,但着重學校最後的分數表現(p.89, p.123)。
真心考慮中,雖然小朋友如果維持B1B/C的成績未必可以入到這間「不只取錄組別高的學生」的學校,但仍然希望可以先認識更多。感謝大家的分享。

RainyRice 發表於 24-4-5 00:34
謝謝你的分享,請問如果學校課程教得快考得深,老師怎樣教小朋友令小朋友可以準備到考試?這個”融會貫通 ...

我小朋友是校隊,果項運動佢喺四年班學咗幾個月,跟住小六暑假返港同上summer ela學咗幾堂,肯定唔係精英,但都入到校隊,當然唔係第一梯隊,大型比賽冇份,但小型比賽都有機會

feifei_baby 發表於 24-4-5 15:30
我小朋友是校隊,果項運動佢喺四年班學咗幾個月,跟住小六暑假返港同上summer ela學咗幾堂,肯定唔係精英 ...

謝謝你的分享,
請問在上面其他家長的分享講到教得快考得深,功課少但要求高,測考要求小朋友融會貫通,這幾方面小朋友如何能達到要求?我沒有需要做project課溫書做得夜?謝謝你。

KNKBOX 發表於 24-3-20 10:00
回覆 smallsoso 的帖子

見到你呢個好詳細既回覆

其實小朋友經常做project 及拍video 已經好熟練,但要有心機及考合作能力,因為由跟同學傾idea 直到製作成品都要個幾星期。難在不是個人功課而是要跟同伴協商。

港同的成績表真係令我好驚呀!我無想過一間中學的成績表做得咁詳細,佢哋無排名次,但係會顯示孑女的成績由5*至2,另外還會有各科老師的評語,課堂表現!

RainyRice 發表於 24-4-5 18:52
謝謝你的分享,
請問在上面其他家長的分享講到教得快考得深,功課少但要求高,測考要求小朋友融會貫通,這 ...

我其實放手了,專注跟妹妹…. 最近的復活節假期功課一啲都唔少,又中英作文又錄影又project,測考頗深(可能因為我們不是尖子),但有溫書會合格,「融會貫通」我女應該都未得 project 會俾足夠時間,印象中只有一次做都得夜,果次係T&L project (我都估唔到cooking 都要做project),平時我見佢都唔會好夜,仲有時間玩。

RainyRice    發表於 24-4-7 14:19

smallsoso 發表於 24-4-5 22:19
其實小朋友經常做project 及拍video 已經好熟練,但要有心機及考合作能力,因為由跟同學傾idea 直到製作成 ...

好好喎!呢個係由幾年級開始有呢?

樓上兩位講既港同特色似乎唔係咩新野,我地好傳統學校都係咁.中一開始

cafeva 發表於 24-4-7 16:32
樓上兩位講既港同特色似乎唔係咩新野,我地好傳統學校都係咁.中一開始

係囉,一直都係咁。

True. 我女傳統小學都同幾個同學做緊project & presentations, 又要帶好多物料返學校做實驗。不過小學測考不覺有”融會貫通”。

RainyRice 發表於 24-4-7 23:24
True. 我女傳統小學都同幾個同學做緊project & presentations, 又要帶好多物料返學校做實驗。不過小學測考 ...
我記得小學已經有跨學科堂。唔知係咪就係融滙貫通!

我女小學已經開始-小四要發明機械人,自己組隊,拍片做project,剪片,配樂配字幕,全英語表演比老師同學校長睇

catf2 發表於 24-4-8 00:43

我女小學已經開始-小四要發明機械人,自己組隊,拍片做project ...

所以起跑線還是早好多過我哋普通中文小學,我哋中學先接觸呢啲野。

Rpp 發表於 24-4-8 01:04
所以起跑線還是早好多過我哋普通中文小學,我哋中學先接觸呢啲野。

所以中學年年都被捉左去拍片參賽,間中都贏到啲獎返來,呀女最 眼獎金和書劵,都巧開心㗎

catf2 發表於 24-4-8 00:43

我女小學已經開始-小四要發明機械人,自己組隊,拍片做project ...
我地小學都有。之前以为討論中學所以話中一。小幾開始就忘了,好似小一開始有係assembly 講野
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊