用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人收到港青基信書院嘅interview日子
樓主: 33Tim
go

有冇人收到港青基信書院嘅interview日子   [複製鏈接]

請問面試的時候是否最好穿著校服?謝謝

回覆 maychanleung198 的帖子

是的,如果不穿校服,學校不會留給一個好印象

回覆樓主:

大家不要氣餒。
呢間機會唔細的。
無論banding, 地點, 價錢都未算吸引。
頭一批收的也許試水多。
之後有call waiting, 有叩門

回覆 jesswu 的帖子

即係話,如果第一批有啲人棄權,就會call waiting,即係call我哋班人?

咁我哋機會大唔大,我哋要準備邊一間直資學校,以防冇call waiting

33Tim 發表於 22-11-16 08:03

即係話,如果第一批有啲人棄權,就會call waiting,即係call我哋班人? ...

要視乎佢呢一輪call左幾多人in,咁call waiting都先會call左有in過嘅人先嘅,本身無in過嘅一定要再等。
好難講機會大唔大。
不過我身邊有報名嘅同學大部分都係試水溫,不是真心入讀,我諗到三月底先會係音樂椅高峰期。

回覆 Mchacha 的帖子

我哋淨係去做個運動測試,希望有機會

但係如果冇收,可以用邊啲直資嚟做後備

We regret to inform you that your child's application for the Talent Program was unsuccessful.  We also consider your application for regular admission.  Unfortunately, the demand for places is very strong at the moment and we regret that we are unable to offer Form 1 places for September 2023.佢咁樣寫,仲會唔會有waiting call?

回覆 33Tim 的帖子

我封信內容同你差不多,係連 in 都冇得 in,我諗機會微啲⋯⋯

回覆 ashley-mama 的帖子

不過希望在眼前,大家加油,我哋都諗住報國際學校,但係學費好貴,屋企有兩個小朋友,一個一個月學費已經五千幾蚊,仲要加埋書簿費雜費,都成七千幾蚊,如果入讀國際學校,學費負擔唔起,可以報邊一類直資?

33Tim 發表於 22-11-16 09:42
We regret to inform you that your child's application for the Talent Program was unsuccessful.  We a ...

老實講機會好微

你只想讀直資?或者林大輝呢類?

林大輝都OK,有冇啲類似港青嘅學校?我哋希望多啲外國人,鍛練語言能力

33Tim 發表於 22-11-16 09:31

但係如果冇收,可以用邊啲直資嚟做後備

快d睇下仲有乜可以報。
TTCA, SMC, LTF, 聖道迦南, Delia,  LKP, 兆基創意, 培基

以上呢堆都未必入到表(因主科有不及格同操行冇B以上),但都試下先

SMC 所有科目要B或以上

大部份都寫明操行要B grade或以上,不過,老師都有針對某啲同學幫手加,例如偷嘢嗰位同學,偷咗我個女嗰支筆,諗唔到中文老師居然幫佢又b-加到去b+,後悔當時五年班冇轉校!

上面呢堆,會報培基,不過機會都好微,如果話津校,滙基好唔好?

33Tim 發表於 22-11-16 11:43
回覆 ashley-mama 的帖子

不過希望在眼前,大家加油,我哋都諗住報國際學校,但係學費好貴,屋企有兩個小 ...

其實國際學校都講緊$10k學費起跳,好多仲要買幾十萬的債券。仲有其他levy果d,未計debuture 每月學費1車/飯/雜,預$15000
質素好的IS除了$,要考入亦唔易。質素差的,比你入但個個月萬$爲個語境又值得咩?

如果津貼學校,邊啲適合?

33Tim 發表於 22-11-16 18:31

如果津貼學校,邊啲適合?

ssp津校我都唔太熟(我住ssp但小朋友跟小學校區)
band 2最熱瑪神/德雅(呢間可能1c?)
之後大雄,張明添
匯基是2C
仲有間美孚唐乃勤
‹ 上一主題|下一主題