用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 NPL 顏寶玲定SMC 聖馬加利 好
樓主: nortybunny
go

NPL 顏寶玲定SMC 聖馬加利 好   [複製鏈接]

nortybunny 發表於 23-4-12 14:02
循/銘 入左會後悔...我只心意九華/伊中, 但叩門我覺得難度更高.....

同區B1男仔有聖方補底
但女仔就只有循銘
基本上女仔第一志願失敗就自動循銘

nortybunny 發表於 23-4-12 14:02
循/銘 入左會後悔...我只心意九華/伊中, 但叩門我覺得難度更高.....

兩間只能二選一,抽獎就講運氣。
如果會後悔倒不如先要SMC再叩門。我當你接受SMC多於其他

Tunghk 發表於 23-4-12 14:06
今日最後一天抽飛了, 學校幾點關門? 你要決定了~
4點前

Mchacha 發表於 23-4-12 14:15
兩間只能二選一,抽獎就講運氣。
如果會後悔倒不如先要SMC再叩門。我當你接受SMC多於其他
...
多謝你見議....

TAIOU4 發表於 23-4-12 14:14
同區B1男仔有聖方補底
但女仔就只有循銘
基本上女仔第一志願失敗就自動循銘
https://std.stheadline.com/education/article/1313258/%E6%95%99%E8%82%B2-%E7%86%B1%E8%A9%B1-%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%94%BE%E6%A6%9C-%E5%8D%87%E4%B8%AD%E7%B5%B1%E4%B8%80%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E7%B5%90%E6%9E%9C%E5%87%BA%E7%88%90-%E6%BB%BF%E6%84%8F%E5%BA%A6%E5%89%B5%E5%9B%9B%E5%B9%B4%E6%96%B0%E9%AB%98

升中統一派位結果今日出爐,教育局昨公布,獲派首志願及首三志願滿意度升至77%及90%,創4年新高,油蔴地天主教小學有85.9%學童獲派首三志願,當中包括傳統名校華仁書院、庇理羅士女子中學等,校長余佩琴指派位結果理想,透露在自行收生階段已有五十多名學生獲「正取生」通知,又相信安排影響家長選校策略,「同學相對進取,即使失落首三志願,但第四、第五志願仍是好學校,不會去叩門。」

記者在油天小現場所見,不少家長在上午八時起陸續送學生返校,有家長與學生相擁告別,大批家長在門外等候,約八時半有教師指示他們進入禮堂等候。

學生領取「派位證」及「入學註冊證」後,前往禮堂與家長集合,不少家長得知結果後高興地與子女相擁,與同樣獲派心儀學校的家長、學生互相道賀、拍照留念。

當中,連先生更是興奮得跳起,難以置信地多番向女兒確認派位結果,原來女兒獲派傳統名校嘉諾撒聖瑪利書院,既非「大抽獎」首三志願,同時亦非「自行分配學位」首二志願,「心情非常激動,完全沒想過會入這間學校,真係喜出望外,很幸運!」他指並不打算到首志願學校叩門,「因為現在這所學校更好。」

幾年前新聞,有女仔乙4打後入ST.MARY

所以如果係我,肯定小朋友係BAND 1學生 (唔係邊緣人),就一定會留大抽獎

如果個個想執死雞o既都有隻死雞畀佢執o既
咁自行正取生咪好冇意義?
有咁大隻天鵝任你食就好了(但低Band入超高Band學校, 祝佢好運...)

冇交過表、可以直接㗎咩?

castle100 發表於 23-4-12 15:29
冇交過表、可以直接㗎咩?

我諗樓主意思係有報名,但沒有出席面試亦沒有交video,而NPL面試只佔10%(video打八折)相信係樓主小朋友本身成績好,RO夠前,沒參加面試都能有offer

TAIOU4    發表於 23-4-12 17:26

Mchacha 發表於 23-4-12 16:19
我諗樓主意思係有報名,但沒有出席面試亦沒有交video,而NPL面試只佔10%(video打八折)相信係樓主小朋友 ...
全對, 我有交表, 但沒有IN, 亦沒有拍video...

nortybunny 發表於 23-4-12 16:27
全對, 我有交表, 但沒有IN, 亦沒有拍video...

我小朋友都係,肯定band 1 生,矛盾中

catsky526 發表於 23-4-12 17:48
我小朋友都係,肯定band 1 生,矛盾中

咁你有冇接受offer

nortybunny 發表於 23-4-12 20:06
咁你有冇接受offer

未決定。

nortybunny 發表於 23-4-12 13:11
明白, 多謝指點....其實唔計學費, 九華是否好過聖馬加利, 明氣真一定係, 但學術又怎樣呢... ...

九華中文和數學好過smc, 英文smc好些。 三科平均兩間差不多。
兩間都係band 1B(Papa好像 rated 九華band 1a-b),直覺上覺得九華成績好些,但沒有真實數據。九華收生比smc 優勝,smc近年考dse那批,intake時,個人估計多數band 1c band2a 咁上下,雖然近2-3年難了很多。

smc的正增值會高些少,但不能單單講成績,因為九華個操埸,整個 package非常吸引。

伊中是如假包換的band1A, 如果九華自行入唔到,伊中扣門機會不大。至於扣門九華,要看你小朋友的實力。

如果想入九華,大抽獎機會大過扣門,入唔到,可以入聖芳濟。

catsky526 發表於 23-4-12 20:11

未決定。

可以講smc 輸在校舍,活動空間,增值性希望會不斷好

nortybunny 發表於 23-4-12 23:50
可以講smc 輸在校舍,活動空間,增值性希望會不斷好

我小朋友冇申請smc,佢都幾中意npl

73662710 發表於 23-4-12 23:38
九華中文和數學好過smc, 英文smc好些。 三科平均兩間差不多。
兩間都係band 1B(Papa好像 rated 九華band  ...

SMC DSE英文5+會唔會係因為班非華裔學生而拉高?被高估了?

TAIOU4    發表於 23-4-13 12:09

晴晴小B 發表於 23-4-13 11:50
SMC DSE英文5+會唔會係因為班非華裔學生而拉高?被高估了?

之前有人討論過这点,你可以sesrch下
我小朋友那級的英文拔尖班,只有一個印度人,其他全部係本地華人!!!!!

回覆 nortybunny 的帖子

沒有面試都有取錄
請問小朋友是否屬於band one頭成績呢

Happykidss 發表於 23-4-13 13:29
回覆 nortybunny 的帖子

沒有面試都有取錄

我朋友也是冇in過收call waiting
他是b1b男仔

回覆 Happykidss 的帖子

是, 學校告知BAND !頭
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊